REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
Vėjas Andrius Ufartas/Fotobankas

Lietuvą aplankė išties nepavydėtini orai. Sinoptikai žada, kad daugelyje vietų siaus stiprus vėjas, o be šio nemalonaus reiškinio bus dar ir kitų išbandymų. Be to, iškritus sniegui, daugelyje vietų pasipylė avarijos, didžioji dalis gyventojų liko be elektros.

18

Lietuvą aplankė išties nepavydėtini orai. Sinoptikai žada, kad daugelyje vietų siaus stiprus vėjas, o be šio nemalonaus reiškinio bus dar ir kitų išbandymų. Be to, iškritus sniegui, daugelyje vietų pasipylė avarijos, didžioji dalis gyventojų liko be elektros.

REKLAMA

Galingas ciklonas, keliaujantis iš vakarų, lems sudėtingas orų sąlygas: pūs itin stiprus vėjas, iškris gausūs krituliai.

Pirmadienį dieną daug kur lis, šalies rytuose kris šlapdriba su lietumi. Pietvakarių vėjo gūsiai 17-22 m/s, vietomis (daugiausia Vakarų Lietuvoje) iki 26 m/s. Aukščiausia temperatūra bus 4-8 laipsniai šilumos.

Antradienį daugelyje rajonų krituliai, rytą ir dieną lietų keis šlapdriba, sniegas. Vietomis galima perkūnija. Pietvakarių, vakarų vėjo gūsiai daug kur sieks 15-19 m/s, naktį vakariniuose rajonuose kai kur 20-23 m/s. Temperatūra naktį ir dieną svyruos nuo 0 iki 5 laipsnių šilumos.

REKLAMA
REKLAMA

Sudėtingos eismo sąlygos

Socialinio tinklo „Facebook“ grupėje „Reidas Vilniuje“ žmonės dalijasi informacija, kad daugelyje vietų Vilniuje formuojasi spūstys.

REKLAMA

Vilniuje ypač didelės grūstys susiformavę G. Vilko gatvėje link A. Goštauto gatvės estakados, J. Jasinskio g.-Pamėnkalnio g.-V. Kudirkos g. netoli sankryžos, Rinktinės-A. Juozapavičiaus g. sankryžoje.

 Pirmadienio rytą Širvintų rajone bei kelyje Kaunas-Vilnius nuo kelio nuvažiavo keli automobiliai.

Kaip BNS informavo Vilniaus apskrities policija, apie 8 val. Širvintų rajone nuo kelio nuvažiavo automobilis „Audi“.

Po keliolikos minučių pranešta, kad kelyje Kaunas–Vilnius nuo kelio į griovį taip pat nuvažiavo automobilis „Toyota“.

REKLAMA
REKLAMA

Žmonės per šiuos įvykius nenukentėjo.

Kauno apskrities policijos duomenimis, pirmadienio rytą registruoti keli techniniai eismo įvykiai, kai kelyje Vilnius–Kaunas, Kaišiadorių bei Jonavos rajonuose, vairuotojai nuvažiavo nuo kelio.

Automobilių kelių direkcijai pirmadienį įspėjant, kad dalyje Lietuvos dėl kritulių susidariusios sudėtingesnės eismo sąlygos, sostinės policijos teigimu, didesnio eismo įvykių skaičiaus gatvėse nefiksuota. Kauno apskrities policija informuoja, kad eismo sąlygos keliuose yra sudėtingos, vietomis ypač slidu.

„Kas vyksta Kaune“ praneša, kad spūstys formuojasi ties M. K. Čiurlionio tiltu, K. Mindaugo ir Savanorių prospektuose. Taip pat Birštono gatvėje bei Kauno priemiestyje, kur susidūrė net trys lengvieji automobiliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Taip pat Automobilių kelių direkcija informuoja, kad Anykščių, Molėtų ir Vilniaus rajonuose eismo sąlygas sunkina plikledis. Rytų, šiaurės rytų, pietų ir vidurio Lietuvoje kelių dangos slidžios, vietomis su šlapio ar pažliugusio sniego provėžomis. Šiuose keliuose dirba kelių priežiūros mechanizmai ir situacija keliuose gerėja, tačiau vairuotojų prašome būti atidžius ir neskubėti, stengtis laikyti saugų atstumą, kuris turėtų būti 3 kartus didesnis nei vasarą.

Vakariniuose šalies rajonuose kelių dangos daugiausia šlapios arba drėgnos

Tūkstančiai be elektros

Pastarąją parą ugniagesiai dėl stipraus vėjo apie trisdešimt kartų vyko šalinti nuvirtusių medžių.

REKLAMA

Apie 14-ai tūkst. namų ūkių sutriko elektros tiekimas, laikinai apribota laivyba Klaipėdos uoste.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovai BNS pirmadienio rytą informavo, kad daugiausia pranešimų sulaukta Kretingos rajone, vienas iškvietimas šio rajono Vidmantų seniūnijoje buvo dėl nutrauktų elektros laidų.

Apie nuvirtusius medžius taip pat pranešta Plungėje, Kretingoje, Pagėgiuose, Kaune, Šalčininkų rajone, Elektrėnų savivaldybėje, Kupiškio, Vilkaviškio ir Jonavos rajonuose. Vilniuje, Kaišiadorių ir Klaipėdos rajonuose gauta po du iškvietimus. Vėjui nerimstant, vis dar gaunama naujų pranešimų.

Apie sužalotus žmones ar apgadintus automobilius, kitą turtą nepranešta.

Su elektros energijos tiekimo sutrikimais, nuo vidurnakčio iki 11:30 val., susidūrė beveik 20 tūkst. namų ūkių, praneša ESO.

REKLAMA

11:30 val. elektros neturėjo apie 5 tūkst. „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) klientų, daugiausiai tai naujai fiksuojami gedimai – nuo ankstaus ryto iki 11:30 val. Daugiausia gedimų pastaruoju metu fiksuojama Šiaurės vakarų Lietuvos rajonuose – Kretingos, Telšių, Mažeikių, Ukmergės ir Biržų rajonuose. Kitur gyventojai praneša apie pavienius elektros tinklo gedimus.

Dažniausios elektros skirstymo paslaugos sutrikimų priežastys – nuvirtę medžiai ar jų šakos ant elektros oro linijų, kai nutraukiami laidai arba nuvirtę medžiai sutrikdo elektros energijos tiekimą ir daro įtaką transformatorinėms ar kitiems elektros įrenginiams. Trikdžius ar gedimus šalina apie 70 ESO operatyviųjų gedimų šalinimo brigadų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klientus, neturinčius elektros, raginame kuo skubiau pranešti ESO, ypač jei jų namai ar sodybos nutolusiose gyvenamose vietovėse, vienkiemiuose. Tą galima padaryti per eso.lt svetainę ar nemokamu telefonu 1852.

Primename, kad aptikus nutrauktus laidus, nuvirtusias elektros oro linijų atramas, prašome prie jų nesiartinti, neliesti laidų ar kitų elektros tinklo įrenginių, nebandyti jų tvarkyti savarankiškai, bet kuo skubiau pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112 ar ESO tel. 1852.

ESO atsiprašo klientų dėl galimai patiriamų nepatogumų, kai namuose kurį laiką nėra elektros.

Klaipėdos jūrų uoste pirmadienį ryte atnaujinta laivyba. Ji nuo sekmadienio vakaro buvo apribota dėl stipraus vėjo, patvirtino uostas. 

REKLAMA

„Nebėra nei laukiančių įplaukti laivų, nei laukiančių išplaukti. Vėjas nurimo ir prieš dešimtą valandą laivyba buvo atnaujinta“, – BNS sakė uosto atstovė spaudai Dovilė Ringis. 

Laivyba uoste buvo apribota sekmadienį nuo 21 val., kai vėjas buvo sustiprėjęs iki 23 metrų per sekundę. Pirmadienį 8 val. įplaukti į uostą laukė du laivai, išplaukti – vienas.

Anksčiau BNS „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) pranešė, kad dėl vėjo iki 8 val. ryto elektros tiekimas buvo sutrikęs beveik 14-kai tūkst. Lietuvos namų ūkių. Pirmadienį ryte, po 8 val. elektros dar neturėjo apie 3 tūkst. klientų, daugiausia – Klaipėdos regione. 

REKLAMA

Pasak ESO atstovo spaudai Tomo Kavaliausko, nemažai daliai elektros energijos tiekimas jau atkurtas, tačiau stiprėjant vėjui registruojami nauji sutrikimai Utenos ir Panevėžio regionuose.

Klaipėdos jūrų uosto atstovė spaudai Dovilė Ringis BNS informavo, kad laivyba uoste apribota sekmadienį, nuo 21 val., vėjas buvo sustiprėjęs iki 23 m/s. Pirmadienio 8 valandos duomenimis, įplaukti į uostą laukia du laivai, išplaukti – vienas. Pagal prognozes, vėjas pavakarę turėtų aprimti, tuomet bus sprendžiama, ar atnaujinti laivybą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų