REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
96
Kauno teismas nagrinėja I. Strazdauskaitės nužudymo bylą (nuotr. TV3)

Kauno apygardos teisme toliau nagrinėjama 26-erių plungiškės Ievos Strazdauskaitės žudikų byla. Kaltinamųjų suole atsidūrusiems pusbroliams Karoliui, Mantui ir Leonui Bieliauskams gresia įkalinimas iki gyvos galvos. Bet iki nuosprendžio dar ilgas apklausomis bei surinktų duomenų vertinimais grįstas kelias.

96

Kauno apygardos teisme toliau nagrinėjama 26-erių plungiškės Ievos Strazdauskaitės žudikų byla. Kaltinamųjų suole atsidūrusiems pusbroliams Karoliui, Mantui ir Leonui Bieliauskams gresia įkalinimas iki gyvos galvos. Bet iki nuosprendžio dar ilgas apklausomis bei surinktų duomenų vertinimais grįstas kelias.

REKLAMA

Maža to, teisme keturi nukentėjusiaisiais pripažinti merginos artimieji taip pat pateikė ieškinius neturtinei žalai atlyginti. Neoficialiais duomenimis, bendra suma siekia iki 400 tūkst. eurų. Tad Temidės tarnams teks priimti sprendimą ne tik dėl įkalinimo trukmės, bet ir dėl žalos atlyginimo.

Tiesa, priteisti neturtinę žalą nukentėjusiesiems yra viena, tačiau ar bus, kas ją atlygins? Ši problema aktuali daugelyje baudžiamųjų bylų, apie tai mintimis pasidalijo ir nužudytos merginos artimuosius atstovaujantis advokatas Marius Liatukas.

REKLAMA
REKLAMA

Artimieji prašo supratimo

Kaip akcentuoja kalbintas advokatas – nei 100 tūkstančių, nei milijonas eurų jaunos merginos gyvybės nebesugrąžins ir tėvų bei artimųjų begalinio skausmo nesumažins. Sunku būtų su tuo nesutikti.

REKLAMA

Per pokalbį su tv3.lt apie už uždarų durų nagrinėjamą bylą M. Liatukas per daug neatviravo ir dar kartą argumentavo, kodėl procesas nėra viešas: „Teismo procesas vyksta įprastai. Kažkokių ypatingų neįprastų aplinkybių nėra. Viskas vyksta, kaip numatyta. Posėdžiai yra uždari, nes per juos viešinamos su byla susijusios itin asmeniškos detalės.

Pateikiama gana jautri asmeninė informacija ir nenorėtume, kad ji būtų viešai aptarinėjama. Artimieji yra dėkingi žiniasklaidai, visuomenei, kad ji pagelbėjo vykdant paieškas, bet dabar jie nori ramybės. Jei posėdžiai būtų atviri, tai lemtų grįžimą prie to istorijos. Supraskite, tėvams yra labai skaudu. Jie nori pabandyti grįžti į gyvenimą, o nuolat viešoje erdvėje matomos Ievos nuotraukos nepadeda užsimiršti.“

REKLAMA
REKLAMA

Ieškiniai grindžiami teismų praktika

Prakalbus apie ieškinius, M. Liatukas teigė, kad jie buvo suformuluoti remiantis teismų praktika.

„Tai nėra milijoniniai ieškiniai. Viskas yra grindžiama teismine praktika. Įprastai tokių nusikaltimų atveju yra prašoma nuo 50 tūkst. iki 120 tūkst. eurų.

Tose ribose ir buvo suformuluoti ieškiniai šios bylos kaltinamiesiems. Taip pat jiems pateikti ir turtiniai ieškiniai. Tai išlaidos, kurios susijusios su laidotuvėmis ir panašiai“, - akcentavo I. Strazdauskaitės artimųjų atstovas.

Tačiau, visada lieka atviras klausimas, ar teismui priteisus šimtatūkstantinę neturtinę žalą, įprastai asmeninio turto neturintys nuteistieji sugebės sumokėti bent dalį tos sumos?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Advokatas M. Liatukas tame įžvelgia gilesnių problemų: „Sunku vertinti tokią situaciją, kai yra priteisiama didelė suma, o nėra kam jos atlyginti. Čia valstybė, mano galva, turėtų labiau įsilieti į visą procesą. Taip, yra nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondas, bet jis neveikia pakankamai efektyviai.

Tad neturtinės žalos reikalavimas ir jos priteisimas dažniau turi moralinių nei realių aspektų. Tokia šiuo metu veikianti sistema. Žinoma, net jei žudikas sumokėtų milijoną, tai juk aukos gyvybės nebesugrąžins. Tas neturtinės žalos priteisimo klausimas yra labiau siejamas su kaltininko atsakomybe ateityje.“

REKLAMA

Anot advokato, žalos neatlyginęs asmuo ateityje neturėtų sulaukti malonės dėl lygtinio paleidimo arba, tarkime, švelnesnių kalinimo sąlygų.

„Pasikartosiu, valstybė turėtų labiau prisidėti prie šios problemos. Dabar susikoncentruota į tai, kad būtų eliminuotas nusikaltėlis, t.y. jis būtų įkalintas. Tačiau taip pat reikia nepamiršti ir nukentėjusiųjų, kuriems tas nusikaltėlis suteikė tiek skausmo, pusės.

Tad kartais jaučiamas visuomenės pyktis tuo klausimu nėra laužtas iš piršto. Kartais tikrai gali atrodyti, kad nusikaltėliams taip pavyksta išsisukti nuo atsakomybės (kai neturi iš ko atlyginti padarytos žalos – aut. past.). Taip neturėtų būti“, - pokalbį užbaigė advokatas M. Liatukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų