REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apsauginių priemonių naudojimas kai kurių parduotuvių darbuotojams nė motais – naujienų portalo tv3.lt skaitytojų atsiųstuose vaizduose matyti, kad kaukių ar pirštinių dėvėjimas maisto prekių parduotuvės ir degalinės darbuotojams nėra kasdienybė. Valdžia tikina, kad pardavėjai privalo prisidengti bent jau skarele, o to nedarantiems gresia tūkstantinės bausmės.

Apsauginių priemonių naudojimas kai kurių parduotuvių darbuotojams nė motais – naujienų portalo tv3.lt skaitytojų atsiųstuose vaizduose matyti, kad kaukių ar pirštinių dėvėjimas maisto prekių parduotuvės ir degalinės darbuotojams nėra kasdienybė. Valdžia tikina, kad pardavėjai privalo prisidengti bent jau skarele, o to nedarantiems gresia tūkstantinės bausmės.

REKLAMA

Skaitytoja iš Vilniaus naujienų portalui tv3.lt atsiuntė vaizdo įrašą iš parduotuvės sostinės Žirmūnų mikrorajone.

Jame matyti kaip parduotuvės mėsininkas tarp kolegų sukinėjasi be pirštinių ir apsauginės kaukės, skaitytojai priėjus prie kasos, ją pasitinka taip pat jokių apsaugos priemonių nedėvinti kasininkė.

„Štai kaip jie saugo save ir aplinkinius“, – pasipiktinimo neslėpė moteris.

Kitą panašią situaciją užfiksavo skaitytojai Klaipėdoje. Atsiųstose nuotraukose ir vaizdo įraše matyti, kaip uostamiestyje esančioje degalinėje užfiksuota, kaip degalinės darbuotoja nedėvi apsauginės kaukės. Medžiagą atsiuntusio skaitytojo tikinimu, mūvėdama tomis pačiomis pirštinėmis, ji ėmė daiktus nuo grindų, o vėliau lietė maistą.

REKLAMA
REKLAMA

Vaizdo įraše moteris yra klausiama, kodėl nedėvi veido apsaugos. Darbuotoja bando išsisukti iš filmavimo ir to nepaaiškina.

„Nuo penktadienio darbuotojai taip ir nesilaiko nurodymų dėvėti kaukių. Buvo duotos pastabos, bes situacija nesikeičia. Dirbama prie maisto taip pat be kaukių. Vadovybė nereaguoja“, – tvirtino į redakciją parašęs vyras.

REKLAMA

Gresia tūkstantinės baudos

Dėl situacijos degalinėje skaitytojas kreipėsi į policiją. Apie tokį pranešimą naujienų portalui tv3.lt patvirtino ir Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Andromeda Grauslienė.

„Buvo pranešimas, kad degalinėje darbuotojai galimai nedėvi kaukių. Pareigūnai nuvyko, pakankamai greitai, berods per 13 minučių, bet jokių pažeidimų nenustatyta, visi buvo su kaukėmis, pirštinėmis, tai [pranešimas] nepasitvirtino“, – sakė A. Grauslienė.

Policijos atstovė patikino, kad pirmiausia pareigūnai karantino reikalavimų, tokių, kaip apsauginių priemonių naudojimas, nepaisančius asmenis įspėtų, o tik vėliau galima būtų svarstyti apie baudas. O jų dydžiai – gana įspūdingi.

REKLAMA
REKLAMA

Seime priėmus Administracinių nusižengimų kodekso pataisas, numatytos ir griežtesnės baudos už izoliacijos taisyklių pažeidimus fiziniams asmenims. Į izoliacijos taisykles patenka ir nuo balandžio 10 d. privalomas apsauginių kaukių dėvėjimas viešojoje erdvėje. Baudos dydis siekia nuo 500 iki 1,5 tūkst. eurų.

„Jeigu žmonėms bus pasakyta pastaba ar atkreiptas dėmesys, bet žmogus toliau piktybiškai nedėvės, pareigūnai turi tokią teisę sankciją pritaikyti. Bet nenoriu net apie tai kalbėti. Manau, kad sąmoningumas, įspėjimai ir prevencija šiuo atveju bus veiksmingiausia priemonė“, – kalbėjo premjeras Saulius Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu turėsime piktybinius atvejus, kai žmonės nesupranta, kodėl tai reikia daryti, nevykdo mūsų reikalavimų, neatmetame, kad grės baudos, kaip ir už kitus galimus izoliacijos ar karantino pažeidimus“, – jam antrino generalinis komisaras Renatas Požėla.

Baudos gresia ir parduotuvių savininkams

Tačiau ar taip pat vertinami atvejai, kai, pavyzdžiui, be kaukės parke vaikšto žmogus ir kaukės nedėvintis maisto prekių parduotuvės darbuotojas?

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai naujienų portalui tv3.lt atsiųstame komentare tvirtina, kad taip.

„Pagal Vyriausybės nutarimą visose viešose vietose, kur yra tikimybė turėti kontaktą su kitais žmonėmis, yra reikalaujama būti su kauke ar respiratoriumi, o jų neturintieji burną ir nosį gali prisidengti skarele, šaliku ar kita priemone. Taigi parduotuvėje darbuotojai turėtų dirbti su asmens apsaugos priemonėmis. Taip pat rekomenduojama dėvėti apsaugines pirštines“, – tikino ministerijos atstovai.

REKLAMA

Baudos nuo 500 iki 1,5 tūkst. eurų gresia tiems parduotuvių darbuotojams, kurie savavališkai nedėvi apsaugos priemonių. Tačiau atsakomybės gali sulaukti ir jų darbdaviai.

Pagal Seime priimtas pataisas, griežtesnės baudos nuo 1,5 tūkst. iki 6 tūkst. eurų yra numatytos juridinio asmens vadovui ar kitam atsakingam asmeniui. Tokios baudos gali būti skiriamos prekybos įmonių, parduotuvių vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims, jeigu pirkėjai, pavyzdžiui, negalės dezinfekuoti rankų.

Privalomi reikalavimai parduotuvėms

Kovo 23 dieną Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga išleido sprendimą dėl koronaviruso valdymo prekybos vietose.

REKLAMA

Sprendime nurodoma, kad parduotuvės privalo ribotų pirkėjų srautus, sudarytų galimybę jiems dezinfekuoti rankas. Parduotuvės darbuotojai privalo po kiekvieno apsipirkimo dezinfekuoti apsipirkimui naudojamus krepšelius ir vežimėlius.

Taip pat parduotuvės turi užtikrinti, kad pirkėjai prie kasų eilėse laikytųsi ne mažesnio nei 1 metras atstumo. Taip pat parduotuvės privalo įrengti pertvaras tarp darbuotojo ir pirkėjo, aprūpinti darbuotojus apsauginėmis priemonėmis – veido kaukėmis, skydeliais, pirštinėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų