Lietuvoje šaltibarščiai – daugiau nei patiekalas. Tai – reiškinys! Tiesa, šių dienų receptas kiek skiriasi nuo pirmųjų šaltibarščių. Istoriškai, bajoriškose virtuvėse šaltibarščiai buvo ruošiami ne su kefyru ar burokėliais, o su mėsa, žuvimi ar net… vėžių uodegėlėmis.
Visgi per pastarąjį dešimtmetį šaltibarščiai ir vėl tapo kulinariniu eksperimentų lauku: žmonės juos ruošia veganiškai, gardina ožkos sūriu, špinatais, ridikėliais ar net obuoliais. O kaip juos gamina laidos viešnia Brigita, pamatykite patys – ji į šaltibarščius deda vieną slaptą ingredientą, kurį naudoja tikrai ne visi.
O štai kita laidos iššūkį priėmusi šaltų sriubų mylėtoja Jūratė parodė, kaip pasigaminti gazpacho sriubą. Teigiama, kad šaltomis sriubomis mėgavosi jau senovės romėnai, kurie karštuoju metų laiku gardžiavosi vandeniu, actu ir aliejumi užpiltais duonos gabaliukais. Tai laikoma gazpacho sriubos pirmtaku.
Tuo tarpu šiandien gazpacho receptų – nesuskaičiuojama galybė: nuo baltųjų iki žaliųjų, ar net vaisinių, kur pomidorus keičia arbūzai ar braškės! Tačiau pagrindinis šios sriubos principas išlieka tas pats – pomidorai, agurkai, paprika, svogūnai, česnakai ir alyvuogių aliejus, susijungiantys į rūgštelę turinčią, tačiau švelnią sriubą.

Šaltibarščiai pagal Brigitą
Reikės:
- 1 litro kefyro;
- 150 g grietinės;
- Virtų tarkuotų burokėlių;
- 3 kiaušinių;
- Svogūnų laiškų;
- Krapų;
- 1 ilgavaisio agurko;
- Kelių bulvių;
- 20 g garstyčių;
- Druskos;
- Pipirų.
Gaminimo eiga:
Išverdame kelis kiaušinius. Supjaustome svogūnų laiškus, krapus ir juos sumaišome su grietine. Sutarkuojame agurką, sutriname virtą kiaušinį ir pradedame maišyti šaltibarščius.
Dideliame inde sumaišome grietinę su žalumynais, tarkuotus agurkus, virtus tarkuotus burokėlius ir supilame kefyrą. Pagardiname garstyčiomis, druska ir pipirais. Papuošiame virto kiaušinio skiltele ir patiekiame su karšto oro gruzdintuvėje keptomis bulvėmis.
Ispaniška gazpacho sriuba
Reikės:
- 500 g pomidorų;
- 1 raudonos paprikos;
- Pusės ilgavaisio agurko;
- Raudonojo svogūno;
- Padžiūvusios ciabatta duonos riekelės;
- 1-2 česnakų skiltelių;
- Raudonojo vyno acto;
- Alyvuogių aliejaus;
- Šviežių bazilikų;
- Jūros druskos;
- Pipirų.
Gaminimo eiga:
Supjaustome duoną, pomidorus, agurkus, papriką ir svogūną nedideliais gabalėliais. Beriame į didelį indą. Dedame smulkintą česnaką bei šviežią baziliką. Pagardiname druska ir pipirais, raudono vyno actu, gerai išmaišome ir statome į šaldytuvą per naktį arba kelioms valandos.
Kai masė atšąla, sutriname maisto smulkintuvu iki norimos konsistencijos. Papuošiame šviežiu baziliku ir valgome su ciabatta duonele. Skanaus!
„La maistas. Iššūkis“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3!
Šaltibarščių gerbėjus suburs Vilniaus šaltibarščių festivalis
Gegužės 31 d. sostinę jau trečią kartą rožine spalva užlies vis labiau populiarėjantis Vilniaus šaltibarščių festivalis (angl. „Vilnius Pink Soup Fest“). Visą paskutinį pavasario šeštadienį miestiečiai ir Vilniaus svečiai bus džiuginami originaliomis veiklomis bei rožiniais patiekalais.
Laukia nepamirštamas rožinis nuotykis, kuriame šalies gyventojus palydės renginio informacinis partneris – TV3 žiniasklaidos grupė.
Nuo spalvingos šventės atidarymo, šaltibarščių čiuožyklos, iki aštriausių šaltibarščių valgymo rungties, eisenos, padavėjų bėgimo ir, žinoma, visų mylimų kostiumų rinkimų – pasiruoškite linksmintis!
O jei negalėsite atvykti į rožinį Vilnių gyvai, nenusiminkite – šaltibarščių linksmybes transliuos naujienų portalas tv3.lt. Čia tiesiogiai iš festivalio sūkurio naujienomis dalinsis ir gerą nuotaiką garantuos „Power Hit Radio“ veidai ir balsai – Laura ir Rokas.
Tegul rožinė šventė atkeliauja ir į jūsų ekranus!











































































































































































































































































































