REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viena motina socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalino anketos, kurią mokykloje turėjo užpildyti 10 klasę lankanti jos atžala, nuotrauka. Motiną papiktino neįprasti anketos klausimai ir tai, kad tėvai apie šią moksleivių apklausą įspėti nebuvo.

Viena motina socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalino anketos, kurią mokykloje turėjo užpildyti 10 klasę lankanti jos atžala, nuotrauka. Motiną papiktino neįprasti anketos klausimai ir tai, kad tėvai apie šią moksleivių apklausą įspėti nebuvo.

REKLAMA

„Tokias anketas vaikai (10 klasės mokiniai) pildė klasėje. Tėvai neinformuoti. Tikslas nežinomas“, – šalia anketos nuotraukos rašė motina.

Aibė asmeninių klausimų

Nuotraukoje matyti, kad anketa nėra anoniminė, moksleivis turi nurodyti savo vardą ir pavardę. Taip pat atsakyti į jautrius asmeninius klausimus: kiek vaiko šeimoje nepilnamečių vaikų; ar bent vienas iš tėvų emigravęs, miręs, dingęs be žinios; kas globoja vaiką, jei ne tėvai, ar bent vienas iš tėvų yra bedarbis. Taip pat klausiama, ar vaikas gyvena tik su vienu iš tėvų, jei taip – dėl kokios priežasties.

Anketoje teiraujamasi ir apie vaiko psichologinę būklę klasėje – ar jis jaučiasi izoliuotas, atstumas, kodėl taip jaučiasi. Papildomai prašoma įvardinti bendraklasius, kurie gali jausti atstumti arba izoliuoti, paaiškinti, kodėl jie gali taip jaustis.

REKLAMA
REKLAMA

Į moters įrašą sureagavo šimtai žmonių, vienus tokia anketa papiktino, kiti patys atsimena tokias pildę prieš daug metų.

„Aš asmeniškai nematau čia jokių blogybių. Ir pūst burbulus, neaišku dėl ko, nemanau, kad yra prasmė. Visais laikais aš iš savo mokyklos pamenu, vos ne kasmet pildyt reikėdavo ir niekas nuo to nenukentėjo“, – prisimena viena moteris.

REKLAMA

„Prieš 20 metų pildėm ir nieko...“ – antrino kita.

„Jūs kažkokia paranoja sergat. Anketas pildėm visada ir pildysim. Nematau nieko blogo. Visada vaikai ar jūs gali atsisakyt pildyti. Nevers, manau. Panikuojat, lyg kažkas negerai jūsų namuose būtų“, – stebėjosi trečioji.

„Na, prie ko čia dabar tas bedarbis ar ne??? Jei tėvai bedarbiai, tai vaikas kitoks“, – piktinosi viena moteris.

„Čia ne mokyklos reikalas, kaip ir su kuo gyvena vaikas, jei jis tvarkingas, švarus ir nepraleidinėja pamokų“, – sakė kita moteris.

„Labai privatūs klausimai. Negali taip būti“, – piktinosi viena moteris, pridurdama apie Lietuvoje galiojančią asmens duomenų apsaugą.

REKLAMA
REKLAMA

„Neaišku, kur nueis visa informacija, nėra nei pavadinimo, nei jokiu rekvizitų, kas čia per organizacija?? Nieko čia nereikia rašyti, tiesiai į wc. Mirę ar gyvi tėvai, žino policija ir pan. Psichologinis smurtas prieš šeimą ir vaikus čia“, – rašė kita.

Kas yra socialinis pasas?

Vis dėlto apklausos viršuje parašyta, kad tai anketa socialiniam pasui. Socialinis pasas yra dokumentas, teikiantis informaciją vaiko gerovės specialistams apie miesto, mokyklos, klasės socialinę situaciją bei žinomas šeimos problemas ir įpareigojantis specialistus kryptingai teikti kokybišką socialinę-pedagoginę pagalbą vaikui ir jo šeimai.

Dauguma Lietuvos mokyklų kaupia informaciją apie moksleivių socialinę padėtį bei psichologinę būklę, duomenys registruojami klasės, mokyklos socialiniuose pasuose.

Net savo strateginiuose planuose mokyklos nurodo kasmet sudarančios mokyklos socialinį pasą, kad galėtų teikti reikiamą pagalbą mokiniams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų