REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
35
Ginklai Lietuvoje (nuotr. Organizatorių)

Skelbimų portaluose galima aptikti daug pasiūlymų įsigyti šaunamąjį ginklą. Daug šautuvų siūloma medžiotojams, bet nepamirštami ir tie, kurie nori turėti ginklą savigynai.

35

Skelbimų portaluose galima aptikti daug pasiūlymų įsigyti šaunamąjį ginklą. Daug šautuvų siūloma medžiotojams, bet nepamirštami ir tie, kurie nori turėti ginklą savigynai.

REKLAMA

Policijos departamento Licencijavimo skyriaus duomenimis, Lietuvoje 2019 m. sausio 1 d. ginklus turėjo 94 352 fiziniai asmenys. Bendras ginklų skaičius buvo 173 680. Nesunku paskaičiuoti, kad vienas asmuo vidutiniškai turi iki dviejų ginklų.

Iš viso Lietuvoje 2019 m. sausio 1 d. legaliai buvo įregistruota: 30 165 pistoletų (revolverių), 37 473 graižtvinių šautuvų, 47 796 lygiavamzdžių šautuvų, 34 016 dujinių pistoletų (revolverių), 19 684 nedidelės galios pistoletų (revolverių) bei 4546 kitokio tipo ginklų.

Vertinant pagal žmones, kuriems buvo išduoti leidimai ginklams, tai net 33 766 jų įsigijo šaunamąjį ginklą medžioklei. Pagal paskirtį antroje vietoje yra savigynai skirti ginklai – tokie leidimai išduoti 27 691 asmeniui. Dar 855 asmenys ginklus įsigijo sportui.

REKLAMA
REKLAMA

Savo įžvalgomis, apie Lietuvoje esamą ginklų kiekį dalijasi Policijos departamento Licencijavimo skyriaus viršininkas Audrius Čiupala.

Kiek legali yra prekyba ginklais internetiniuose skelbimuose?

Pats skelbimo įdėjimas įstatymų tikrai nepažeidžia. Žmogui ginklas priklauso nuosavybės teise ir jis gali jį parduoti. Įprastai tvarka būna tokia – kai pardavėjas suranda pirkėją, jie kartu eina į ginklų parduotuvę, kuri turi Policijos departamento licenciją prekiauti ginklais ir ten yra įforminamas sandoris.

REKLAMA

Parduotuvė ginklą iš pardavėjo leidimo išregistruoja ir užregistruoja ginklą pirkėjui. Prieš tai per e-policijos sistemą būna patikrinamas tiek ginklą parduodantis asmuo, tiek jį įsigyti siekiantis žmogus, suvedant leidimo laikyti (nešiotis) ginklus numerį ir asmens kodą į Policijos elektroninių paslaugų sistemą. Sandoris įvyksta tik po to, kai iš Policijos elektroninių paslaugų sistemos gaunamas atsakymas, kad pardavėjas ir pirkėjas atitinka visus privalomus reikalavimus.

Kokius reikalavimus turi atitikti ginklą įsigyti norintis žmogus?

Žmogus, kuris nori gauti leidimą įsigyti, laikyti, nešiotis ginklus, turi pateikti prašymą policijos įstaigai bei gydytojų išrašytą sveikatos pažymą, kad jam leidžiama turėti ginklą.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat yra tikrinama ar ginklą įsigyti siekiantis asmuo atitinka nepriekaištingos reputacijos kriterijus. Per šį patikrinimą atsakoma į daug klausimų. Pavyzdžiui, ar asmuo nebuvo padaręs smurtinių nusikaltimų, taip pat nusikaltimų su ginklais? Ar žmogus buvo baustas administracinėmis nuobaudomis?

Jei asmuo atitinka visus kriterijus, tai jis turi įvykdyti keletą papildomų sąlygų. Jis privalo įsigyti seifą ir jį pritvirtinti namuose prie sienos. Jei ginklo prireikia savigynai, tai reikia išklausyti atitinkamus kursus.

Kai įvykdomi papildomi reikalavimai, asmeniui išduodamas leidimas laikyti (nešiotis) ginklus. Leidime būna pažymima, kokioms paskirtims leidžiama naudoti ginklus – sportui, medžioklei ir/ar savigynai. Su tokiu leidimu asmuo gali eiti į parduotuvę ir nusipirkti ginklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip dažnai po leidimo išdavimo yra tikrinamas jį gavęs asmuo?

Išduotas leidimas galioja penkerius metus. Po šio termino asmuo turi teisę leidimą prasitęsti. Kas penkerius metus jis turi praeiti medicininį patikrinimą, vėl vyksta patikrinimas policijos sistemose.

Kas nutinka, jei asmuo padaro nusikaltimą leidimo galiojimo metu?

Jei ginklo turėjimo laikotarpiu asmuo padarytų teisės pažeidimą, policija gautų perspėjimą, kad iš to žmogaus galimai reikia paimti ginklus. Kiekvienas toks atvejis yra įvertinamas individualiai.

Ką svarbiausia žinoti įsigijusiam šaunamąjį ginklą žmogui?

Ginklas turi būti naudojamas pagal paskirtį. Taip pat namuose jis turi būti laikomas nustatyta tvarka. Vyksta patikrinimai, kurių metu yra tikrinama, ar ginklas laikomas saugiai. Pareigūnai atvažiuoja pas žmogų į namus, patikrina ar jis turi seifą, ar šis tinkamai įrengtas. Jei asmuo yra įsigijęs daugiau ginklų, tai tikrinama, ar yra įrengta apsauginė signalizacija.

REKLAMA

Kalbame apie legaliai įsigytus ginklus, o kiek Lietuvoje yra nelegalių šaunamųjų ginklų?

Tikrai sunku nustatyti, kiek šalyje yra nelegalių ginklų. Lengviau būtų pasakyti, kiek buvo užregistruota neteisėtų disponavimų šaunamaisiais ginklais atvejų, tai yra, kiek policija yra nustačiusi tokių atvejų. Nebent iš tos statistikos būtų galima padaryti tam tikras išvadas.

Nelegali prekyba ginklais yra kriminalizuota veika. Bet apie jos mastus daug pasakyti negaliu. Faktas, kad ir Lietuvoje tokia nelegali prekyba vyksta. Su tuo yra kovojama.

Ką daryti žmonėms, kurie savo namų aplinkoje netikėtai atranda neaišku kam priklausantį ginklą?

Pasakysiu bendrą taisyklę – negalima tokio ginklo paimti ir nešti jį į policijos komisariatą. Radus ginklą, reikia skambinti numeriu 112 ir patys pareigūnai atvyks paimti to ginklo. Vėliau, kai ginklas bus patikrintas, jei nebus kažkokių su nusikaltimais susijusių požymių, tai jį radęs asmuo įgys teisę užregistruoti tą ginklą savo vardu.

REKLAMA

Nuo kelių metų Lietuvoje galima įsigyti ginklus?

Amžiaus kriterijai yra skirtingi. Medžioklei ir sportui ginklus galima įsigyti nuo 18 metų. Nuo 21 metų galima įsigyti savigynai skirtus dujinius pistoletus (revolverius) ir lygiavamzdžius šautuvus. Nuo 23 metų galima įsigyti pistoletus (revolverius).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų