REKLAMA

naujienų portalas tv3.lt

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Profesorius A. Unikauskas apie koldūnus (nuotr. Fotodiena.lt)

Visur kalbama, kad koldūnai nėra sveikas pasirinkimas, bet žmonės vis tiek juos valgo. Vieni juos nuolatos laiko savo šaldikliuose juodai dienai, kiti jų nusiperka bent kartą į savaitę, o štai treti neretai pasigamina ir patys naminių gardžių koldūnų. Profesorius Alvydas Unikauskas LRT laidoje „Klauskite daktaro“ atskleidė, kaip pasirinkti pačius sveikiausius koldūnus.

8

Visur kalbama, kad koldūnai nėra sveikas pasirinkimas, bet žmonės vis tiek juos valgo. Vieni juos nuolatos laiko savo šaldikliuose juodai dienai, kiti jų nusiperka bent kartą į savaitę, o štai treti neretai pasigamina ir patys naminių gardžių koldūnų. Profesorius Alvydas Unikauskas LRT laidoje „Klauskite daktaro“ atskleidė, kaip pasirinkti pačius sveikiausius koldūnus.

REKLAMA

Profesorius A. Unikauskas laidoje įvardijo, kad yra trys esminiai dalykai, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį, renkantis koldūnus.

KAINA

Daugelis neretai galvoja, kad pirkdami brangesnę prekę, jie gaus ir aukštesnės kokybės gaminius. Tačiau profesorius A. Unikauskas laidoje atliko vieną eksperimentą ir palygino dviejų skirtingų gamintojų koldūnų sudėtį, viena pakuotė kainavo 1,30 eur, kita – 4,99 eur.

Profesorius pabrėžia, kad visada verta atkreipti dėmesį, kuris produktas sudėtyje rašomas pirmiausia, vadinasi, jo bus daugiausia.

REKLAMA
REKLAMA

Pigesnių koldūnų sudėtis buvo: tešla, mėsos įdaras 45 proc., koldūnų tešla: kvietiniai miltai, geriamasis vanduo, druska, mėsos įdaras: kiauliena 42 proc., jautiena 20 proc., svogūnai, geriamasis vanduo, sojų baltymai, druska, prieskoniai.

REKLAMA

Brangesnių koldūnų sudėtis buvo: kietųjų kviečių miltai, kiaušinių tryniai, geriamasis vanduo, mėsos įdaras: jautienos kumpis 30 proc., morkos, svogūnai, baravykai, džiūvėsiai, kiaušinių tryniai, druska, pipirai.

Taigi, paaiškėjo, kad pigesniuose koldūnuose mėsos buvo net gi daugiau.

Profesorius A. Unikauskas neslėpė nuostabos dėl daugiau nei tris kartus besiskiriančios koldūnų kainos, tačiau pabrėžė, kad visada verta skaityti sudėtį ir ne visada brangiausia prekė yra sveikiausia.

REKLAMA
REKLAMA

SUDĖTIS

Tikriausiai visiems aišku, kad prieš perkant koldūnus vertėtų perskaityti jų sudėtį. Tačiau ko joje ieškoti ir kaip atskirti, kokie koldūnai yra kokybiški?

Profesorius A. Unikauskas atskleidžia, kad svarbiausia yra atkreipti dėmesį į mėsos ir tešlos santykį. Idealiausia būtų, jeigu mėsos būtų net daugiau nei tešlos.

„Renkantis koldūnus, labai svarbu, kiek juose yra mėsos ar kito įdaro. Geriausia būtų, jeigu mėsa sudėtyje būtų parašyta pirmiau nei tešla. Tai reiškia, kad mėsos produkte yra daugiausia. Rinkitės koldūnus, kuriuose mėsos ir tešlos santykis yra panašus. Rinkitės kuo natūralesnės sudėties koldūnus, kuo mažiau ingredientų – tuo koldūnai bus sveikesni“, – pataria profesorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

PAKUOTĖ

Žinoma, daugelis prieš renkantis koldūnus, tiesiog pasižiūri ar pakuotė nėra pažeista. Tačiau prieš perkant koldūnus, vertėtų kur kas kruopščiau apžiūrėti jų pakuotę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų