REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ruduo Lietuvoje neatsiejamas nuo daugybės gamtos dovanojamųjų gėrybių, tačiau retas kuris žino, kiek originalių receptų iš jų galima sukurti. Šio sekmadienio TV3  laidoje „La maistas“ Gian Luca Demarco sieks tai pakeisti – žinomas kulinaras atskleis ypatingo cukinijų pyrago receptą, pagardintą aštriu meksikietišku padažu. Patiks net ir tiems, kurie sako šios daržovės nemėgstantys!

Ruduo Lietuvoje neatsiejamas nuo daugybės gamtos dovanojamųjų gėrybių, tačiau retas kuris žino, kiek originalių receptų iš jų galima sukurti. Šio sekmadienio TV3  laidoje „La maistas“ Gian Luca Demarco sieks tai pakeisti – žinomas kulinaras atskleis ypatingo cukinijų pyrago receptą, pagardintą aštriu meksikietišku padažu. Patiks net ir tiems, kurie sako šios daržovės nemėgstantys!

REKLAMA

Šio sekmadienio laidoje Gian Luca lankysis pas Širvintose gyvenančią ir ūkį skambiu pavadinimu  kuriančią Eglę.

Eglė – „Sofos“ ūkio įkūrėja ir puoselėtoja. Tiesa, anksčiau moteris nė nebūtų pagalvojusi, kad savo laimę kurs ne didmiestyje – juk visos jos šeimos kartos nuo seniausių laikų gyveno Vilniuje!

Sostinėje galbūt ir toliau būtų gyvenusi ir Eglė, tačiau gyvenimas paliko vietos atsitiktinumui. „Draugų sodyboje savo malonumui pradėjome vis kažką auginti, o kai atsikraustėme čia ir nusipirkome sodybą, nusprendėme ir patys kurti ūkį. Juk mums tai sekėsi!“ – pasakos ūkininkė.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar Eglės ir jos šeimos ūkyje galima rasti tiek tradicinių, tiek ir ne visiems žinomų daržovių. Tarp jų – rožinės pupelės ir tomatilai! Su pastaraisiais, anot Eglės, daugelis ima susipažinti tik dabar.

REKLAMA

Tomatilai – meksikietiški pomidorai, su kuriais gaminami visi tradiciniai patiekalai, pradedant tacos, baigiant salsa padažu. „Tačiau jie tikrai nėra aštrūs – mes auginame tarpinį variantą tarp žaliųjų pomidorų, ir tų desertinių, kuriuos neretai kaip papuošimus matome ant tortų. Šie tomatilai turi ir saldumo, ir gaivos“, – pasakos Eglė.

Tačiau Gian Lucos šio sekmadienio patiekalui prireiks ne tik tomatilų, bet ir cukinijų. Nors daugelis šią daržovę yra pamėgęs, retas tautietis žino, kad valgomi ir jų žiedai. Anot virtuvės šefo, tai – tikras delikatesas!

REKLAMA
REKLAMA

„Tik prisiminkite, kad cukinijų žiedai būtinai turi būti nuskinami iš pat ryto, kai yra atsivėrę. Vėliau, jei yra per karšta, jie užsidaro ir tada tik lūžta – su jais nebegalima nieko padaryti“, – patarimą duos Gian Luca.

Galiausiai žinomas vyras kartu su ūkininke žiūrovus pakvies pasigaminti ypatingą duonos pyragą su cukinijomis, kumpiu ir mocarelos sūriu.

Kaip rodys Gian Luca, cukiniją prireiks supjaustykite plonais griežinėliais ir pakepinti griliuje – tai ne tik suteiks puikų skonį, bet iš daržovės ištrauks ir visą drėgmę.

Vėliau supjaustykite duoną kubeliais ir suberkite į dubenį. Užpilkite duoną 150 ml pieno ir leiskite išbrinkti. Tuomet pagardinkite druska, pipirais, įdėkite šiek tiek tarkuoto parmezano sūrio, įmuškite 5 kiaušinius ir gerai išmaišykite dubenyje esančią masę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuomet kepimo formą ištepkite sviestu ir įdėkite pirmąjį sluoksnį duonos masės. Ant jos gražiai išdėliokite apkepintus cukinijų griežinėlius, o ant pastarųjų – pjaustytą virtą kumpį ir mocarelos sūrį. Tuomet ir vėl paskleiskite likusią duonos masę, smulkintą mocarelos sūrį ir viską apibarstykite 100 g parmezano sūrio. Grilyje šį pyragą kepkite 20 minučių, o jei patiekalą bandysite pakartoti namuose, tuomet jį kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitė 15 minučių.

Atvėsusį pyragą dar papildomai papuoškite petražolėmis, o kaip prie jo pagaminti ypatingą tomatilų padažą, pamatysite laidoje.

Kokią italų pamiltą daržovę Gian Luca netikėtai ras Eglės darže? Kas Eglės ūkyje virtuvės šefui primins vaikystę? Kokia visiems lietuviams žinoma daržovė kitose šalyse yra vadinama „drakono kiaušiniu“?

Gardžiausių receptų laida „La maistas“ – sekmadieniais, 9.30 val. per TV3!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų