REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
Vytenis Andriukaitis (Fotodiena/Arnas Strumila)

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) garbės pirmininkas Vytenis Andriukaitis teigia esantis itin nusivylęs rinkimų rezultatais. Kaip sako jis pats, partijos dabar laukia ilgas ir sunkus svarstymų bei diskusijų laikotarpis.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) garbės pirmininkas Vytenis Andriukaitis teigia esantis itin nusivylęs rinkimų rezultatais. Kaip sako jis pats, partijos dabar laukia ilgas ir sunkus svarstymų bei diskusijų laikotarpis.

REKLAMA

Pasibaigus antrajam Seimo rinkimų turui LSDP užtvirtintai iškovojo 13 parlamentarų mandatų. Prieš ketverius metus šis skaičius buvo gerokai didesnis – 17 mandatų.

Buvęs Europos Sąjungos komisaras ir LSDP narys V. Andriukaitis sako, kad mažus skaičius partija paskutinį kartą matė prieš beveik trisdešimt metų.

„Labai sudėtinga situacija. Panašius rezultatus socdemai turėjo tik 1992-1996 m. Tuomet irgi buvo 13 Seimo narių. Rezultatai labai nuvylė.

Jeigu perskaičiavus vienmandatės (Utenos – aut. past.) balsus dar bus šeštas mandatas, tuomet galima sakyti, jog buvo pusė iš dvylikos. Aš tikėjausi, kad gausime mažiausiai septynis“, – teigia politikas.

REKLAMA
REKLAMA

Priežasčių daug ir jas reikia permąstyti

V. Andriukaičio nuomone, socialdemokratams rinkimuose koją pakišti galėjo per kelias praėjusias kadencijas koalicijose padarytos klaidos. Jo teigimu, priežasčių tikrai daug, o pirmosios problemos išryškėjo dar Algirdo Butkevičiaus formuotoje Vyriausybėje.

REKLAMA

„Taip pat manau, kad visiškai neapgalvotas ėjimas į koaliciją po rinkimų 2016 metais.

Derybos pačioje koalicijoje dėl programos, Vyriausybės sudėties irgi buvo labai neapgalvotos. Vietoje to, kad derėtis dėl švietimo, sveikatos, socialinių reikalų ir darbo ministerijų pozicijų, buvo pasirinkti visiškai antraeiliai dalykai.

Klaidingas buvo sprendimas opozicijoje eiti į vieną bloką su konservatoriais. Reikėjo likti socialdemokratinėje opozicijoje, brėžti savo veidą, rodyti savo prioritetus, žymiai aktyviau darbuotis visuomenėje ir dėti daugiau pastangų susigrąžinti rinkėjus didžiuosiuose miestuose“, – kalbėjo V. Andriukaitis. 

REKLAMA
REKLAMA

Visgi, paklaustas apie tai, ar nesėkmei rinkimuose įtakos galėjo turėti ir dabartinio partijos lyderio Gintauto Palucko veiksmai, V. Andriukaitis išlieka santūrus ir sako, kad kol kas apie tai kalbėti dar per anksti.

„Suprantama, dabar visos temos, eskalavimas viešojoje erdvėje yra nieko kito, kaip tik žibalo pylimas į mūsų sudėtingą „namų židinį“. Šiuo metu reikia rinkti emocijas ir nekaišioti pagalių į ratus dabar, kol dar nesusiformavo klimatas Seime, frakcijoje.

Bet padėtis komplikuota, neabejotinai. Turi būti diskutuojama apie daug ką. Ir ne vien tik rinkimų štabo darbo apsvarstymas turi būti. Juk ne vienas Paluckas priiminėjo sprendimus – prezidiumas ir taryba taip pat priiminėjo juos“, – tv3.lt aiškina LSDP garbės pirmininkas V. Andriukaitis.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paluckas: „Socialdemokratai tikrai darys išvadas“

Pirmadienį porinkiminėje spaudos konferencijoje LSDP lyderis G. Paluckas pripažino, kad partijai reikalingas atsinaujinimas ir jis vyks ateityje: „Matome pageidaujančių įstoti į partiją ir padėti partijai ateinančius ketverius metus“.

Socialdemokratų lyderis kalbėjo, kad jie darys išvadas ir ketverius metus skirs socialdemokratinės pozicijos stiprinimui.

„Kalbant apie ateitį, socialdemokratai tikrai darys išvadas ir imsis visų reikiamų priemonių.

Tačiau kryptis yra teisinga, mes esame tranzitiniame periode nuo vieno taško iki kito. Mus visaip yra vadinę praeityje, kaip stambaus kapitalo ar nomenklatūrinė partija, mums jau niekas to nebelipdo. Tačiau pasiekti europietiškos kairės partijos statusą, įvaizdį ir reputaciją – mums dar šiek tiek trūksta.

Ši kadencija ir naujosios frakcijos darbas bus nukreiptas į tvirtos socialdemokratinės pozicijos ir socialdemokratinių principų gynimą visose formatuose Seime“, – teigė G. Paluckas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų