REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jauniausiu eurokomisaru pretenduojančio tapti Virginijaus Sinkevičiaus laukia nemenkas išbandymas – klausymai Europos Parlamento komitetuose. Jau kojas apšilti Briuselio koridoriuose spėję ar juos puikiai pažįstantys europarlamentarai iš Lietuvos nėra tikri, ar jaunas amžius nepakiš kojos V. Sinkevičiui.

Jauniausiu eurokomisaru pretenduojančio tapti Virginijaus Sinkevičiaus laukia nemenkas išbandymas – klausymai Europos Parlamento komitetuose. Jau kojas apšilti Briuselio koridoriuose spėję ar juos puikiai pažįstantys europarlamentarai iš Lietuvos nėra tikri, ar jaunas amžius nepakiš kojos V. Sinkevičiui.

REKLAMA

Ekonomikos ir inovacijų ministro V. Sinkevičiaus kandidatūrai į Europos Komisiją pritarė Vyriausybė ir prezidentas Gitanas Nausėda. Seimas dėl kandidatūros balsuos rugpjūčio 20 d. V. Sinkevičius jau buvo nuvykęs į Briuselį ir susitiko su naująja Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen.

Abejoja, ar užteks išminties

Nuo 2009 m. Europos Parlamente besidarbuojanti socialdemokratė Vilija Blinkevičiūtė portalui tv3.lt teigė, kad su kolegomis iš Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcijos dar nespėjusi aptarti V. Sinkevičiaus kandidatūros, tačiau tai padarys po rugsėjo pabaigoje vyksiančių klausymų.

REKLAMA
REKLAMA

„Tada mes frakcijoje aptarsime, ar jis tinkamas pareigoms, ar atitinka reikalavimus, ar supranta sritį, už kurią bus atsakingas, ar turi pakankamą galimybę įgyvendinti visiems Europos Sąjungos žmonėms reikalingus sprendimus. Tada galėsime spręsti“, – kalbėjo V. Blinkevičiūtė.

REKLAMA

Nors, pasak politikės, jai dar reikia išklausyti V. Sinkevičiaus prisistatymo, kad galėtų pateikti išsamų Lietuvos kandidato vertinimą, tačiau abejonių V. Blinkevičiūtei kyla.

„Kaip aš sakau, jaunystė ne yda, ji praeina. Bet, aišku, tai, kad Lietuvos kandidatas pats jauniausias, turbūt gali būti vienas iš pagrindinių klausimų. Neaišku, ar pakanka politinės išminties, sukauptos per 28 metus. Bus įdomu“, – samprotavo socialdemokratė.

Karbauskio eksperimentas

Abejonių dėl V. Sinkevičiaus kandidatūros turi ir penkmetį Briuselio ir Strasbūro koridoriuose besisukantis Petras Auštrevičius.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš manau, kad valstiečių ir žaliųjų lyderis toliau vykdo politinius eksperimentus. Šį kartą eksperimento ribos plečiamos, perkeliamos į Briuselio pusę. Matysime, kuo tai baigsis“, – tv3.lt teigė P. Auštrevičius.

Europarlamentaras tvirtina, kad didžiausias dėmesys bus skiriamas jauniausiam ir seniausiam kandidatui į eurokomisarus, o už V. Sinkevičių jaunesnių, pasak P. Auštrevičiaus, neturėtų būti.

„Sunku pasakyti, kaip jis pasirodys, koks bus jo psichologinis pasiruošimas, kiek turiningi bus atsakymai į klausimus. <...> Jaunesniam, kaip taisyklė, vyresni parlamento nariai turi daugiau klausimų ir pagrindo juos užduoti. Aš net neabejoju, kad jis išgirs ne vieną klausimą apie savo amžių arba susijusį su tuo“, – įsitikinęs P. Auštrevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vertinti pagal amžių – ne europietiška

Pirmąją kadenciją Europos Parlamente esantis Liudas Mažylis portalui tv3.lt sakė, kad nors oficialiai Europos liaudies partijos frakcija neaptarė kandidatūrų į Europos Komisiją, kai kurie frakcijos nariai kėlė klausimų, ar V. Sinkevičiui užteks kompetencijos užimti šį svarbų postą. Pačiam L. Mažyliui ne itin patiko kandidato parinkimas Lietuvoje.

„Lietuva ilgą laiką nepasirenka, tada staiga iš kažkur atsiranda kandidatūra. Turėtų ta procedūra būti kitokia, skaidresnė“, – svarstė Europos Parlamento narys.

Pats L. Mažylis nemano, kad V. Sinkevičiaus amžius gali būti problema vertinant jo kandidatūrą.

REKLAMA

„Per mėnesį intensyvaus darbo Europos Parlamente įsitikinau, kad nelabai europietiška kalbėti, kokios lyties kandidatas, ar kokio amžiaus. Ar mėlynų jis akių, ar rudų. Tai visiškai ne europietiška“, – kalbėjo L. Mažylis.

Turės parodyti savo „žalumą“

Antrąją kadenciją Briuselyje ir Strasbūrę dirbantis valstietis Bronis Ropė teigiamai vertina savo bendrapartiečio galimybes gauti portfelį Europos Komisijoje.

Tačiau, pasak politiko, bendraujant su Žaliųjų frakcija Europos Parlamente, kuriai Komisijoje teoriškai atstovautų, V. Sinkevičiui reikės akcentuoti dėmesį ekologijai ir aplinkosaugai.

„Kalbant su mūsų frakcija, reikės pasistengti parodyti savo „žalumą“, – sakė B. Ropė.

Valstiečių atstovo teigimu, kandidatuojant į Europos Komisiją nėra amžiaus cenzo, tad į V. Sinkevičiaus gimimo datą, užrašytą pase, niekas nekreips dėmesio.

REKLAMA

„Bus atsižvelgiama, kaip atsakys į klausimus ir kokia bus jo pozicija. Iš to ir bus sprendžiama“, – tvirtino B. Ropė.

Sudėtinga eurokomisarų skyrimo tvarka

Portalas tv3.lt primena, kad Europos Vadovų Taryba, susitarusi su išrinktuoju Komisijos pirmininku, šiuo atveju, U. von der Leyen, patvirtina kandidatų į Komisijos narius sąrašą.

Šie paskirtieji nariai išklausomi Europos Parlamento komitetuose, atsakinguose už būsimas jų kompetencijos sritis.

Tuomet kiekvienas komitetas renkasi į posėdį, kad įvertintų kandidato ekspertines žinias ir jų klausymo rezultatus, o šis įvertinimas išsiunčiamas Europos Parlamento pirmininkui.

Klausymai privalomi tik komitetuose, tačiau kiekviena Europos Parlamento frakcija gali pasikviesti kandidatą į Europos Komisiją pasikalbėti, ypač, jei europarlamentarams kyla abejonių dėl politiko tinkamumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tada, balsuodamas vieną kartą, Europos Parlamentas turi pritarti visos sudėties Komisijai, įskaitant Komisijos pirmininką ir Europos Sąjungos vyriausiąjį įgaliotinį užsienio reikalams ir saugumo politikai.

Parlamentui patvirtinus Komisijos pirmininką ir Komisijos narius, Europos Vadovų Taryba juos oficialiai paskiria kvalifikuota balsų dauguma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų