• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
32
L. Liubertaitė apžvelgė geriausias pomidorų veisles

Galvoti apie tai, ką žadate kitais metais auginti savo šiltnamyje, galima pradėti jau dabar. Tinklaraštininkė, apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatorė Lina Liubertaitė dalinasi savo išbandytomis pomidorų veislėmis ir įvardija, kas patiko, o kas nuvylė.

32

Galvoti apie tai, ką žadate kitais metais auginti savo šiltnamyje, galima pradėti jau dabar. Tinklaraštininkė, apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatorė Lina Liubertaitė dalinasi savo išbandytomis pomidorų veislėmis ir įvardija, kas patiko, o kas nuvylė.

REKLAMA

Kiekvienais metais tinklaraštininkės L. Liubertaitės šiltnamyje netrūksta įvairiausių spalvų, formų, veislių pomidorų, o savo atradimais ir nusivylimas ji nevengia pasidalinti su kitais.

Tinklaraštininkė sutiko su naujienų portalo tv3.lt skaitytojais pasidalinti savo apžvalgos rezultatais.

Pasiteisinusios pomidorų veislės

Pirmoji pasiteisinusi pomidorų veislė – labai charakteringos formos ‘Fox Nose‘.

„Jie ne tik puikiai atrodo ir derliaus buvo nemažai, užmezgė vaisius net tada, kai buvo labai karštos dienos, bet ir skonis jų labai puikus. Jums patiks, jeigu ieškote tvirtesnių pomidorų“, – sako L. Liubertaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Vyšninius pomidoriukus ‘Sungold F‘ galima atpažinti iš nuostabaus gražumo kekių. Patys pomidoriukai yra tvirti, kietesni ir labai, labai saldūs. Tinklaraštininkė juos savo šiltnamyje augina jau  nebe pirmus metus.

REKLAMA

‘Medovaja Kaplia‘ kriaušės formos pomidoriukai, kaip juokiasi L. Liubertaitė, tikriausiai niekada nedings iš jų šiltnamio ir juos rinksis vėl ir vėl. Tinklaraštininkė priduria, kad jie yra gerokai sultingesni nei ‘Sungold F‘.

Jeigu norisi didelių ir sultingų pomidorų, rinkitės ‘Yasha Yugoslavian‘. Tai mėsingi, nelabai saldūs pomidorai su ryškia odele.

„Pomidorai ‘Kazanova‘ irgi ne naujokai [mūsų šiltnamyje] ir ne veltui. Jie yra labai, labai derlingi. Mes juos auginame dviem stiebais, o jeigu skirtumėte šiems pomidorams daugiau vietos, drąsiai galite ir trimis stiebais auginti. Jų skonis puikus, tikras pomidorinis, toks tvirtas, labai geras. Ypač tinkamas konservavimui“, – sako tinklaraštininkė.

REKLAMA
REKLAMA

Tinklaraštininkė siunčia komplimentus latviams, kurių veislė ‘Milda‘ yra populiari veislė. Jų krūmas yra labai galingas, vaisių yra labai daug ir jie patikimo, puikaus skonio. Jeigu jums patinka ne per skysti pomidorai, rekomenduoja išbandyti šiuos.

„Dar viena veislė, kuri pasiteisino ir apie kuriuos labai daug atsiliepimų buvau girdėjusi, tai ‘Malachitovaja škatulka‘. Įdomiausia yra tai, kad jų vidus yra žalias, o vidus yra tobulai švelnus, sviestinis. Labai geras pomidoras. Jeigu jums patinka skirtingų spalvų, tikrai įsitraukite į savo sąrašus.

Veislė ‘White beauty‘ priskiriama prie baltųjų pomidorų. Jie visada būna švelnesnio, ne tokio išraiškingo skonio kaip raudoni arba tamsiai purpuriniai. Kad jie sunokę, galite suprasti iš minkštumo ir iš pieno spalvos“, – pasakoja ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Spalvoti pomidorai

‘Izumrudnoe Jabloko‘ (‘Emerald Apple‘) pomidorai priklauso žaliųjų grupei. Tiklaraštininkė šypteli, kad kartais atrodo neaišku, kada gi jie sunoksta. Pats pomidorų krūmas auga neaukštas, o jų skonis labai švelnus.

„Pomidorus ‘Blue Jolie‘ šįkart auginome dėl grožio, bet ir skonis nenuvylė. Jaučiamas citrinų, ananasų poskonis, todėl ir gaivu, ir saldu tuo pačiu metu. Labai patiko.

Dar vieni instagramiškai gražūs pomidorai yra ‘Purple Dragon‘ ir iš tikrųjų pats krūmas yra labai galingas ir tie vaisiai kabantys fantastiškai atrodo. Tikrai didelis įspūdis. Bet kai mes kalbame apie skonį, tai skonis šiek tiek nuvilia. Skonis švelnus, odelė labai ryški, bet tikrai nieko įspūdingo. Bet grožis – 10 balų“, – vardija ji.

REKLAMA

L. Liubertaitė juokauja, kad jeigu vertintume, kaip pomidoras atrodo perpjautas lėkštėje, o ne kabantis ant krūmo, tai ‘Blue Tom‘ tikrai laimėtų prieš anksčiau rodytą. Pomidorai atrodo fantastiškai, o skonis šiek tiek rūgštokas.

„Beaugindami pagalvojome, kad, matyt, ne veltui tie, kurie nori ir grožio, ir skonio renkasi ‘Black Beauty‘, nes jis tikrai įspūdingas, o skonis, nors ir turi tos pomidorinės rūgštelės, bet yra maloniai subalansuotas“, – sako ji.

Iš tų pomidorų, kurie labai pasiteisino, L. Liubertaitei labai patiko ir ‘Chocolate stripes‘. Jie yra ypatingo, marmeladinio skonio. Spalva – žalios ir raudonos derinys.

REKLAMA

Lietuviškos pomidorų veislės

Tinklaraštininkė juokauja, kad jų šiltnamyje auga ne tik juodi pomidorai. Nemažą dalį čia užima ir lietuviškos veislės.

„Avietinių pomidorų veislė labai sultinga ir plona odele. Auginame ją, kaip veislę ‘Anupras‘, bet žinome, kad yra daug diskusijų dėl galimai lietuviškų veislių pavadinimų.

O jau dėl ‘Paberžės raudonųjų‘ nekyla jokių klausimų. Tikrai auginsime juos kitais metais. Nors jie atrodo tokie parduotuviniai, standartiniai pomidorai, jie yra labai kvepiantys, aromatingi, krūmas yra galingas, vaisių daug ir jie užsimezgė net per karštas dienas. O vėliau rudoji dėmėtligė jų praktiškai nepuolė. Fantastiška veislė“, – sako ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

L. Liubertaitė pastebo, kad dėl senųjų lietuviškų veislių tikrai kyla daug klausimų ir diskusijų įvairiausių, bet ji yra pasižymėjusi tas veisles tokiais pavadinimais, kaip pradėjo auginti. Viena iš tokių – ‘Midaus bačka‘ yra su salstelėjusiu minkštimu, labai mažai sėklų.

„Taip pat auginu ‘Kupriaus terbą‘, žinau, kad tikrai kažkoks kitas pavadinimas yra. Jie yra įdomūs tuo, kad kai kurie pasitaiko tuščiavidurėmis kameromis. Tai skirtingo dydžio pomidorai, net ir vidus krtais jų būna skirtingas.

Kai kurios veislės turi ne tik įdomų pavadinimą, bet ir įdomią istoriją. Per „Instagram“ susipažinau su Donata, kuri, visai netikėtai paaiškėjo, ir yra tas žmogus, kuris išpopuliarino jos babos Genovaitės pomidorus. Tai jie ir vadinami ‘Babos Genovaitės geltonieji‘.

REKLAMA

Lietuviškų geltonų pomidorų auginu ir daugiau. ‘Dotnuvos geltonieji‘ man pasirodė mažiau įdomūs pomidorai, bet jie irgi puikūs pomidorai su tvirtu minkštimu“, – sako ji.

Ilgai išsilaikantys pomidorai

L. Liubertaitė augino ir pagarsėjusius Vezuvijaus giminės pomidorus ‘Piennolo del Vesuvio‘ – raudonus su smagia uodegėle. Jis yra kietas, saldus ir tinkamas šiek tiek ilgesniam laikymui.

Ir geltonas ‘Vesuvio Giallo‘ skirtas ilgesniam laikymui, bet tinklaraštininkė sako, kad sezono metu randa skanesnių pomidorų nei šitie du.

„Ir pomidoras-dinozauras, dėl to, kiek jis išsilaiko, ‘Ponderosa‘. Aš turiu išsilaikiusi keletą pomidoriukų nuo praėjusių metų. Jūs matote šių metų ir praėjusių metų derlių, kuris iki šiol yra valgomas. Aišku, skonio ypatingo nesitikėkite, bet jeigu norite savo pomidorą išlaikyti ilgai, drąsiai rinkitės šiuos“, – sako „Geltono karučio“ autorė.

REKLAMA

‘Palmira‘ veislė puikiausiai pasiteisino. Labai gerai, kad jie ilgai laikosi nuskinti. Pailgi pomidorai puikiausiai tinka ir konservavimui.

Kalcio trūkumas pomidorams

"‘Tigerella‘ auginame nebe pirmus metus ir jis turi, ir privalumų, ir trūkumų. Privalumas yra, kad šie pomidorai vieni iš ankstyvesnių ir jų derlius yra tikrai didelis. Jų skonis yra puikus, šiek tiek kietokas, salstelėjęs. Bet iš trūkumų reikia pasakyti, kad tai buvo vienas pirmųjų pomidorų pasigavusių rudąją dėmėtligę mūsų šiltnamyje“, – sako ji.

Pasak L. Liubertaitės, šiemet daug kas turėjo problemų su kalcio, kalio trūkumu pomidorams, ligos puolė pomidorus, nes vasara buvo labai, labai karšta. Vienas iš dalykų, kuris akivaizdžiai pasireiškė pomidorams – akivaizdžiai neužsirišo kekės: šiek tiek pažydėjo, bet toje vietoje pomidoriukas neužsimezgė. Kai kurios veislės yra mažiau jautrios tam, o kai kurios tikrai jautresnės ir dėl to praradome dalį derliaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepasiteisinusios pomidorų veislės

Iš tų, kurie nepasiteisino šiemet, L. Liubertaitė įvardija ‘Kardinal Mazarini‘. Mažai augo, mažai pomidorų, akivaizdus kalio trūkumas. Šiais metais daug kam trūko kalio ir purkšti kaliu reikėjo naktį, kai temperatūra žemesnė.

„‘Ananas’ šiemet nuvylė. Visada geru žodžiu minėdavau šią veislę, nes marmurinis geltonai oranžinis minkštimas nepalikdavo abejingų. Derliaus nebūdavo itin daug, bet šiemet visiškas fiasko. Įtariu, gal tas karštis padarė didžiausią įtaką ir taip negausiam derliui.

‘Homestead’ visada buvo mūsų sąrašuose — tai jaučio širdies tipo pomidorai. Dažnai jiems pasireikšdavo kalio trūkumas, bet dėl skonio jiems atleisdavau ir tai. Tačiau šiais metais dėl karščių labai prastai užsirišo vaisiai, tad derliaus turėjome tik iš viršutinių kekių.

‘Blue Beauty’ auginome pirmą kartą. Pomidorai tamsūs, gražūs, minkštimas tvirtas, tačiau skonis neišraiškingas. Be to, labai jautėsi žievelė. Derliaus buvo nedaug. Padariau išvadą, kad vietoj jų mieliau rinkčiausi visai juodą ir ryškesnio skonio ‘Black Beauty’ arba įspūdingesnių spalvų ‘Blue Jolie’“, – vardija L. Liubertaitė.

Labsi geri pomidorai yra"Tostojus" tvirti , vidutinio didumo , nebijo ligų.Taip pat" Read Pear", didoki, skonis labai geras ir odelė minkšta.Nepasigailėsite.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų