REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) teisėtai nutraukė sutartį su verslininko Gedimino Žiemelio netiesiogiai valdoma sraigtasparnių ir lėktuvų remonto bendrove „Helisota“, nes ji kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui, nusprendė Lietuvos apeliacinis teismas.

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) teisėtai nutraukė sutartį su verslininko Gedimino Žiemelio netiesiogiai valdoma sraigtasparnių ir lėktuvų remonto bendrove „Helisota“, nes ji kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui, nusprendė Lietuvos apeliacinis teismas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis paliko galioti Vilniaus apygardos teismo šių metų birželio 5 dienos sprendimą nutraukti sraigtasparnių techninės priežiūros konkursą.

REKLAMA

„Viešojo pirkimo tikslas yra įsigyti tokias paslaugas, kurios užtikrintų ne tik tiesioginių VSAT funkcijų – pasienio režimo kontrolės vykdymą, bet karo atveju ir valstybės ginkluotosioms pajėgoms priskiriamą funkciją – karinę valstybės gynybą. Sudarius pirkimo sutartį su ieškove tokie tikslai nebūtų pasiekti “, – pranešė Apeliacinis teismas.

Pasak teisėjų kolegijos, tokiose situacijose prioritetas turi būti teikiamas valstybės nacionaliniam saugumui, o ne formaliam teisės normų aiškinimui ir taikymui.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus apygardos teismas nustatė, kad „Helisota“, kuri priklauso V.Žiemelio aviacijos verslo grupei „Avia Solutions Group“, dėl ryšių su verslo ir valdžios subjektais kelia grėsmę šalies nacionaliniam saugumui, o sutartis su „Helisota“ neleistų įsigyti paslaugų, reikalingų Lietuvos pasienio kontrolei, o karo atveju – ir karinei valstybės gynybai.

Valstybės sienos apsaugos tarnyba konkursą paskelbė pernai rugsėjį, jame dalyvavusi „Helisota“ buvo paskelbta nugalėtoja. Tačiau tarnybai paprašius Valstybės saugumo departamento įvertinti, ar tai nesukels pavojaus ir grėsmės nacionaliniam saugumui ir valstybės interesams, šis pateikė neigiamas išvadas, todėl konkursas buvo nutrauktas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Helisota“ teigė, kad sprendimas buvo neteisėtas, o tarnyba neturėjo teisės kreiptis į VSD, nes esą tai nebuvo numatyta nei pirkimo sąlygose, nei Viešųjų pirkimų įstatyme. Tačiau VSAT atmetė įmonės pretenziją, nurodžiusi, kad gavo Viešųjų pirkimų tarnybos sutikimą bei institucijų informaciją, kad „Helisotos“ akcijos priklauso „Avia Solution Group“, kurios ryšiai su kai kuriais asmenimis kelią riziką nacionaliniam saugumui.

Pasak teismo pranešimo, „Helisota“ teisme iš esmės net neginčijo „Avia Solutions Group“ ryšių su grėsmę nacionaliniam saugumui keliančiais asmenimis, nepateikė jokių argumentų ir juos patvirtinančių įrodymų, paneigiančių tokius ryšius.

REKLAMA

„Teismas pažymėjo, kad pagal Žvalgybos įstatymo 7 straipsnį prognozuoti, nustatyti rizikos veiksnius, pavojus ir grėsmes nacionaliniam saugumui yra priskirta žvalgybos institucijoms. Atsakovė nėra žvalgybos institucija, todėl negali vertinti tiekėjų grėsmės nacionaliniam saugumui. Viešojo pirkimo įstatymas perkančiajai organizacijai taip pat nesuteikia tokių teisių“, - prašoma pranešime.

Kita „ Avia Solutions Group“ antrinė įmonė - lėktuvų techninės priežiūros įmonė „FL Technics“ negali dalyvauti NATO skelbiamuose konkursuose.

REKLAMA

2015-ųjų lapkritį speciali Vyriausybės komisija neleido „FL Technics“ plėstis Vilniaus oro uoste, nes ji neatitinka nacionalinio saugumo kriterijų.

Be to, Šiaulių valdžia 2015-ųjų gruodį neleido „Avia Solutions Group“ remontuoti lėktuvų Zoknių oro uoste, kur dislokuoti ir NATO naikintuvai. Valstybės saugumo departamentas (VSD) nustatė, kad grupės valdybos pirmininkas G. Žiemelis bendradarbiauja su Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui artimais verslininkais, kuriems taikomos Vakarų sankcijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų