REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Raseiniai prabilo, kad jau dabar trūksta priemonių koronaviruso testams, o Vilniaus regiono ligoninėse – lovų stygius. Santaros klinikos skelbia, kad infekuotų pacientų nebeturėtų, kur vežti, nes problema ne tik lovos, bet ir personalas.

Raseiniai prabilo, kad jau dabar trūksta priemonių koronaviruso testams, o Vilniaus regiono ligoninėse – lovų stygius. Santaros klinikos skelbia, kad infekuotų pacientų nebeturėtų, kur vežti, nes problema ne tik lovos, bet ir personalas.

REKLAMA

Lietuvoje pirmą kartą Covid-19 nustatytas ir naujagimiui. Besimptome forma sirgusi moteris Šiauliuose pagimdė sergančią mergaitę. 

Šiaulių ligoninės „Moters ir vaiko“ klinikoje koronaviruso testai atliekami visoms gimdyvėms. Jei atsakymas teigiamas, tada tikrinamas ir naujagimis. Nėščiųjų sergančių COVID-19 ligoninėje jau būta, tačiau naujagimio iki šiandien ne. Šiauliai tapo pirmuoju miestu Lietuvoje, kai naujagimei mergaitei nustatytas COVID-19.

„Pirmą parą mums buvo tokio neramumo, nes nosytė buvo užburkusi, tiek padidintas sekreto kiekis, buvo padidintas pajėgumas stebint jį pora parų. Buvo dažniau atliekamas kvėpavimo funkcijos testas, buvo bendrai būklė vertinama kas 8 valandas“, – sako Naujagimių skyriaus koordinatorė Vaida Aleksandravičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Mergaitės mama sirgo besimptome COVID-19 forma. Ligoninė turi tiek izoliacines gimdyklas, tiek specialias palatas slaugymui. Komplikacijų nekilo, dėl to mama su dukra greitai buvo išleistos namo.

REKLAMA

„Trečioje paroje būklė buvo jau stabili, dar parą pastebėjom ir po keturių parų jie su mamyte išvyko namo“, – pasakoja V. Aleksandravičienė.

Lietuvoje po savaitgalio jaučiamas naujų COVID-19 atvejų sumažėjimas. Per vakar laboratorijos aptiko 966 infekcijas. Tai yra beveik 200 mažiau nei užvakar ir puse tūkstančio mažiau nei penktadienį.

„Vis tiek atvejų skaičius yra didelis. Arti tūkstančio ir virš tūkstančio. Turėkim galvoje, kad mus pasiveja dar tas vadinamas savaitgalio fenomenas, kada mažiau tyrimų yra, paimama, atliekama mažiau“, – teigia laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

„Tas optimizmas, kuris kelis kartus buvo pasikartojęs, kreivės plokštėjimas, dar palaukime šios savaitės pabaigos, pasižiūrėsime tą įtaką Visų Šventųjų šventės. Lietuvoje šiuo metu ligoninėse dėl COVID-19 guli beveik 1400 pacientų. Blogiausia situacija Vilniaus regione – čia medikai konstatuoja faktą – laisvų lovų jau nebepakanka“, – kalbėjo laikinasis premjeras Saulius Skvernelis.

Santaros klinikose darosi vis anksčiau, laisvų lovų paieškos virsta neįmanoma misija.

„Dabar yra laisvos 6 lovos. Vidutiniškai mes, kad būtumėm ramūs, turime turėti vienai parai ne mažiau 25 lovas, vietų aprūpintų personalu, kad galėtumėm būti ramūs“, – sako Santaros klinikų direktorė valdymui Aušra Bilotienė-Motiejūnienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nespėja ne tik Santaros klinikos, bet ir padėti galinčios atraminės ligoninės Vilniuje Antakalnyje, Alytuje, Ukmergėje. Santaros klinikos įsitikinusios, kad atraminių ligoninių modelio Lietuvai neužtenka.

„Visi sako tą patį, galim duoti lovas, galim duoti padalinius, tačiau neturime žmonių, neturi personalo, tam kad surinkti, reikia laiko. Iš kur? Iš poliklinikų. Reikia teisinio mechanizmo. Yra daugybė klausimų, kuriuos reikia spręsti“, – pasakoja A. Bilotienė-Motiejūnienė.

Anot Santarų klinikų, arba reikia COVID-19 pacientus siųsti į kitų mažiau apkrautų regionų ligonines, pavyzdžiui, Panevėžį, arba tokius projektus kaip Litexpo parodų centro ligoninė, ruošti ne tik Vilniui, bet visai Lietuvai. Taip esą būtų galima greičiau surasti su COVID-19 pacientais dirbti galinčius medikus, kurių dabar trūksta labiausiai.

REKLAMA

Trūksta ne tik vietų ligoninėse, bet ir priemonių tyrimams. Sveikatos apsaugos ministerijai penktadienį visuomenei parodžius naują COVID-19 testams reikalingų mėgintuvėlių siuntą ir paskelbus, kad priemonių testams šiuo metu netrūksta, šiandien Raseinių meras Andrius Bautronis kalba kitaip.

Esą priemonių trūksta, dėl to nebus galima atlikti tyrimų, o vietos ligoninėje teks riboti planines paslaugas, nes žmonės be testo rezultatų ten patekti negali.

„Reikės stabdyti arba mažinti mobilaus punkto darbo valandas. Kadangi neturėsime didelių tiriamųjų apimčių, stabdyti ir planines ambulatorines paslaugas, viskas. Trūksta laboratorijose reagentų“, – teigia Raseinių meras Andrius Bautronis.

Lietuvoje nuo koronaviruso atvejų per vakar mirė 14-a žmonių. Toks didelis skaičius lapkritį Lietuvoje užfiksuotas antrą kartą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų