REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europai mokantis gyventi pandemijos sąlygomis, saugių ir veiksmingų COVID-19 vakcinų kūrimas ir spartus jų diegimas visame pasaulyje tebėra esminis elementas siekiant išspręsti visuomenės sveikatos krizę.

Europai mokantis gyventi pandemijos sąlygomis, saugių ir veiksmingų COVID-19 vakcinų kūrimas ir spartus jų diegimas visame pasaulyje tebėra esminis elementas siekiant išspręsti visuomenės sveikatos krizę.

REKLAMA

Atsižvelgdama į tai, Europos Komisija siekia užtikrinti, kad visoje Europoje būtų galimybė gauti saugų vakcinų, ir ragina naudojant vakcinas laikytis suderinto požiūrio į skiepijimo strategijas, rašoma EK pranešime. 

Šiandien, prieš prasidedant ES vadovų diskusijoms, Komisija pristato pagrindinius elementus, į kuriuos valstybės narės turi atsižvelgti rengdamos COVID-19 skiepijimo strategijas, siekdama parengti Europos Sąjungą ir jos piliečius tam laikui, kai bus galima įsigyti saugių ir veiksmingų vakcinų, taip pat nustatyti prioritetines grupes, į kurias pirmiausia reikėtų atsižvelgti skiepijant.

Europos Komisijos Pirmininkė Ursula von der Leyen sakė: „Saugi ir veiksminga vakcina – geriausias būdas įveikti koronavirusą ir susigrąžinti normalų gyvenimą. Mes aktyviai siekėme sudaryti susitarimus su farmacijos bendrovėmis ir užtikrinti būsimų vakcinų dozių įsigijimą. Dabar turime užtikrinti, kad sukūrus vakciną būsime visapusiškai pasirengę ją naudoti. Savo sukurta skiepijimo strategija padedame ES šalims rengti skiepijimo kampanijas: nustatyti, ką reikėtų paskiepyti pirmiausia, kaip teisingai paskirstyti skiepus ir kaip apsaugoti pažeidžiamiausius asmenis. Jei norime, kad skiepijimas vyktų sėkmingai, turime jam iš anksto pasirengti.“

REKLAMA
REKLAMA

Už europinės gyvensenos propagavimą atsakingas pirmininko pavaduotojas Margaritis Schinas kalbėjo: „Pandemijos raida vėl primena kovo mėn. lygį, bet mūsų pasirengimas jau visai kitoks. Šiandien žengiame svarbų žingsnį formuodami ES atsaką į COVID-19 pandemiją: siekiame užtikrinti saugias, įperkamas ir prieinamas COVID-19 vakcinas visiems ES gyventojams, kai jos bus sukurtos ir gaminamos. Tik bendromis jėgomis galėsime išvengti sąmyšio ir veikti efektyviau negu anksčiau.“

REKLAMA

Už sveikatą ir maisto saugą atsakinga Komisijos narė Stella Kyriakides teigė: „Vis spartesnis užsikrėtimo atvejų gausėjimas visoje ES man kelia labai didelį susirūpinimą. Laikas turime nedaug, todėl svarbiausias kiekvieno prioritetas turėtų būti padaryti viską, kas įmanoma, kad būtų išvengta pražūtingų visuotinio karantino pasekmių. Ir mes visi turime pasirengti tolesniems veiksmams. Vakcina nepadarys stebuklo, tačiau ji bus ypač svarbi gelbėjant gyvybes ir stabdant pandemiją. Jei (arba kai) bus sukurta saugi ir veiksminga vakcina, turime būti pasirengę ją kuo greičiau įdiegti, be kita ko, didinti piliečių pasitikėjimą jos sauga ir veiksmingumu. Žmonių gyvybes išgelbės ne vakcina, o skiepijimas.“

REKLAMA
REKLAMA

Pagal birželio 17 d. ES vakcinų strategiją Europos Komisija ir valstybės narės užtikrina COVID-19 vakcinų gamybą sudarydamos išankstinius pirkimo susitarimus su vakcinų gamintojais Europoje. Europos vaistų agentūra turės išduoti bet kurios vakcinos leidimą pagal įprastus saugos ir veiksmingumo standartus. Valstybės narės turėtų jau dabar pradėti rengti bendrą skiepijimo ir vakcinų naudojimo strategiją.

Valstybės narės, be kita ko, turėtų užtikrinti:

skiepijimo tarnybų pajėgumus skiepyti COVID-19 vakcinomis, įskaitant kvalifikuotą darbo jėgą ir medicininę bei apsaugos įrangą;

galimybę tikslinėms gyventojų grupėms lengvai ir nebrangiai gauti vakcinų;

galimybes naudoti vakcinas, kurių charakteristikos ir laikymo bei gabenimo poreikiai skiriasi, visų pirma atsižvelgiant į šaldymo grandinę, vėsinamą gabenimą ir laikymo pajėgumus;

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

aiškiai teikiamą informaciją apie COVID-19 vakcinų naudą, riziką ir svarbą siekiant didinti visuomenės pasitikėjimą.

Visos valstybės narės turės prieigą prie COVID-19 vakcinų tuo pačiu metu, atsižvelgiant į gyventojų skaičių. Pradiniais naudojimo etapais, prieš išplečiant gamybos apimtis, bendras vakcinos dozių skaičius bus ribotas. Todėl komunikate pateikiami nereitinguotų prioritetinių grupių, į kurias šalys turi atsižvelgti kai bus prieinamos COVID-19 vakcinos, pavyzdžiai, įskaitant:

sveikatos priežiūros ir ilgalaikės priežiūros įstaigų darbuotojai;

vyresni nei 60 metų asmenys;

asmenys, kuriems dėl jų sveikatos būklės kyla ypač didelis pavojus;

pagrindiniai darbuotojai;

asmenys, neturintys galimybių laikytis fizinio atstumo;

palankių sąlygų neturinčios socialinės ir ekonominės grupės

Laukdama, kol bus pristatytos patvirtintos COVID-19 vakcinos, ir tuo pačiu metu užtikrindama kitų esminių sveikatos priežiūros ir visuomenės sveikatos paslaugų bei programų tęstinumą, ES turi toliau mažinti viruso plitimą. Tai galima padaryti apsaugant pažeidžiamas grupes ir užtikrinant, kad piliečiai laikytųsi visuomenės sveikatos priemonių. Iki tol ir veikiausiai taip pat pradiniais skiepijimo etapais pagrindine visuomenės sveikatos priemone siekiant kontroliuoti ir valdyti COVID-19 protrūkius, išliks bendruomenės lygmens poveikio priemonės, pavyzdžiui, fizinio atstumo laikymasis, viešųjų vietų uždarymas ir darbo aplinkos pritaikymas [1].

REKLAMA

Pagrindiniai faktai

Europai pereinant į kitą COVID-19 pandemijos etapą tampa dar svarbiau, kad šalys laikytųsi bendrų skiepijimo strategijų ir metodų. Spalio 2 d. įvykusiame specialiajame Europos Vadovų Tarybos susitikime valstybės narės paragino Tarybą ir Komisiją toliau intensyvinti bendras koordinavimo pastangas ir darbą, susijusį su vakcinų kūrimu ir naudojimu ES lygiu.

Rugsėjo 24 d. Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC) paskelbė atnaujintą COVID-19 pandemijos rizikos vertinimą ir bendruomenės lygmens poveikio priemonių (pavyzdžiui, rankų higienos, fizinio atstumo laikymosi, valymo ir vėdinimo) rekomendacijas.

REKLAMA

Kaip 2020 m. pranešime apie Sąjungos padėtį pabrėžė Pirmininkė von der Leyen , Europa turi toliau itin atidžiai, atsakingai ir vieningai valdyti COVID-19 pandemiją ir pasinaudoti įgyta patirtimi, kad sustiprintų ES pasirengimą krizėms ir tarpvalstybinių grėsmių sveikatai valdymą.

Liepos 15 d. Komisija priėmė komunikatą dėl laikinosios ES sveikatos sistemos parengties, kuriame valstybės narės raginamos parengti būsimų COVID-19 protrūkių prevencijos, pasirengimo ir atsako priemones. Komunikate pateikta rekomendacijų, kaip tai pasiekti, pvz., tyrimų, kontaktų atsekimo ir sveikatos priežiūros sistemos pajėgumų srityse. Norint veiksmingai įgyvendinti šias priemones reikia, kad valstybės narės koordinuotų veiksmus ir veiksmingai keistųsi informacija. Strategijoje pateiktos rekomendacijos tebėra aktualios ir valstybės narės raginamos jų laikytis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš pagrindinių veiksmų, būtinų Europai siekiant įveikti koronavirusų pandemiją, yra spartinti COVID-19 vakcinų kūrimą, gamybą ir naudojimą. Birželio mėn. paskelbtoje ES vakcinų strategijoje numatyti tolesni veiksmai.

Vakcinų sauga, kokybė ir veiksmingumas yra kertiniai bet kokio vakcinų kūrimo ir leidimų išdavimo proceso akmenys, o vakcinų kūrėjai privalo pateikti Europos vaistų agentūrai išsamius dokumentus ir duomenis pagal ES rinkodaros leidimų išdavimo procedūrą. Pagal ES teisės aktus reikalaujama, kad gavus leidimą būtų stebima vakcinos sauga ir veiksmingumas. Siekiant įvertinti COVID-19 vakcinų poveikį ir veiksmingumą visuomenės sveikatos požiūriu, reikės centralizuotai rinkti papildomus duomenis. Tai bus labai svarbu siekiant įveikti pandemiją ir padidinti europiečių pasitikėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų