• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ parduotuves pasiekė pirmieji švieži vietos ūkininkų užauginti baltagūžiai kopūstai. Juos auginantis ir minėtam prekybos tinklui tiekiantis ūkininkas Algimantas Morkūnas pasakoja, kad užauginti daržoves – pirmasis itin atsakingas žingsnis, tačiau ne ką mažiau svarbus etapas prasideda tada, kai atėjus derliaus nuėmimo metui jas reikia tinkamai paruošti kelionei į parduotuves.

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ parduotuves pasiekė pirmieji švieži vietos ūkininkų užauginti baltagūžiai kopūstai. Juos auginantis ir minėtam prekybos tinklui tiekiantis ūkininkas Algimantas Morkūnas pasakoja, kad užauginti daržoves – pirmasis itin atsakingas žingsnis, tačiau ne ką mažiau svarbus etapas prasideda tada, kai atėjus derliaus nuėmimo metui jas reikia tinkamai paruošti kelionei į parduotuves.

REKLAMA

Iš pažiūros tokia tvirta ir didelio rūpesčio nereikalaujanti daržovė į parduotuvių lentynas pristatoma laikantis itin griežtų kokybės reikalavimų, rašoma pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak minėto prekybos tinklo Vaisių ir daržovių pirkimo skyriaus vadovės Julija Butkevič, šiltojo sezono metu pirkėjai teikia prioritetą vietinėms daržo gėrybėms, tad ne išimtis ir pirmųjų šviežių lietuviškų baltagūžių kopūstų derlius.

REKLAMA

„Mums ypač svarbu, kad daržovės pirkėjus pasiektų visada kuo šviežesnės, tad į logistikos centrą atvykusios vietinių ūkininkų derliaus gėrybės, jau kitą dieną pasiekia mūsų parduotuvių lentynas. Tai leidžia įgyvendinti trumpos tiekimo grandinės principą, kurio nuosekliai laikomės bendradarbiaudami su vietos augintojais.

Be to, šiemet pasirodžius pirmajam šviežiam vietiniam derliui pirkėjus pakvietėme prisiminti, kad savas šviežumas – vienas malonumas. Kartu su šia žinute įtvirtiname, kad mūsų pirkėjus pasiekia tik pačios geriausios lietuvių ūkininkų užaugintos daržovės, vaisiai ir uogos, kuriais pačiame sezono įkarštyje galima pasimėgauti dar ir itin geromis kainomis“, – sako J. Butkevič.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmieji kopūstai nuimami ne technika, o rankomis

Tuo tarpu Pasvalio rajone 150 hektarų laukuose daržoves auginantis ūkininkas Algimantas Morkūnas pasakoja, kad nepaisant permainingų orų šiemet pavyko užauginti kokybišką kopūstų derlių, kurio nemenka dalis jau pirkėjų laukia minėto lietuviško prekybos tinklo parduotuvėse.

„Daržoves pirkėjams itin svarbu pristatyti itin kokybiškas – nepaveiktas karščio, drėgmės ar mechaninių pažeidimų, todėl išskirtinis dėmesys skiriamas kiekvienam jų kelio nuo lauko iki prekystalio etapui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ankstyvuosius kopūstus visada stengiamės nuimti rankomis – jų galvos minkštesnės, gležnesnės, lapai plonesni. Žmogaus ranka gerokai švelnesnė ir šiam darbui žymiai tinkamesnė nei technika, kuri taip kruopščiai dirbti, deja, negali.

Be abejo, kombainas derlių padeda nuimti greičiau, bet žmogaus kruopštumo jis vis tiek nepakeis. Beje, anksčiau absoliučiai viską darydavome rankomis, bet dabar trūkstame žmonių, tad vėlyvesnius kopūstus, kurie jau auga tvirtesni, nuimame ir su technika“, – sako A. Morkūnas.

REKLAMA

Laikymui ypatingai svarbi vėsi temperatūra

Visa kopūstų tiekimo grandinė nuo lauko iki parduotuvių, pasak ūkininko, veikia kaip tikslus mechanizmas. A. Morkūnas pasakoja, kad rankomis nuskinti kopūstai laukuose pirmiausia surenkami į specialius konteinerius, kurie traktoriumi nuvežami į sandėlius – čia svarbiausia kopūstų galvas kuo greičiau atšaldyti.

REKLAMA

„Tai ypač svarbu karštomis dienomis, kai temperatūra siekia 20–30 laipsnių šilumos. Ūkio sandėliuose palaikoma stabili 2–4 laipsnių temperatūra, kurioje kopūstai išlieka tvirti ir sveiki. Aišku, jie nėra tokie jautrūs kaip kai kurios kitos daržovės ar vaisiai, uogos, tačiau šiluma jiems vis tiek gali pakenkti“, – aiškina jis.

Atvėsinti kopūstai patenka į ūkyje įrengtą specialią valymo liniją. Čia atidžiai pašalinami pažeisti, apdžiūvę viršutiniai lapai, pirkėjams paruošiamos sveikos, patrauklios išvaizdos kopūstų galvos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kai kopūstai jau būna paruošti prekybai, jie yra sveriami ir pakuojami į maišus po 15 kilogramų. Tada maišus sukrauname ant palečių – dabar dedame tik po 330 kilogramų, nes ankstyvi kopūstai dar minkšti, jų negalima suspausti. Vėliau krauname ir didesnius svorius“, – paaiškina ūkininkas A. Morkūnas.

Galiausiai kopūstai pakraunami į vilkikus, kurių viduje taip pat įrengta vėsinimo sistema, užtikrinanti 2–4 laipsnių temperatūrą visos kelionės metu, kad daržovės negestų.

REKLAMA

„Labai svarbu, kad daržovės vėsios išlieka ir keliaudamos iki prekybos tinklo sandėlių. Beje, iš šių sandėlių parduotuves jau prekybos tinklo transportu jos lygiai taip pat pasiekia specialiais vėsinimo įranga aprūpintais sunkvežimiais, tad aš galiu būti tikras, kad kopūstai parduotuvėse galiausiai atsiduria tokios pačios kokybės, kokios išvažiavo iš ūkio“, – tvirtina A. Morkūnas.

REKLAMA

Greitai paruošiami „tinginių“ balandėliai

Daugeliui pirmieji kopūstai asocijuojasi su balandėliais, o pastaruoju metu itin išpopuliarėjo ir vadinamoji „tinginių“ balandėlių versija, kuri savo skoniu nenusileidžia tradiciniams, tačiau yra pagaminama kur kas greičiau ir paprasčiau.

„Tinginių“ balandėliams paruošti reikės:

  • apie 200–300 g šviežių kopūstų;
  • 300 g faršo (kiaulienos, jautienos arba mišinio);
  • 100 g ryžių;
  • druskos ir juodųjų pipirų;
  • prieskonių maltai mėsai;
  • 1 nedidelio svogūno;
  • 1 vidutinės morkos;
  • 200 ml pomidorų padažo;
  • 100 ml vandens;
  • šlakelio aliejaus.

Gaminimas. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite, morką sutarkuokite stambia tarka. Baltagūžį kopūstą supjaustykite plonomis juostelėmis. Į didelę keptuvę ar troškintuvą įpilkite šiek tiek aliejaus, tada dėkite supjaustytus svogūnus, tarkuotas morkas ir supjaustytus kopūstus. Daržoves šiek tiek apkepkite, įberkite žiupsnelį druskos, pipirų ir užpilkite vandeniu.

Prieskoniais ir druska pagardintą maltą mėsą sumaišykite su ryžiais ir suformuokite nedidelius kukulius, sudėkite juos ant paruoštos daržovių masės. Užpilkite pomidorų padažu, uždenkite dangčiu ir troškinkite ant nedidelės kaitros apie 30–40 minučių, kol daržovės suminkštės, o kukuliai visiškai iškeps.

REKLAMA
ilgiausia reklama kopūstų augintojui, ir kelios eilutės ,,žavingo'', kelis dešimtmečius visiems žinomo recepto.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų