REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Dabar aš laukiu koronaviruso tyrimo atsakymo ir aš labai tikiuosi, kad jis bus neigiamas, nes galėsiu papulti tyrimui ir gausiu man reikalingą gydymą, už kurį aš susimokėsiu. O jeigu bus teigiamas? Vadinasi, kad tyrimai man nebus atliekami ir turiu toliau kankintis?“ – kelia klausimus vilnietė Asta. Moteris pasakoja, kad nuo karantino pradžios kenčia skrandžio skausmus, bet dėl koronaviruso situacijos ilgą laiką konsultavosi telefonu su šeimos gydytoju. Galiausiai gavus siuntimą pas gastroenterologą, poliklinikos pasakė kol kas neregistruojančios pas šiuos specialistus, o privačios klinikos reikalauja su savimi turėti įrodymą, kad nesergi koronavirusu.

„Dabar aš laukiu koronaviruso tyrimo atsakymo ir aš labai tikiuosi, kad jis bus neigiamas, nes galėsiu papulti tyrimui ir gausiu man reikalingą gydymą, už kurį aš susimokėsiu. O jeigu bus teigiamas? Vadinasi, kad tyrimai man nebus atliekami ir turiu toliau kankintis?“ – kelia klausimus vilnietė Asta. Moteris pasakoja, kad nuo karantino pradžios kenčia skrandžio skausmus, bet dėl koronaviruso situacijos ilgą laiką konsultavosi telefonu su šeimos gydytoju. Galiausiai gavus siuntimą pas gastroenterologą, poliklinikos pasakė kol kas neregistruojančios pas šiuos specialistus, o privačios klinikos reikalauja su savimi turėti įrodymą, kad nesergi koronavirusu.

REKLAMA

Asta pasakoja, kad pusantro mėnesio ji bandė gydytis šeimos gydytojo išrašomais vaistais, tačiau, pasak jos, toks gydymas nepadėjo, todėl buvo nuspręsti skirti siuntimą pas specialistą.

REKLAMA
REKLAMA

„Man skrandį skauda nuo karantino pradžios. Man šeimos gydytoja nuotoliniu būdu skyrė vienus vaistus, juos sugėrus – nepadėjo, tada skyrė kitus, jie irgi nepadėjo. Tai jau praktiškai po pusantro mėnesio man tas skausmas juntamas 24 valandas per parą, prieš miegą visad geriu sirupą, kad nutirpintų skrandį ir skausmas būtų mažesnis. Aš dabar vėl kreipiausi pas šeimos gydytoją, tai jis pasakė, kad būtinai reikia daryti gastroskopiją ir turbūt vidaus organų echoskopiją. Tai jis man išrašė siuntimą pas specialistą ir sakė pasiskambinėti, kur mane priimtų. Nes ta klinika, kurioje mano šeimos gydytojas, atskirų specialistų neturi, ji maža, tai duoda siuntimą ir tada aš jau renkuosi, kur eiti“, – pasakoja Asta. 

REKLAMA

Kaip teigia vilnietė, pirmiausia ji kreipėsi į valstybines poliklinikas, tačiau sulaukė atsakymo, kad pas gastroenterologą registracijos nevykdomos. Asta suprato, kad norėdama gauti reikiamus tyrimus ir vaistus teks kreiptis į privačią kliniką ir mokėti pinigus. 

„Aš ten paskambinau į Antakalnio polikliniką, man pasakė, kad tokių tyrimų šiuo metu neatlieka ir pas tokius gydytojus neregistruoja. Tada skambinau į Santaros klinikų Konsultacijų polikliniką, jie irgi pasakė tą patį. Tai tada pradėjau skambinti į privačias klinikas, vienoje iš jų man sutiko padaryti tyrimus“, – pasakoja moteris. 

REKLAMA
REKLAMA

Antakalnio poliklinikos komunikacijos specialistė Rūta Radzevičiūtė naujienų portalui tv3.lt paaiškino, kad paslaugos poliklinikoje atnaujinamos etapais. 

„Gydytojų specialistų konsultacijoms kol kas registruoja tik šeimos gydytojai, patys pacientai užsiregistruoti negali. Šeimos gydytojas įvertina konsultacijos skubumą ir būtinybę bei parenką optimaliausią ir saugiausią vizito laiką. Taip yra todėl, kad šiuo metu dedame visas pastangas, kad aptarnautume tuos pacientus, kurių vizitai buvo atšaukti dėl karantino situacijos Lietuvoje.

Po birželio 1-osios, jei epidemiologinė situacija nepasikeis, suteiksime registracijos galimybę visiems pacientams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip rašoma naujienų portalui tv3.lt Santaros klinikų atsiųstame pranešime spaudai, pasak klinikų direktorės valdymui Aušros Bilotienės Motiejūnienės, prie buvusios tvarkos įstaiga dar negrįžta, veikla atsinaujins etapais, kol kas tik iki penkiasdešimčia procentų buvusios apimties.

Privačioje klinikoje turėjo įrodyti, kad neserga koronavirusu

Asta teigia, kad klinika iš karto informavo apie būtinybę įrodyti, kad ji neserga koronavirusu – neigiamas testo rezultatas galioja 48 valandas, todėl per tą laiką privaloma suspėti atvykti pas gydytoją. Tačiau moteris sako, kad didžiausia problema buvo prisiskambinti į Karštąją koronaviruso liniją, mat keturias dienas jai to padaryti nepavyko. Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai teigia, kad šiuo metu Karštojoje koronos linijoje skambučių srautas išties yra padidėjęs. 

REKLAMA

„Prieš atvykstant pas juos, man reikia būti atlikus koronaviruso testą ir jis turi būti ne senesnis nei 48 valandų. Siuntimą testui man išrašė šeimos gydytojas, tai man reikėjo paskambinti į karštąją liniją užsiregistruoti numeriu 1808. Tada ir prasidėjo vargai. Aš keturias dienas bandžiau prisiskambinti, niekaip nepavyko – arba niekas nekelia, arba pasakoma, kad šiuo metu visos linijos užimtos ir padedamas ragelis. Tai paskutinę dieną aš non stop skambinau iš dviejų numerių, tai kai aš ten prisiskambinau, visa laimė, kad papuoliau tyrimui jau sekančią dieną. Tai aš pasidariau tą tyrimą, dabar laukiu tų atsakymų, ir tik turėdama neigiamą rezultatą galėsiu pasidaryti tą tyrimą“, – sako Asta.

REKLAMA

Moteris stebisi, kodėl su neigiamu koronaviruso testo rezultatu galima eiti tirtis privačioje klinikoje, tačiau negalima valstybinėje. 

„Aš dar pasidomėjau Santariškėse, kaip sprendžia tokiais atvejais, tai man pasakė, kad skrandis tai čia nėra ūmi liga. Ūmi liga, tai jei aš manau, kad yra priepuolis kažkoks, tada reikia važiuoti į priėmimą ir laukti. Tai aš dabar galvoju, kad visi žmonės turi apsimesti, kad jų būklė ūmi, jei nori papulti kažkokiam tyrimui. Dėl to aišku, kad bus užgultis visur, nes žmonės tiesiog užkiša priimamąjį, kur ir taip, manau, yra, ką veikti, nes tikrai yra skubių atvejų, bet jie dar turi priimti ir tuos žmones, kuriems tiesiog reikia tyrimų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar yra kitas dalykas, dabar aš laukiu koronaviruso tyrimo atsakymo ir aš labai tikiuosi, kad jis bus neigiamas, nes galėsiu papulti tyrimui ir gausiu gydymą man reikalingą, už kurį aš susimokėsiu. O jeigu bus teigiamas? Tai vadinasi, kad tyrimai man nebus atliekami ir turiu toliau kankintis? Kaip suprantu, tai pagal visą tvarką man mažiausiai dviem savaitėm reikės karantinuotis, po to kartoti testą“, – svarsto Asta. 

Ministerija – sveikatos priežiūros įstaigos pačios sprendžia, kaip atnaujinti specialistų darbą

Sveikatos apsaugos ministerija naujienų portalui tv3.lt teigia, kad nuo balandžio 29 dienos Vyriausybė leido atnaujinti planines ambulatorines paslaugas, tačiau pačioms gydymo įstaigoms buvo palikta teisė nuspręsti, nuo kada ir kokios sveikatos priežiūros paslaugos bus teikiamos, kaip bus užtikrinamas pacientų ir personalo saugumas. 

REKLAMA

„Siekiant užkirsti kelią galimam koronaviruso infekcijos (COVID-19) ligos plitimui, kiekviena poliklinika turi organizuoti savo darbą pagal pasirengtą ir su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru (NVSC) suderintą paslaugų atnaujinimo ir teikimo planą.

Kitaip tariant, įstaigos pačios sprendžia dėl tam tikrų paslaugų profilių teikimo atnaujinimo. Tai reiškia, kad tik nuo jų priklauso, ar, pavyzdžiui, gastroenterologo konsultacijas įstaigos jau vykdo, ar dar tam ruošiasi. Visais atvejais svarbu užtikrinti saugumą, tad infekcijų kontrolei turi būti skiriamas maksimalus dėmesys“, – rašoma SAM atsakyme tv3.lt. 

Testas nėra prievolė

Sveikatos apsaugos ministerija aiškina, kad testo dėl koronaviruso neprivalo būti pasidarę pacientai, kurie atvyksta į planines ambulatorines konsultacijas. Jie reikalingi tik tiems, kurie yra guldomi į ligoninę. 

REKLAMA

„Dėl testo – galiojančios tvarkos nenumato prievolės pacientui, atvykstančiam dėl planinės ambulatorinės konsultacijos, turėti neigiamą koronavirusinės infekcijos testo rezultatą.

Toks tyrimas, numatyta, turi būti atliktas visiems naujai į ligonines guldomiems pacientams, t. y. tiems, kuriems, bus atliekamos, pavyzdžiui, planinės operacijos ar kitos procedūros ligoninėse. Jį privalu atlikti likus ne daugiau nei 48 valandoms iki paciento planinio stacionarizavimo“, – rašoma SAM atsakyme tv3.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų