Pasidalijo lengvai raugtų agurkų receptu: verta išbandyti

Agurkai – viena populiariausių daržovių. Vos pasirodžius šviežiam jų derliui, pirkėjai suskumba mėgautis jais. Agurkai yra puikus pasirinkimas, pasižymintis mineralų ir vitaminų gausa, o karštomis dienomis jie puikiai papildo organizmą skysčiais, nes net 95 procentus agurko sudaro vanduo.

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad tai, jog pirkėjai tikrai mėgsta agurkus, rodo ir pardavimų duomenys.

„Agurkai išties yra viena mėgstamiausių pirkėjų daržovių, be jų neįsivaizduojame ir vasarą simbolizuojančių šaltibarščių ar kitų gaivių patiekalų. Agurkų pardavimai piką pasiekia birželio ir liepos mėnesiais.

Lyginant su praėjusiais metais, šiemet šiltuoju metų laiku trumpavaisių agurkų paklausa išaugo net apie 10 proc. Padidėjusiems agurkų pardavimams įtakos galėjo turėti ir Lietuvą užklupę rekordiniai karščiai. Pavyzdžiui, liepos mėnesį per savaitę mūsų prekybos tinkle nuperkama net 30 tonų agurkų“, – teigia V. Budrienė.

Mėgstami daugelyje šalių

Jolanta Sabaitienė, minėto prekybos tinklo vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad agurkai – puikus užkandis norinti atsigaivinti karštą vasaros dieną.

„Lietuvoje agurkai vertinami ir mėgstami. Dažniausiai karštą dieną jie valgomi vieni, taip pat tradiciškai juos galima gardinti medumi, valgyti su grietine arba dėti į šaltibarščius. Be to, agurkų griežinėlius užsidėjus ant veido – atgaivinama ir oda“, – pranešime spaudai teigia J. Sabaitienė.

Kaip teigia ekspertė, agurkus mėgsta ne tik lietuviai. Jie yra taip mėgstami, kad net turi savo dieną ir net ne vieną. Agurkai – itin dažnas ingredientas įvairiausių šalių virtuvėse. Pavyzdžiui, Azijoje ši daržovė dedama į įvairias salotas, taip pat ir lengvai marinuojama.

Graikai agurkus naudoja tradicinėse graikiškose salotose bei ikoniškame tadziki padaže. Artimųjų rytų gyventojai šviežių agurkų lazdeles derina su tradicine savo humuso užtepėle. Slavų šalyse agurkai patiekiami su grietine arba yra rauginami.

REKLAMA

Agurkai taip naudojami ir įvairiausių gėrimų: glotnučių, limonadų ar kokteilių gamyboje, be to, keliais agurko griežinėliais galima pagardinti ir vandenį – taip jis įgaus gaivaus ir šviežio skonio.

Agurkai priklauso tai pačiai šeimai kaip ir moliūgai, melionai ir arbūzai. Jie mėgsta šilumą ir drėgmę, todėl paprastai yra sodinami vasaros pradžioje. Jų vaisiai nuo pasodinimo užauga per 50–60 dienų.

Nors agurkai kilo iš pietų Azijos, tačiau šiuo metu ši daržovė yra auginama bene visuose žemynuose. Kol pasiekė Europą, Azijoje agurkai buvo auginami mažiausiai 3000 metų. Istoriniai šaltiniai rodo, kad agurkai IX amžiuje buvo auginami jau ir Prancūzijoje, XIV amžiuje Anglijoje, o XVI amžiaus viduryje ši daržovė pasiekė ir Šiaurės Ameriką.

Papildo organizmą skysčiais, gaisus vitaminais

J. Sabaitienė sako, kad agurkuose yra ypatingai mažai kalorijų. 104 g, viename puodelyje pjaustyto agurko jų rasti galima vos 16. Be to, agurkuose yra daug vandens, kuris padeda palaikyti normalų skysčių kiekį kūne. Agurkų vartojimas padeda normalizuoti kraujospūdį. Juose gausu maistinių medžiagų, kurios apsaugo nuo įvairių sveikatos problemų, tokių kaip rūgštingumas, astma, artritas, podagra ir egzema.

Agurkuose taip pat yra antioksidantų, kurie neleidžia kauptis kenksmingiems laisviesiems radikalams ir gali sumažinti lėtinių ligų riziką. Agurkuose taip pat galima rasti ir organizmui taip reikalingų geležies bei fosforo. Be to, jų vartojimas gerina ir širdies veiklą, gražina odą, dėl agurkuose esančio vitamino K stiprėja kaulai.

J. Sabatienė siūlo agurkų nepamiršti įtraukti ir į kasdienę savo mitybą ir dalijasi keliais ypatingais receptais.

Lengvai parauginti, vasariški agurkai

Jums reikės: Šviežių agurkų; Saujelės krapų; Šaukštelio druskos; Kelių skiltelių česnako

Pirmiausiai reikėtų agurkus išilgai supjaustyti. Tuomet susmulkinti česnaką ir šviežius krapus. Galiausiai viską sudėti į maišelį, įdėti druskos ir gerai sukratyti. Agurkus su visu maišelių patalpinti į šaldytuvą ir valgyti po kelių valandų.

REKLAMA

Agurkų, arbūzų ir fetos salotos

Jums reikės: 4 puodelių kubeliais supjaustyto arbūzo; 2 puodelių griežinėliais supjaustytų agurkų; Didelės saujos supjaustyto fetos sūrio; 1 valgomojo šaukšto kapotų mėtų; 1 valgomojo šaukšto smulkinto baziliko; Laimo sulčių; Žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų; Šlakelio alyvuogių aliejaus.

Į didelį dubenį sudėkite arbūzą, agurką, fetą, baziliką ir mėtas. Viską apliekite šviežiai spaustomis laimo sultimis, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, druskos bei pipirų – gerai išmaišykite.

Agurkų limonadas

Jums reikės: 500 g agurkų; 7 vnt. citrinų; 5 a. š. agavų sirupo; 400 ml gazuoto vandens.

Agurkus nulupkite ir sutrinkite maisto smulkintuvu. Agurkų minkštimą nusunkite per smulkų sietelį ar audinio skiautę. Išspauskite citrinas ir sumaišykite su agurkų sultimis. Pagardinkite agavų sirupu, įpilkite gazuoto stalo vandens ir išmaišykite. Patiekite su daug ledo ir šviežių agurkų griežinėliais. Skanaus!


Rašyti komentarą...
V
Vireja
2021-07-15 13:54:38
Pranešti apie netinkamą komentarą
Kokio amžiaus šitie agurkai nuatraukoje? jau vidus agurko spalva pakeitęs, tokį agurką dar deda į foto, kuri senai jau reikėjo visoms atiduat, dar reklamuaja
Atsakyti
0

Šeimininke
2021-07-14 10:41:40
Pranešti apie netinkamą komentarą
Visi nua seno žino ta receptą, nieko naujo nėra ir negali būti, beto kiekvieną gera šeimininkė, daro pagal save, štai aš nededu į jokius maišelius, dedu į plastikinė dėžutė, kad ir nua ledų, tada agurkas išlaiko savo gražią forma o ne maiše isvoliotas būna, dedu druskos krapuku, pagal skonį galima ir to česnako nedet, jai noriu, kad dar geriau ir greičiau parugtu ipilu vendenuko pasudau ištrintų agurkus druska pakatau ir į saldutuva, tik žinoma juas per pjaunu išilgai, pagal kiekį galima į keturias ar į dvi dalis
Atsakyti
-1

SKAITYTI KOMENTARUS (2)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų