REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
27
„MG Baltic“ politinės korupcijos byloje planuojama tęsiama Mockaus apklausa (nuotr. Fotobankas/Irmantas Gėlūnas)

Koncerno „MG Baltic“ savininkas ir prezidentas Darius Mockus Vilniaus apygardos teisme pirmadienį stojo prie liudytojų pakylos koncerno politinės korupcijos byloje. Verslininkas teismui pasakojo apie kalėdinius susitikimus su politikais, bet tvirtino, kad koncernas su partijomis ryšių nepalaikė.

27

Koncerno „MG Baltic“ savininkas ir prezidentas Darius Mockus Vilniaus apygardos teisme pirmadienį stojo prie liudytojų pakylos koncerno politinės korupcijos byloje. Verslininkas teismui pasakojo apie kalėdinius susitikimus su politikais, bet tvirtino, kad koncernas su partijomis ryšių nepalaikė.

REKLAMA

Ikiteisminio tyrimo metu D. Mockui suteiktas specialiojo liudytojo statusas.

Tik darbiniai santykiai su Kurlianskiu

D. Mockus paneigė, kad „MG Baltic“ kada nors turėjo viceprezidento pareigybę ir R. Kurlianskis buvo vienas iš koncerno viceprezidentų. 

„Raimondas buvo valdybos narys ir žiniasklaidos vadovas“, – patikslino D. Mockus.

Paklaustas, ar koncernas palaikė ryšius su partijomis, D. Mockus patikino, kad įmonė su partijomis tiesioginių ryšių neturėjo. Tiesa, pats D. Mockus ryšius su politikais, kaip pats teigia, palaikė 2003–2008 metais, būdamas Prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentu.

„Didžiausios sąsajos gaudavosi per žiniasklaidos grupę, nes žiniasklaidos rinka labiausiai susijusi su renkamais asmenimis – politikais“, – teigė verslininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat D. Mockus patvirtino, kad po vienų Seimo rinkimų aplankė šešis politinius rinkimų štabus, nes norėjo pamatyti, kaip štabai „atrodo rinkimų naktį“. Verslininkas teigė nesidomėjęs, kokie R. Kurlianskio santykiai su politikais, nes tai jam „neturi jokios prasmės“.

REKLAMA

D. Mockus tvirtino su R. Kurlianskiu palaikęs griežtai tik darbinius santykius.

„Niekada mes nediskutuodavome, tiesą pasakius, santykių lygyje, mes turėjome verslo santykius. Iš tų tokių artimesnių ne darbo santykių, aš R. Kurlianskio 50-metyje buvau. Bet mes nedraugaujame šeimomis, tokio kas, su kuo, dėl ko ir kaip, kas nesusiję su verslu, mes nediskutuojame. Su mūsų verslu politika visiškai nesusijusi“, – teigė D. Mockus.

Kalėdiniai susitikimai

D. Mockus patvirtino, kad su politikos ir koncerno atstovais kartą per metus susitikdavo kalėdiniu laikotarpiu vakarienei ar pietums, tačiau pats verslininkas tokių susitikimų nesureikšmina. 2015 m., kaip pamena D. Mockus, kalėdiniai pietūs vyko su Vytautu Gapšiu, o vakarienė – su Liberalų sąjūdžio atstovais.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, anot verslininko, tokie pasisėdėjimai buvo įprasti ir su kitomis partijomis – socialdemokratais ir konservatoriais.

Teismo paklaustas, ar per tokius susitikimus buvo įprasta keistis dovanomis, D. Mockus teigė, kad tai galėjo būti „maksimum butelis“, o tokios dovanos būdavo perkamos už asmenines lėšas, tačiau jas pirkdavo ne pats koncerno vadovas, o „turbūt Raimondas“.

Dar lapkritį teismas perklausė 2015 m. gruodžio 16 d. darytą garso įrašą, kuriame užfiksuota D. Mockaus, Raimondo Kurlianskio, Romano Raulynaičio, Eligijaus Masiulio ir Gintaro Steponavičiaus vakarienė viename Vilniaus restoranų.

Jos metu, įtariama, byloje kaltinamas buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis su kitu kaltinamuoju, buvusiu koncerno viceprezidentu R. Kurlianskiu, susitarė dėl kyšio. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip prisiminė D. Mockus, jį į 2015 m. vykusią kalėdinę vakarienę pakvietė R. Kurlianskis.

Bylos tyrėjai įtaria, kad E. Masiulis dėl kyšio su R. Kurlianskiu susitarė išėję parūkyti. Jų pasikalbėjimo pareigūnai nefiksavo, nors įrašė pokalbius prie stalo restorane. Buvęs „MG Baltic“ viceprezidentas per apklausas neatsakė, apie ką kalbėjosi su buvusiu liberalų lyderiu lauke. 

E. Masiulis teigė, kad su R. Kurlianskiu susitarė dėl paskolos, o G. Steponavičius tyrėjams tikino, jog politikas džiaugėsi sutaręs dėl 50 tūkst. eurų paramos Liberalų sąjūdžiui.

Grįžę iš lauko politikai ir verslininkai dar aptarė 2016 metų Seimo rinkimus, E. Masiulis „MG Baltic“ savininkui taip pat perdavė prezidentės Dalios Grybauskaitės nepasitenkinimą, kad koncerno valdoma žiniasklaidos grupė kišasi į generalinio prokuroro skyrimo procedūrą, rodo bylos medžiaga. 

REKLAMA

Paprašytas plačiau pakomentuoti įraše girdėtą medžiagą, D. Mockus teigia, kad pokalbio metu susitikę koncerno atstovai ir politikai „kalbėjo apie savo reikalus“.

Jis nepatikslino, apie kokias pinigų sumas kalbėta, kuris iš vakarienės dalyvių ką pasakė. Kaip teigė D. Mockus, jis neprisimena pokalbio turinio. Paprašytas patikslinti tam tikras pokalbio citatas, verslininkas sakė: „Kas kalbėjo, to ir paklauskit“.

Byloje – aštuoni kaltinamieji

Amžiaus byla vadinamoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje kaltinimai pateikti penkiems fiziniams ir trims juridiniams asmenims.

Darbo partijai įtarimai pateikti dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, Liberalų sąjūdis įtariamas kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu, o koncernas „MG Baltic“ įtariamas šių partijų papirkimu ir prekyba poveikiu.

REKLAMA

Pareigūnai įtaria, kad politikai ėmė ar tarėsi dėl kyšių su tuometiniu „MG Baltic“ viceprezidentu R. Kurlianskiu, o vėliau siūlė ar palaikė koncernui palankias iniciatyvas Seime ir kitose institucijose.

Buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis įtariamas dėl prekybos poveikiu, kyšininkavimo ir neteisėto praturtėjimo, buvusiam šios partijos vicepirmininkui G. Steponavičiui pateikti įtarimai piktnaudžiavimu, buvusiam Vilniaus miesto tarybos nariui Š. Gustainiui – kyšininkavimu. V. Gapšys įtariamas dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, R. Kurlianskis – dėl papirkimo ir prekybos poveikiu.

Valstybinį kaltinimą palaiko prokuroras Justas Laucius. Bylą nagrinėjančią teisėjų kolegiją sudaro pirmininkė Nijolė Žimkienė, Jurgita Kolyčienė ir Ugnius Trumpulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų