REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mirė aktorius Girdvainis

užuojautą išreiškė šalies vadovai

Trečiadienio vakarą Lietuvą pasiekė skaudi žinia. Mirė vienas talentingiausių, mylimiausių ir geriausiai atpažįstamų Lietuvos aktorių Gediminas Girdvainis.

Trečiadienio vakarą Lietuvą pasiekė skaudi žinia. Mirė vienas talentingiausių, mylimiausių ir geriausiai atpažįstamų Lietuvos aktorių Gediminas Girdvainis.

REKLAMA

Tai BNS patvirtino Vilniaus mažojo teatro vadovė Daiva Baltūsytė-Len.

Teigiama, kad aktoriaus gyvybė užgeso antradienį, dėl širdies ligos, vyrui buvo 76-eri.

Užuojautą išreiškė šalies Prezidentas ir premjeras

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė užuojautą dėl aktoriaus Gedimino Girdvainio mirties.

„Netekome ypač talentingo aktoriaus, nuoširdaus, atviro ir drąsaus žmogaus. Gedimino Girdvainio sukurti vaidmenys visada išliks reikšminga Lietuvos teatro ir kino istorijos dalimi“, – teigia šalies vadovas.

Užuojautą išreiškė ir Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis.

„Lietuvos kultūra neteko išskirtinio talento aktoriaus, kuris sukūrė įsimintinų vaidmenų teatro scenose, kino filmuose. Jo darbai yra įvertinti įvairiais apdovanojimais, už didelius nuopelnus skirta Vyriausybės kultūros ir meno premija. Dėl Gedimino Girdvainio mirties reiškiu nuoširdžią užuojautą artimiesiems, bičiuliams ir visai šalies kultūros bendruomenei", – sakoma premjero užuojautoje.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo pirmininkas taip pat savo vardu reiškia užuojautą artimiesiems, bičiuliams ir visiems jo talento gerbėjams.

„Gedimino Girdvainio vardas visiems laikams liks neatsiejamas nuo Lietuvos teatro ir kino istorijos. Jo neužmirštami vaidmenys garsiausiuose lietuvių kino juostose prisidėjo prie lietuviškos kultūros ir kalbos stiprinimo priespaudos ir ankstyvuoju nepriklausomybės laikotarpiu. Šis palikimas ilgai puoš Lietuvos meno pasaulį. Nuoširdi užuojauta menininko artimiesiems ir jos talento gerbėjams“, – teigia parlamento vadovas.

REKLAMA

Ramus ir uždaras gyvenime, tačiau šmaikštus ir temperamentingas savo vaidmenyse. Tiek teatro, tiek kino žiūrovų buvo mėgstamas už lakonišką humorą, dažnai pavadinamas lyriškuoju komiku. Per savo gyvenimą sukūręs kelias dešimtis kino personažų, už nuopelnus apdovanotas Vytauto Didžiojo ordino Karininko kryžiumi, pastaruoju metu G. Girdvainis džiugino teatro vaidmenimis ir epizodiniais pasirodymais TV serialuose. 

2014-aisiais Nacionaliniame dramos teatre aktoriui buvo įteiktas Kultūros ministerijos garbės ženklas „Nešk savo šviesą“.

REKLAMA
REKLAMA

Aktorius G. Girdvainis scenoje buvo daugiau nei 50 metų. Teatro ir kino aktorių dažniausiai buvo galima sutikti Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre. Kūrėjo teigimu, aukščiausia viršūnė, kurią gali pasiekti aktorius scenoje, – vaidinti per ašaras žiūrovui juokiantis. 

„Teatras man yra, buvo ir išliks viskas. Tas pokalbis su žiūrovu: jauti tu jo alsavimą, matai jo pergyvenimus, viską jauti. Tau nebereikia stengtis įtikinti dešimtoje eilėj ar balkone, kur jis sėdi. Tu iš karto pajauti, kad salėje eina virpesiai“, – seniau yra sakęs aktorius G. Girdvainis.

Aktorius personažus kūrė ir kine, ir teatre. Įsimintini jo vaidmenys tokiuose spektakliuose kaip „Nusišypsok mums, Viešpatie“, „Revizorius“, „Trys seserys“, „Maskaradas“, žiūrovai iki šiol pamena ir Arūno Žebriūno filme „Velnio nuotaka“ aktoriaus įkūnytą Pinčiuką. Per tiek kūrybos metų aktorius jautė atradęs geros vaidybos formulę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Du dalykai, o gal ir trys: gera dramaturgija, geras režisierius ir begalinis atsidavimas. Jeigu tu patiki režisieriumi, gera medžiaga – viskas. Gali galvoti, kad jau turi 80 procentų sėkmės“, – kalbėjo aktorius.

„Niekada nesistengiu dirbti dėl medalių, dėl ordino, dėl premijos. Man pagrindinis kriterijus yra žiūrovas. Jeigu jis prieina turguje, parduotuvėje ar kur kitur ir padėkoja tau. Tai, žinot, kaip ordinas. Tada galvoji, kad, ačiū Dievui, viskas gerai“, – tikino G. Girdvainis.

Gediminas buvo nelinkęs gyventi prisiminimais ir tikino galvojantis apie ateities darbus. Savęs nevaidinančio G. Girdvainis neįsivaizdavo

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų