• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Demencija pakerta vis daugiau žmonių. Nors iš dalies šios ligos vystymąsi nulemia genetika, nedideli pokyčiai jūsų mityboje gali sumažinti riziką susirgti šia liga.

Demencija pakerta vis daugiau žmonių. Nors iš dalies šios ligos vystymąsi nulemia genetika, nedideli pokyčiai jūsų mityboje gali sumažinti riziką susirgti šia liga.

REKLAMA

Didėjant vidutiniam žmonių amžiui, demencija diagnozuojama daug dažniau nei bet kada anksčiau, rašo mirror.co.uk.

Ši liga, kurią sukelia nervinių ląstelių ir jų jungčių smegenyse pažeidimas arba sunykimas, kiekvienam žmogui pasireiškia skirtingai. Ji gali smogti bet kokio amžiaus suaugusiesiems.

Yra žinoma 200 skirtingų šios ligos variantų, įskaitant Alzheimerį, kraujagyslinę ir frontotemporalinę demenciją, o mokslininkai nuolat nagrinėja ligos vystymosi priežastis ir ieško galimų gydymo būdų.

Nors tam tikri rizikos veiksniai, pavyzdžiui, amžius, nepriklauso nuo jūsų, yra keletas dalykų, kuriuos galite padaryti, kad sumažintumėte demencijos riziką – vienas nedidelis, bet svarbus dalykas, yra mitybos pokyčiai. Patariama savo mitybą praturtinti šiais maisto produktais.

REKLAMA
REKLAMA

Špinatai

Špinatai, taip pamilti jūreivio Popajaus, taip pat yra MIND dietos, kurioje žalios lapinės daržovės ir uogos rekomenduojamos vartoti dažniau nei kitų rūšių daržoves ir vaisiai, pagrindas.

REKLAMA

Taip yra todėl, kad špinatai turi stiprų teigiamą poveikį smegenų veiklai ir gali padėti sulėtinti pažinimo funkcijų prastėjimą.

Tyrimai rodo, kad tai gali būti susiję su nervus saugančių cheminių medžiagų – liuteino, folio rūgšties, β-karotino ir filochinono, kurių galima rasti šiuose maisto produktuose – poveikiu.

Žalios lapinės daržovės

Be špinatų, yra daugybė kitų žalių lapinių daržovių, kurias rekomenduojama vartoti dėl tų pačių savybių. Patariama praturtinti mitybą kopūstais, lapiniais kopūstais ir salotomis.

REKLAMA
REKLAMA

Įvairiaspalviai patiekalai

Pasak mitybos specialistų, kuo daugiau spalvų yra jūsų lėkštėje, tuo sveikatai palankesnis yra maistas.

Rekomenduojama kiekvieno valgymo metu valgyti šešis skirtingų natūralių spalvų maisto produktus, jei tik pavyksta, spalvų gali būti ir daugiau.

Taip užtikrinsite, kad gauname pakankamą antioksidantų, kurie saugo nuo oksidacinio streso poveikio smegenims, kiekį.

Daržovės, salotos ir vaisiai turėtų sudaryti ne mažiau kaip pusę jūsų lėkštės turinio, joje taip pat turėtų atsidurti grūdiniai produktai, riešutai, sėklos, ankštinės daržovės, žuvis, sveikatai palankūs riebalai, pieno produktai ir mėsa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mėlynės

Mėlynės ir braškės padeda palaikyti gerą smegenų veiklą ir gali padėti kontroliuoti demencijos simptomus.

Praėjusiais metais Cincinačio universiteto mokslininkai atliko tyrimą, kurio metu stebėjo 33 žmones, kuriems buvo per 50 metų ir kurie sirgo nutukimu, atmintį.

Pusė tyrimo dalyvių kasdien gaudavo paketėlį mėlynių miltelių, kurį maišydavo su vandeniu, o kitai pusei tiriamųjų buvo duodamas placebas.

Pasak dr. Roberto Krikoriano, asmenų, kurie kasdien gaudavo paketėlį mėlynių miltelių, atmintyje pastebėtas ryškus pagerėjimas, o tai rodo, kad „nuolatinis maisto papildų su mėlynėmis vartojimas gali padėti apsisaugoti nuo kognityvinių funkcijų prastėjimo“.

REKLAMA

Pilno grūdo produktai

Kadangi pilno grūdo produktams naudojami grūdai nėra apdirbami, kaip rafinuoti, kuomet pašalinamos sėlenos ir gemalas, jie išlieka nepažeisti ir turi kur kas daugiau maistinių medžiagų.

Kai kuriuose mitybos planuose rekomenduojama stengtis valgyti pilno grūdo produktus tris kartus per dieną, juos patariama įtraukti į kiekvieną dienos valgį.

Galite vartoti daugelį kviečių produktų, pavyzdžiui, speltos miltus, ryžius, miežius, išskyrus perlines kruopas, taip pat avižas, soras ir laukinius ryžius.

REKLAMA

Riebi žuvis

Riebioje žuvyje gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios yra pagrindinė smegenų sudedamoji dalis.

Omega-3 atlieka svarbų vaidmenį tobulinant atmintį ir gerinant nuotaiką, taip pat apsaugo smegenis nuo pažinimo funkcijų silpnėjimo.

Alyvuogių aliejus

Geriausia alyvuogių aliejų naudoti kepant maistą, kad suteiktumėte daugiausiai naudos savo smegenims.

Alyvuogių aliejus turtingas daugiau kaip 230 antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių, jis pašalina iš smegenų pavojingus baltymus ir, lyginant su sviestu ir kitais kepimo aliejais, turi daugybę kitų sveikatai naudingų savybių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų