REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį sukritikavo Prancūzijos vadovo Emmanuelio Macrono pastabas apie NATO „smegenų mirtį“, ir pabrėžė, kad aljansas neturi kelti abejonių pasiryžimu gintis nuo išorės pavojų.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį sukritikavo Prancūzijos vadovo Emmanuelio Macrono pastabas apie NATO „smegenų mirtį“, ir pabrėžė, kad aljansas neturi kelti abejonių pasiryžimu gintis nuo išorės pavojų.

REKLAMA

Prezidento teigimu, NATO išlieka svarbiausiu instrumentu gintis nuo išorės pavojų, todėl būtų visiškai nepriimtina kurti naujus institutus aljansui pakeisti. 

„Kalbėti, kad NATO ištiko smegenų mirtis būtent šiuo metu, kai sprendžiame principinius NATO klausimus ir kai kalbame apie tai, kad NATO partneriai turi labiau prisidėti prie paties NATO gyvybingumo, – tai bent patys ir nedarykime taip, kad NATO silpnėtų“, – Lietuvos žurnalistams Romoje sakė G. Nausėda.

„Mano nuomone, NATO lieka absoliučiai svarbiausias instrumentas mūsų gintis nuo išorės pavojų ir mes niekam išorėje neturėtume sukelti nė menkiausios abejonės, kad taip ir bus ateityje, kad nebus kuriami dirbtiniai institutai, instrumentai, kurių tikslas būtų konkuruoti su NATO arba pakeisti NATO. Tai yra visiškai nepriimtina žvelgiant mano požiūriu“, – pridūrė prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

G. Nausėda sakė, kad didelio dėmesio sulaukusį E. Macrono interviu savaitraščiui „The Economist“ aptarė susitikime su Šventojo Sosto Valstybės sekretoriumi kardinolu Pietro Parolinu.

REKLAMA

„Buvo paklausta, ką aš manau apie naujausią Macrono pareiškimą dėl NATO. Negalėjau pasakyti, kad šitoks pareiškimas mus labai nudžiugino“– teigė jis.

G. Nausėda sakė, kad su sekretoriumi taip pat kalbėjosi apie Rusiją ir Baltarusijos „pastangas atsispirti Rusijos spaudimui ir išlaikyti tam tikrą dalį savo nepriklausomybės“.

Prezidento pasisakymo vaizdo įrašą paskelbė naujienų portalas delfi.lt.

E. Macronas ketvirtadienį paskelbtame interviu pareiškė manąs, kad NATO yra ištikusi „smegenų mirtis“ ir skundėsi dėl nepakankamo Europos ir JAV planų koordinavimo.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai, ką šiuo metu patiriame, yra NATO smegenų mirtis“, – sakė E. Macronas.

„Nėra apskritai jokio koordinavimo priimant strateginius sprendimus tarp Jungtinių Valstijų ir NATO sąjungininkių. Jokio. Taip pat vyksta kitos NATO sąjungininkės – Turkijos – nekoordinuoti agresyvūs veiksmai teritorijoje, kur yra ant kortos pastatyti mūsų interesai“, – pridūrė Prancūzijos lyderis.

„Nėra jokio NATO planavimo, jokio koordinavimo. Net nededama jokių pastangų šalinti konfliktus“, – teigė E. Macronas.

„Turime iš naujo įvertinti, kas iš tikrųjų yra NATO, atsižvelgdami į Jungtinių Valstijų įsipareigojimus, – perspėjo jis. – Mano nuomone, Europa pajėgi gintis pati.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

E. Macrono teigimu, Europa galėtų tai pasiekti, jei žemynas „greičiau didins europiečių gynybos pajėgumą“.

Prancūzijos prezidentas taip pat pabrėžė, kad būtina siekti suartėjimo su Maskva.

„Mums reikia vėl pradėti strateginį dialogą su Rusija, nebūti naiviems, o tam prireiks laiko“, – kalbėjo E. Macronas.

Prancūzijos lyderis sakė, kad NATO neperžiūrėjo savo ateities praėjusio amžiaus 10-o dešimtmečio pradžioje po Sovietų Sąjungos griūties, todėl tebeegzistuoja „neartikuliuota prielaida, kad Rusija tebėra priešė“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų