REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadieninis „MG Baltic“ bylos nagrinėjimo posėdis Vilniaus apygardos teisme šį kartą kaip niekada gausus įvykių. Pagaliau, tiesa trumpam, prie liudytojų pakylos stojo koncerno savininkas ir prezidentas Darius Mockus, o koncerno teisininkas Romanas Raulynaitis kartu su Eligijumi Masiuliu prabilo apie pastarojo koncernui adresuotus prašymus iš prezidentės Dalios Grybauskaitės.

Trečiadieninis „MG Baltic“ bylos nagrinėjimo posėdis Vilniaus apygardos teisme šį kartą kaip niekada gausus įvykių. Pagaliau, tiesa trumpam, prie liudytojų pakylos stojo koncerno savininkas ir prezidentas Darius Mockus, o koncerno teisininkas Romanas Raulynaitis kartu su Eligijumi Masiuliu prabilo apie pastarojo koncernui adresuotus prašymus iš prezidentės Dalios Grybauskaitės.

REKLAMA

Vis dėlto daugiausiai žiniasklaidos dėmesio susilaukė D. Mockaus pasirodymas teisme – iki šiol kelis kartus į teismą kviestas D. Mockus anksčiau pasirodyti negalėjo dėl įvairių aplinkybių. Ikiteisminio tyrimo metu D. Mockui suteiktas specialiojo liudytojo statusas.

Po posėdžio D. Mockus žurnalistams atsisakė kalbėti apie bylą, kol nedavė parodymų teisme, tačiau pripažino, kad R. Raulynaitis jam perduodavo D. Grybauskaitės prašymus per E. Masiulį.

REKLAMA
REKLAMA

„Taip. Perduodavo pageidavimus. Ko politiniai veikėjai tikisi? Kad būtų geri, kad būtų mažai kritikos. O jums neatrodo, kad tai, kas dabar vyksta, yra sudėtinė to proceso dalis? Tiesiog, visa tai, kas čia vyksta, ką galima vadinti politinės korupcijos ar politinio susidorojimo byla, yra tąsa tam tikros pozicijos“, – žurnalistams kalbėjo D. Mockus.

REKLAMA

Jis tvirtino, kad pats su E. Masiuliu nebendravo, kontaktą mezgė tik per R. Raulynaitį.

Garsioji vakarienė

Posėdžio metu D. Mockus kartu su R. Raulynaičiu sėdėjo ant vieno suolo ir klausėsi tris valandas trunkančio garso įrašo iš garsiosios 2015 m. gruodžio 16 d.  viename Vilniaus restorane vykusios vakarienės, kurioje dalyvavo D. Mockus, R. Raulynaitis, Raimondas Kurlianskis, Eligijus Masiulis ir Gintaras Steponavičius.

Jos metu, įtariama, byloje kaltinamas buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis su kitu kaltinamuoju, buvusiu koncerno viceprezidentu R. Kurlianskiu, susitarė dėl kyšio. 

REKLAMA
REKLAMA

Teismo salėje buvo sunku girdėti, kas sakoma įraše, dėl prastos įrašo kokybės ir foninio triukšmo restorane, neįmanoma suprasti nei kas, nei ką sako. Netrukus D. Mockus ėmė šnekučiuotis su R. Raulynaičiu, tačiau teisėjų kolegijos pirmininkė Nijolė Žimkienė juodu paragino skaityti įrašo stenogramą. Vis dėlto liudytojai stenogramą tik permetė akimis ir padėjo į šalį.

Kadangi garso įrašas trunka tris valandas, teismas susiginčijo, ar verta klausyti viso įrašo, jei jame nieko negirdėti, juoba, kad visi proceso dalyviai turi įrašo stenogramas. Kaltinamųjų gynėjai apgynė galimybę perklausyti visą įrašą ir po jo užduoti liudytojams klausimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lemtingas parūkymas

Bylos tyrėjai įtaria, kad E. Masiulis dėl kyšio su R. Kurlianskiu susitarė išėję parūkyti. Jų pasikalbėjimo pareigūnai nefiksavo, nors įrašė pokalbius prie stalo restorane. Buvęs „MG Baltic“ viceprezidentas per apklausas neatsakė, apie ką kalbėjosi su buvusiu liberalų lyderiu lauke. 

E. Masiulis teigė, kad su R. Kurlianskiu susitarė dėl paskolos, o G. Steponavičius tyrėjams tikino, jog politikas džiaugėsi sutaręs dėl 50 tūkst. eurų paramos Liberalų sąjūdžiui.

Grįžę iš lauko politikai ir verslininkai dar aptarė 2016 metų Seimo rinkimus, E. Masiulis „MG Baltic“ savininkui taip pat perdavė prezidentės Dalios Grybauskaitės nepasitenkinimą, kad koncerno valdoma žiniasklaidos grupė kišasi į generalinio prokuroro skyrimo procedūrą, rodo bylos medžiaga. 

REKLAMA

Paslaptingi Grybauskaitės prašymai

E. Masiulis teisme R. Raulynaičio netikėtai paprašė įvardinti, ko buvęs politikas prašydavo iš teisininko. Šis pripažino, kad E. Masiulis nuolat kreipdavosi į jį su prašymais nuo vieno žmogaus, o kiek vėliau pridūrė, kad tas asmuo – prezidentė Dalia Grybauskaitė. 

Tiesa, R. Raulynaitis nenoriai sakė teismui, ką žinantis, bandė prašyti pertraukos, kad „galėtų pasverti kiekvieną savo žodį“ tačiau galiausiai pripažino, kad buvo tarsi D. Grybauskaitės ir D. Mockaus tarpininkas.

„Masiulis visą laiką vaikščiodavo su jos prašymais. <...> Jis daug kur vaikščiodavo. Kur jis vaikščiodavo, nežinau. Aš žinau, ko jis vaikščiodavo pas mane“, – teismui sakė R. Raulynaitis.

REKLAMA

„Kiekvieną kartą, kai aš jus matydavau, jūs man atrodėte, kaip Dalios Grybauskaitės advokatas arba pasiuntinys. <...> Jūs labai dažnai manęs paprašydavote, prašėte ir tą dieną, ir kitą“, – teisme E. Masiuliui sakė R. Raulynaitis.

Maža to, R. Raulynaitis pareiškė, kad būtent dėl įkyrių E. Masiulio prašymų buvęs koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis atsidūrė teisiamųjų suole.

„Aš perdaviau Dariui Mockui Eligijaus Masiulio prašymą nuo Dalios Grybauskaitės“, – galiausiai pripažino R. Raulynaitis.

Prokuroro paprašytas įvardinti, kokius prašymus turi omenyje, R. Raulynaitis delsė atsakyti, tvirtino, kad viskam savas laikas ir jis nenori skubėti atskleisti informacijos. Galiausiai R. Raulynaitis prokurorui pasakė, kad prašymai buvo susiję su žiniasklaida.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žurnalistams po posėdžio R. Kurlianskis patvirtino puikiai žinantis, apie kokius prašymus kalba E. Masiulis ir R. Raulynaitis, tačiau atsisakė juos įvardinti iki nedavė parodymų teismui.

Galiausiai pats E. Masiulis žurnalistams patvirtino, kad R. Raulynaičiui perdavė 

D. Grybauskaitės norą būti geriau nušviečiama koncerno valdomuose televizijos kanaluose. E. Masiulio teigimu, šie prašymai turėjo būti užfiksuoti Vilniaus apygardos teismo trečiadienį transliuotame garso įraše iš 2015 m. vykusio E. Masiulio susitikimo su koncerno atstovais, tačiau šios pokalbio dalies byloje ir įraše nėra.

„Pokalbio metu buvo paprašymas iš mano pusės, kad D. Grybauskaitė, Lietuvos Respublikos Prezidentė, pageidauja, kad būtų teigiamiau nušviečiama koncerno valdomuose televizijos kanaluose. Tokį prašymą iš ponios prezidentės aš pats buvau gavęs, tiesiog šitą prašymą perdaviau“, – žurnalistams sakė E. Masiulis.

REKLAMA

Byloje – aštuoni kaltinamieji

Amžiaus byla vadinamoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje kaltinimai pateikti penkiems fiziniams ir trims juridiniams asmenims.

Darbo partijai įtarimai pateikti dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, Liberalų sąjūdis įtariamas kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu, o koncernas „MG Baltic“ įtariamas šių partijų papirkimu ir prekyba poveikiu.

Pareigūnai įtaria, kad politikai ėmė ar tarėsi dėl kyšių su tuometiniu „MG Baltic“ viceprezidentu R. Kurlianskiu, o vėliau siūlė ar palaikė koncernui palankias iniciatyvas Seime ir kitose institucijose.

Buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis įtariamas dėl prekybos poveikiu, kyšininkavimo ir neteisėto praturtėjimo, buvusiam šios partijos vicepirmininkui G. Steponavičiui pateikti įtarimai piktnaudžiavimu, buvusiam Vilniaus miesto tarybos nariui Š. Gustainiui – kyšininkavimu. V. Gapšys įtariamas dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, R. Kurlianskis – dėl papirkimo ir prekybos poveikiu.

Valstybinį kaltinimą palaiko prokuroras Justas Laucius. Bylą nagrinėjančią teisėjų kolegiją sudaro pirmininkė Nijolė Žimkienė, Jurgita Kolyčienė ir Ugnius Trumpulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų