Tacos istorija siekia gilius laikus. Manoma, kad į kukurūzų paplotėlius žuvį ar medžioklės laimikį vyniodavo jau actekai. Tai – lanksti kukurūzų tortilija su įvairiausiais įdarais.

O štai kesadilijos gimė jau kiek vėliau, kai ispanai į Meksiką atgabeno sūrį. Šis ingredientas tapo neatsiejama kesadilijų dalimi. Kesadilijos – tai tortilijos, įdarytos sūriu ir dažnai papildytos mėsa, daržovėmis bei paskrudintos iki traškumo.
Tiek tacos, tiek kesadilijos Meksikoje gimė kaip gatvės maistas – greitas, sotus ir nebrangus. Tačiau šiandien Meksikos skonius ragaujame ir prabangiuose restoranuose visame pasaulyje. Ne išimtis ir Lietuva – per pastaruosius kelerius metus meksikietiško maisto populiarumas čia sparčiai išaugo dėl universalumo ir smagaus dalijimosi valgant.
Tacos ir kesadilijos – tai ne tik meksikietiškos virtuvės simboliai, bet ir sėkmingi kultūrų mainų pavyzdžiai, prigiję ir Lietuvoje. Kaip autentiškus skonius atkurti namuose, laidoje pasidalijo meksikietiškos virtuvės mylėtoja Sandra, gaminusi kesadilijas su vištiena ir sūriu, o mėsos ekspertas Deividas parodė, kaip pasigaminti tacos su plėšyta vištiena.
Kesadilijos su vištiena ir sūriu
Reikės:
- 2 vnt. didelių tortilijų;
- 100 g vištienos filė;
- Mango Curry prieskonių;
- 50 g tarkuoto mocarelos sūrio;
- 1 vnt. kiaušinio;
- 15 g garstyčių;
- 50 g trintų pomidorų;
- 10 ml aliejaus;
- 100 g marinuotų agurkėlių;
- 50 g raudono svogūno.
Gaminimo eiga:
Supjaustome vištieną norimo dydžio gabalėliais ir apkepiname keptuvėje. Pagardiname prieskoniais ir atidedame į šalį.
Ruošiame įdarą: susmulkiname marinuotus agurkėlius ir raudonąjį svogūną.
Į įkaitintą keptuvę dedame tortiliją, ją padengiame trintais pomidorais ir garstyčiomis. Ant viršaus beriame agurkėlius ir svogūnus, dedame vištieną ir mocarelą.
Užklojame trintų pomidorų padažu aptepta tortilija ir kepame ant vienos pusės kelias minutes. Atsargiai apverčiame ir dar pakepiname kelias minutes. Išimame, leidžiame pravėsti ir supjaustome, kad būtų patogu valgyti.
Tacos su plėšyta vištiena
Reikės:
- Vištienos krūtinėlės;
- Kelių skiltelių česnako;
- Svogūno;
- Prinokusių pomidorų;
- Cinamono;
- Tacos paplotėlių;
- Druskos;
- Pipirų;
- Avokado;
- Žaliosios paprikos;
- Lydyto Hochland sūrio;
- Svogūnų laiškų;
- Žaliosios citrinos;
- Kalendros;
- Vištienos sultinio.
Gaminimo eiga:
Išverdame vištienos krūtinėlę. Į tą patį vandenį dedame kelis pomidorus, pusę svogūno, žaliąsias paprikas. Apverdame.
Keptuvėje pakepiname smulkintus svogūnus ir česnakus, beriame pomidorus ir dedame suplėšytą vištienos krūtinėlę. Pagardiname mėgstamais prieskoniais.
Ruošiame salsa verde padažą: ištraukiame apvirtus pomidorus, svogūną, žaliąsias paprikas ir dedame į maisto smulkintuvą. Pagardiname šviežia kalendra, žaliosios citrinos sultimis, druska ir įdedame pusę avokado. Sutriname padažą iki vienalytės masės. Jei norite kreimiškumo – įdėkite lydyto Hochland sūrio.
Keptuvėje pašildome tacos paplotėlius ir pradedame formuoti patiekalą: dedame vištieną, pilame žaliojo padažo, papuošiame svogūnų laiškais ir patiekiame su skiltele žaliosios citrinos.
„La maistas. Iššūkis“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3!











































































































































































































































































































