• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tam tikrų maisto produktų netoleravimas gali sukelti daugybę nemalonių simptomų – virškinimo sutrikimus, galvos skausmą, niežėjimą, bėrimus ar svorio praradimą. TV3 laidoje „Kviečiame daktarą“, profesorius Alvydas Unikauskas papasakojo, kaip ir kodėl atsiranda ši problema. 

Tam tikrų maisto produktų netoleravimas gali sukelti daugybę nemalonių simptomų – virškinimo sutrikimus, galvos skausmą, niežėjimą, bėrimus ar svorio praradimą. TV3 laidoje „Kviečiame daktarą“, profesorius Alvydas Unikauskas papasakojo, kaip ir kodėl atsiranda ši problema. 

REKLAMA

Deividas iš Marijampolės klausė: „Sveiki, turiu klausimą apie maisto netoleravimą. Esu 27 metų ir pradėjau netoleruoti įvairių produktų: pieno, mėsos, kviečių. Galiu valgyti tik salotas, kiaušinius, žuvį. Atlikau maisto netoleravimo testą. Norėčiau sužinoti, kodėl žmogus taip staiga pradeda netoleruoti maisto, kai anksčiau tai valgydavau. Suvalgius netinkamo maisto, skauda galvą kelias dienas.“

Unikauskas paaiškino priežastį

Profesorius sakė, kad mūsų žarnyne yra apie 80 proc. visos imuninės sistemos.

„Taip yra ne be reikalo, nes visas brudas, kurį gauname, ateina su maistu per burną. Todėl žarnyne reikia didelių pajėgų“, – pasakojo A. Unikauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu viskas funkcionuoja tinkamai, maistas virškinamas gerai, imuninė sistema į maistą žiūri kaip į savo draugą, tada ir pavalgę jaučiamės gerai.

REKLAMA

„Bet kartais susidaro situacija, kai žmogus nuolatos valgo panašų maistą, tada imuninė sistems į suskaidytą maistą ima žiūrėti kaip į priešą“, – teigė gydytojas. 

Žarnyno gleivinėje yra begalė ląstelių, kurios yra glaudžiai susispaudusios. Pro jas prasmunka tik pilnai virškinimo metu suskaidytas maistas – pavyzdžiui, baltymai iki amino rūgščių. Tada imuninė sistema nereaguoja, jai viskas tinka. 

REKLAMA
REKLAMA

„Bet jeigu žmogaus žarnyne po mažu sutrinka medžiagų skaidymas, tada prasideda įvairios reakcijos“, – sakė ekspertas. 

Pavyzdžiui, akcentavo A. Unikauskas, gali tarp ląstelių padidėti tarpai ir visos blogos, nenaudingos ir nereikalingos medžiagos pradeda patekti į kraują. 

„Tai sukelia žarnyne atsiradęs pralaidumas ir atsiranda tam tikrų maisto produktų netoleravimas“, – aiškina A. Unikauskas. 

Daugiau apie tai sužinokite vaizdo įraše straipsnio pradžioje.

Laidą „Kviečiame daktarą“ žiūrėkite šeštadieniais 11:30 per TV3!

VISĄ LAIDĄ ŽIŪRĖKITE ČIA:

Straipsnis parengtas pagal TV3 laidą „Kviečiame daktarą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų