Kad moliūgų sėklos būtų naudingos sveikatai, galite jų įdėti į salotas, paskrudinti su prieskoniais arba naudoti moliūgų aliejaus padažą.
Moliūgų sėklos gali būti vienas sveikiausių užkandžių – vos saujelė jų gali suteikti paros skaidulų kiekį, taip pat daugybę vitaminų ir mineralų.
Kadangi moliūgų sėklos yra tokios maistingos, jas įtraukdami į savo mitybos racioną galite įvairiais būdais pagerinti savo sveikatą. Štai penki moksliškai įrodyti moliūgų sėklų privalumai, rašo businessinsider.com.
Moliūgų sėklos mažina cholesterolį
Moliūgų sėklos yra puikus jūsų mitybos priedas, nes jose gausu maistingųjų medžiagų, pavyzdžiui, skaidulų ir sveikųjų riebalų, kurie padeda palaikyti geriausią organizmo veiklą.
Žalios moliūgų sėklos yra su kietu baltu apvalkalu, tačiau jas išlukštenus viduje pasimato mažesnės, žalios sėklos. Saujoje lukštentų moliūgų sėklų yra 163 kalorijos ir daug organizmui naudingų medžiagų.
Moliūgų sėklos taip pat pasižymi antioksidacinėmis savybėmis. Antioksidantai padeda kovoti su laisvaisiais radikalais – dalelėmis, galinčiomis pažeisti ląsteles ir sukelti tokias sunkias ligas kaip širdies ligos ir vėžys.
„Moliūgų sėklose yra daug antioksidacinių maistinių medžiagų, kurios apsaugo sėklas nuo gedimo, o šie antioksidantai gali sumažinti lėtinių ligų plitimą žmonėse“, – sako Judith Wylie-Rosett, EdD, RDN, Alberto Einšteino medicinos koledžo epidemiologijos ir endokrinologijos profesorė.
Moliūgų sėklų valgymas gali pagerinti širdies sveikatą, nes jos gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį, kuris, jei yra per didelis, gali sukelti širdies problemų. Taip yra todėl, kad moliūgų sėklose gausu nesočiųjų riebalų ir mažai sočiųjų riebalų.
„Moliūgų sėklose esantys nesotieji riebalai padeda mažinti MTL cholesterolio kiekį“, – sako Wylie-Rosett. Padidėjęs MTL, arba mažo tankio lipoproteinų, kiekis gali sukelti padidėjusį cholesterolio kiekį.
Moliūgų sėklų nauda organizmui
Moliūgų sėklos taip pat gali padėti sumažinti kraujospūdį, todėl gali sumažėti širdies priepuolio ar insulto rizika. Taip yra todėl, kad moliūgų sėklų aliejus padeda organizmui gaminti daugiau azoto oksido – cheminės medžiagos, kuri padeda kraujagyslėms išsiplėsti ir kraujui lengviau tekėti per kūną.
Nedideliame 2019 m. tyrime nustatyta, kad moterims po menopauzės, kurios kasdien vartojo moliūgų sėklų aliejaus papildų, po šešių savaičių gydymo gerokai sumažėjo kraujospūdis. Norint sustiprinti širdies sveikatą, Wylie-Rosett rekomenduoja maždaug tris kartus per savaitę suvalgyti saują moliūgų sėklų.
Daugelis moliūgų sėklose esančių maistinių medžiagų gali padėti palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje. Taip yra todėl, kad moliūgų sėklose gausu skaidulų – maistinių medžiagų, kurios padeda sulėtinti, kaip greitai organizmas įsisavina cukrų.
Dėl šios priežasties moliūgų sėklose esančios skaidulos gali padėti stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje, o tai gali būti ypač naudinga diabetu sergantiems žmonėms. Svarbu kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, nes ilgainiui padidėjęs cukraus kiekis kraujyje gali pažeisti nervus, organus ir kraujagysles.
Moliūgų sėklose taip pat gausu magnio, kuris mažina cukraus kiekį diabetu sergančių žmonių kraujyje. Norint ramiau miegoti, gali padėti naktį suvalgyti saują moliūgų sėklų.
Moliūgų sėklose yra daug L-triptofano – aminorūgšties, kuri skatina miegą. Taip yra todėl, kad triptofanas padeda organizmui gaminti serotoniną ir melatoniną – dvi neurochemines medžiagas, kurios padeda reguliuoti miego ciklą.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!