REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nausėdos verdiktas: netinka du pateikti kandidatai

Už Dulkį asmeniškai atsakys Šimonytė Papildyta 13.12 val.

Susitikęs su visais kandidatais į ministrus, prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį Vyriausybės formavimą aptarė su paskirtąja ministre pirmininke Ingrida Šimonyte. Prezidentas atskleidė, kad jam neįtiko dvi pateiktos kandidatūros – Kasparo Adomaičio ir Dalios Miniataitės. Visgi prezidentas išsakė nuogąstavimų dėl dar dviejų būsimų ministrų.

Susitikęs su visais kandidatais į ministrus, prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį Vyriausybės formavimą aptarė su paskirtąja ministre pirmininke Ingrida Šimonyte. Prezidentas atskleidė, kad jam neįtiko dvi pateiktos kandidatūros – Kasparo Adomaičio ir Dalios Miniataitės. Visgi prezidentas išsakė nuogąstavimų dėl dar dviejų būsimų ministrų.

REKLAMA

Prezidentas G. Nausėda po susitikimo pranešė, kad turėtų būti ieškomos dvi naujos kandidatūros. Šalies vadovui neįtiko Laisvės partijos kandidatas į susisiekimo ministrus Kasparas Adomaitis ir kandidatė į žemės ūkio ministres Dalia Miniataitė.

„Jokiu būdu nenoriu pasakyti, kad tie kandidatai, kurie prisistatė buvo blogi ar nesuprato savo funkcijų. Tiesiog šiandien galėčiau pasakyti tik tiek, kad aš kaip prezidentas negaliu prisiimti atsakomybės už jų ilgalaikių ir trumpalaikių veiksmų įgyvendinimą, nes stokojama vizijos, stokojama gero savo sektoriaus problemų išmanymo“, – savo sprendimą aiškino G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA

Pristigo vizijos ir išmanymo

G. Nausėda K. Adomaitį įvardijo kaip jauną ir pradedantį politiką, kuris, prezidento nuomone, tikrai turi perspektyvą. Visgi, šalies vadovo teigimu, susisiekimo sektorius yra tas sektorius, kuriame sprendimų reikia jau šiandien, veikia interesų grupės, yra paveldėtų problemų.

REKLAMA

„Dėmesys šiam sektoriui, kaip strateginiam sektoriui, per kurį įgyvendinami Lietuvai labai svarbūs infrastruktūros projektai, yra labai didelis. Kasparas Adomaitis pasirodė fragmentiškai susipažinęs su šio sektoriaus problematika.

Kas svarbiausia, vis dėlto, neatsakė iki galo į tuos klausimus, kuriuos keliu kiekvienam kandidatui į ministrus – o kokia jūsų vizija ir ką jūs norėtumėte palikti po ketverių metų <…>? Štai šioje vietoje, pristigo argumentų, pristigo situacijos konkretaus išmanymo“, – tvirtino G. Nausėda.

D. Miniataitę prezidentas įvardijo kaip patyrusią žemės ūkio specialistę, tačiau iš jos G. Nausėda tikėjosi ne tik veiksmų trumpuoju laikotarpiu, bet ir plano ateičiai.

REKLAMA
REKLAMA

„Deja, būtent ilgalaikės vizijos arba aiškaus regėjimo kaip mes rengsime savo žemės ūkio politiką per artimiausius 5–10 metų pristigo, nes buvo šiek tiek prisidengiama būsimais Europos Sąjungos sprendimais ir stokota asmeninės vizijos šiuo klausimu“, – pasakojo G. Nausėda.

Laisvės partijai ir konservatoriams teks ieškoti naujų kandidatų į šias ministerijas artimiausiu metu. G. Nausėda tikino, kad preliminariai žino galimą Laisvės partijos kandidatūrą, visgi, paties kandidato prašymu, jo tapatybė kol kas neatskleidžiama. Prezidentas teigė, kad į susisiekimo ministro portfelį pretenduojantis asmuo vėliausiai paaiškės pirmadienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu ta kandidatūra bus pateikta man, iš tikrųjų pakankamai gerai pažinodamas šį asmenį, manau, kad tai tikrai galėtų būti geras kandidatas susisiekimo ministro pozicijai ir portfeliui paimti“, – sakė G. Nausėda.

Išsakė abejones dėl Dulkio ir Kreivio

Šalies vadovas su premjere aptarė ir kitus kandidatus, kurie kėlė abejonių. G. Nausėda pirmiausiai aptarė kandidato į sveikatos apsaugos ministrus Arūno Dulkio atvejį.

„Taip, Arūnas Dulkys pristatė savo situacijos matymą, perspektyvos vertinimą. Man daugiausiai abejonių kilo ne tiek dėl jo ilgalaikės vizijos ir planų optimizuoti sveikatos apsaugos sistemą, bet dėl artimiausio laikotarpio veiksmų, nes kalbame apie labai jautrų sektorių, kuris šiuo metu išgyvena labai didelę įtampą.

REKLAMA

Esame pandemijos laikotarpio epicentre, rodikliai vis labiau blogėja ir todėl reikalingas labai aiškus veiksmų planas ir algoritmas iš karto, jau pirmąją dieną pradėjus dirbti“, – teigė prezidentas.

Nors A. Dulkys teigė turintis 130 priemonių planą, G. Nausėda tvirtino, kad paklausus apie konkrečias sudedamąsias dalis, kandidatas šiek tiek pasislėpė už to, kad jam reikia geriau susipažinti su situacija ir nėra galimybių atskleisti to plano.

G. Nausėdos teigimu, I. Šimonytė prisiėmė asmeninę atsakomybę už šio ministro veiklą.

„Mes sutarėme, kad jei dirbti nesiseks, mes tikrai nelauksime ilgai, sprendimai bus priimti labai greitai. Aš labai nenoriu, kad dirbti nesisektų ir norėčiau būti neteisus. Linkiu geriausios kloties ponui Dulkiui, bet iššūkiai bus didžiuliai ir pagalbos jam reikės labai didelės“, – tvirtino G. Nausėda.

REKLAMA

Kita prezidentui abejonių sukėlusi kandidatūra – Dainius Kreivys, kuris skiriamas energetikos ministru.

„Ne tiek savo kompetencija arba savo reguliavimo sferos išmanymu, kiek tam tikromis problemomis su privačių ir viešų interesų derinimu“, – aiškino G. Nausėda.

Šalies vadovas po susitikimo gavo iš D. Kreivio raštišką įsipareigojimą, kaip jis galėtų išvengti menkiausių įtarimų dėl interesų painiojimo. G. Nausėda, matydamas rimtą kandidato požiūrį į galimas rizikas, nemato pagrindo jo netvirtinti energetikos ministru.

Nemano, kad procesas užtruko per ilgai

Su naujai pateiktais kandidatais prezidentas susitiks pirmadienį ir, jei pateiktos kandidatūros tiks, vėliausiai antradienio rytą šalies vadovas planuoja pasirašyti dekretą dėl Vyriausybės suformavimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šis pakankamai išsamus susitikimų su kandidatais turas leido išsamiai susipažinti su jų pozicija, su jų kompetencijomis, su jų vizijomis ir kartu neužtruko pernelyg ilgai“, – įsitikinęs G. Nausėda.

Viešojoje erdvėje prezidentui ne kartą buvo išsakytos pastabos dėl per ilgos ministrų kabineto formavimo procedūros, ypač už lango siaučiant koronaviruso pandemijai.

„Svarbiausia aš norėčiau atkreipti dėmesį tiems, kurie įžvelgė tam tikrų abejonių, kad tvirtinimo ar susitikimų turas buvo pernelyg ilgas. Šiuo metu Vyriausybės programa nėra parengta šimtu procentų. Ar mes būtume labiau skubėję, ar mažiau skubėję, kol nėra patvirtintos Vyriausybės programos, kuri bus pateikta Seimui svarstyti, nėra pagrindo teigti, kad kažkas vėluoja“, – tvirtino G. Nausėda.

REKLAMA

Dobrovolska paneigė išankstinį nusistatymą

Prezidento teigimu susitikimai su kandidatais jam leido su jais susipažinti asmeniškai, kartais paneigti išankstines nuostatas, kurios susiformavo viešojoje erdvėje. Pasak G. Nausėdos, kai kurie kandidatai jį maloniai nustebino. Viena iš jų – kandidatė į teisingumos ministres Evelina Dobrovolska.

„Kandidatė maloniai nustebino tuo, kad puikiai pasiruošė susitikimui, nes šie asmeniniai susitikimai su prezidentu ir buvo lemiamas motyvas apsispręsti dėl kandidato tinkamumo.

Taigi, atėjo ne tik puikiai pasiruošusi, atsakė į klausimus labai konkrečiai ir tiesiai, nesistengdama išvengti ar nusukti kalbą kažkur kitur. Šiame kontekste, tam tikra prasme, pradėjau atsargiau vertinti savo išankstinius nusistatymus ir turiu pripažinti, kad juos kandidatė sugebėjo paneigti“, – atskleidė G. Nausėda.

REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad per dvi savaites G. Nausėda susitiko su visais kandidatais į ministrų postus.

Pirmoji pas jį žengė kandidatė į socialinės apsaugos ir darbo ministres konservatorė Monika Navickienė. Prezidento patarėjas teigė, kad M. Navickienė paliko gerą įspūdį. O susitikimo metu buvo aptarti ir vaiko pinigai bei pensijų klausimas.

Po susitikimo su į kultūros ministro portfelį pretenduojančiu Liberalų sąjūdžio atstovu Simonu Kairiu prezidentas atkreipė dėmesį, kad šiam kandidatui reikėtų dar sustiprinti savo ilgalaikę viziją kultūros sektoriuje. Ir pažymėjo, kad labai svarbu yra komanda, kuri dirbtų kartu su juo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laisvės partijos nariui Kasparui Adomaičiui – kandidatui į susisiekimo ministro postą – prezidentas turėjo klausimų apie komandą, tačiau konkrečių atsakymų neišgirdo.

Kandidatę į teisingumo ministres Eveliną Dobrovolską prezidentas laiko drąsia, ryžtinga ir pasirengusia įgyvendinti teisingumo sistemoje būtinus pokyčius. Tačiau prezidentui kyla klausimas, ar permainoms užtikrinti jai užteks patirties ir autoriteto teisininkų bendruomenėje.

Iš konservatorių kandidatės į švietimo, mokslo ir sporto ministres Jurgitos Šiugždinienės G. Nausėda pasigedo vizijos ir pokyčių plano sporto srityje.

Iš Aurelijų Verygą sveikatos ministro poste galimai pakeisiančio Arūno Dulkio šalies vadovas tikisi krizės valdymo įgūdžių. A. Dulkys teigė, kad šalies vadovui pristatė dalį savo 130 punktų plano, kaip suvaldyti koronavirusą.

REKLAMA

Kandidatė į ekonomikos ir inovacijų ministres Aušrinė Armonaitė prezidentui G. Nausėdai paliko teigiamą įspūdį. Jam pasirodė, kad politikė turi daug energijos, užsidegimo ir motyvacijos įgyvendinti jai iškeltus tikslus.

Kandidatas į aplinkos ministrus Simonas Gentvilas pas prezidentą užtruko ilgiau nei kiti kandidatai į ministrus. Po susitikimo jis atėjo nešinas žaliu aplanku, kuriame numatė svarbiausius pirmuosius darbus. G. Nausėda teigiamai įvertino S. Gentvilo kandidatūrą, bet iškėlė jam užduotį – įtikinti visuomenės dalį, kuri nėra patenkinta situacija aplinkos apsaugos srityje.

Susitikimo su kandidate į finansų ministres Gintare Skaiste metu iškilo klausimas dėl kandidatės reputacijos ir prezidento atstovas pažymėjo, kad pirmiausia ji pati turės atsakyti į visus visuomenėje kylančius klausimus. Prieš septynerius metu G. Skaistė vairavo neblaivi ir gavo baudą, neteko teisės vairuoti automobilį.

REKLAMA

Prezidentui paliko įspūdį kandidatės į žemės ūkio ministrus Dalios Miniataitės ilgametė patirtis žemės ūkio sektoriuje. Tačiau jis pasigedo aiškios jos vizijos svarbiais klausimais.

Ketvirtadienį G. Nausėda susitiko su likusiais keturiais kandidatais į ministrų portfelius. Prezidentūros teigimu, kandidatė į vidaus reikalų ministres Agnė Bilotaitė į kuruojamus klausimus galėtų būti įsigilinusi labiau, tačiau jos motyvacija spragas atperka.

Prezidentas klausė kandidato į energetikos ministrus Dainiaus Kreivio, ar jam vėl nesutrukdys privatūs interesai. Prieš dešimtmetį jis neteko ūkio ministro posto.

Po susitikimo su kandidatu į krašto apsaugos ministrus Arvydu Anušausku prezidentui teigiamą įspūdį padarė jo patirtis, bet užkliuvo A. Anušausko anglų kalbos žinios.

Ketvirtadienio vakarą G. Nausėda susitiko su paskutiniu kandidatu į ministrus – Užsienio reikalų ministerijai vadovauti pretenduojančiu konservatorių lyderiu Gabrieliumi Landsbergiu. Prezidento atstovai teigė, kad vertinimą apie kandidatą pateiks tiesiai Ingridai Šimonytei, o konservatorių lyderis kalbėjo apie užsienio politikos tęstinumą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų