• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ossama Charafeddine – Libane gimęs virtuvės šefas, žino egzotiškų virtuvių paslaptis. Puikiai kalba lietuviškai, turi gerą humoro jausmą ir rankas, kuriančias skanų meną. Savo profesijos paslapčių jis išmoko ir kurį laiką dirbo gimtojoje šalyje, vėliau naujų idėjų sėmėsi Norvegijoje. Jau kurį laiką gyvena ir dirba Lietuvoje, kurdamas magiją mūsų restoranuose.

Ossama Charafeddine – Libane gimęs virtuvės šefas, žino egzotiškų virtuvių paslaptis. Puikiai kalba lietuviškai, turi gerą humoro jausmą ir rankas, kuriančias skanų meną. Savo profesijos paslapčių jis išmoko ir kurį laiką dirbo gimtojoje šalyje, vėliau naujų idėjų sėmėsi Norvegijoje. Jau kurį laiką gyvena ir dirba Lietuvoje, kurdamas magiją mūsų restoranuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skanų maistą pagaminsite tik geros nuotaikos

„Yra kelios pagrindinės taisyklės, kuriomis vadovaudamiesi tikrai pagaminsite skanų maistą. Pirmoji taisyklė – negalima maisto gaminti, jei esi suirzęs ar blogos nuotaikos. Toks maistas, kaip sakoma Lietuvoje, tik prikimštų pilvą. Norėdami gaminti skaniai, turite apgalvoti kiekvieną sudedamąją dalį, kiekvieną prieskoninę žolę, vadovautis žiniomis ir intuicija“, - šypsos garsusis virtuvės šefas.

REKLAMA

Save prašantis vadinti Ossama, virtuvės šefas pataria sugrįžus po darbų atsipalaiduoti ir jokiu būdu iš karto nepulti prie puodų. „Tik teigiamų emocijų skraidinami sukursite pačius skaniausius patiekalus sau ir savo šeimai“ - maisto gaminimo subtilybes atskleidžia restorano „Savas kampas“ virtuvės šefas O. Charafeddine.

REKLAMA
REKLAMA

Labai svarbu, kad naudojami produktai būtų švieži. Yra labai didelis skirtumas tarp šviežios žuvies ir šaldytos. Šaldyta žuvis nėra bloga ar neskani, tačiau šviežios žuvies skonis yra išraiškingesnis, o maistinė vertė didesnė. Panašiai ir su sultimis – šviežiai spaustos jos yra skanesnės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gamindamas maistą ypač didelį dėmesį skiriu daržovių bei vaisių sezoniškumui. Žmogaus organizmas labiau įsisavina maistą, kurį valgome atsižvelgiant į sezoną. Rudenį Lietuvoje reikėtų valgyti daugiau šakninių daržovių“, - tvirtina Ossama.

REKLAMA

„Atkreipkite dėmesį, kad vasarą retai užsimanome aštraus troškinio ar karšto riebaus maisto. Norime gaivesnių patiekalų, kurie lengviau virškinami ir neapsunkina. Karštą vasaros dieną pietums suvalgę troškinio su čili pipirais ar cepelinų jaučiamės apsunkę, virškindami tokį maistą sunaudojame daugiau energijos“, - pataria Ossama.

REKLAMA

Ossama daug dėmesio skiria sveikai mitybai. „Džiaugiuosi, kad lietuviai stengiasi sveikai maitintis. Suprantu, kai žmogus ieško pavalgyti po pusiaunakčio, eidamas iš naktinio klubo. Juk jis eis ten, kur nereikia ilgai laukti. Todėl pasigendu Lietuvoje naktinio salotų baro, kur patiekiamas lengvesnis, neįmantrus maistas“, - sako virtuvės šefas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kepto maisto skonis priklauso nuo aliejaus ir paruošimo

Ossama daug domisi apie maisto produktų maistines savybes ir vertę žmogaus organizmui. Jis įsitikinęs, kad gamindamas aukštos kokybės patiekalus, turi nuolat tobulinti paruošimo būdą.

„Svarbu yra neperkepti maisto ir, žinoma, naudoti tik kepimui tinkamą aliejų. Anksčiau plačiai buvo naudojami kiaulių taukai, tačiau šiandien žmonės ieško sveikesnių alternatyvų. Tinkamiausias produktas kepimui yra aliejus. Paimkime, pavyzdžiui, rapsų aliejų, jis puikiai tinka kepimui. Pats jį naudoju, kartais netgi salotoms, kai noriu, kad aliejaus skonis neužgožtų salotų skonio“, - tvirtina Ossama.

REKLAMA

Vertindamas aliejaus kokybę, Ossama kreipia dėmesį į jo spaudimo būdą ir priemaišas. „Žmogus, kurio profesija nesusijusi su maistu, gamina tik sau, aliejaus poskonų gali neatskirti, todėl kai kurie aliejai jam gali pasirodyti beskoniai. Geras alyvuogių aliejus kaip ir sūris, ar vynas, turi būti brandinamas. Tai yra kokybės ženklas. Alyvuogių aliejų labai vertinu - tyras, pirmo spaudimo aliejus yra aromatingas ir turi ryškų skonį. Tačiau kai kuriems žmonėms toks aliejus gali būti „per stiprus“, netgi kiek kartus“, - teigia O. Charafeddine.

REKLAMA

„Tuo tarpu rapsų aliejus turi subtilų, vos juntamą salsvumą. Aš pats jaučiu vos juntamą malonų rapsų gėlytės kvapą“, - romantiškai mirkteli Ossama. „Kita vertus šis aliejus ypač tinka, jei siekiama neužgožti patiekalo skonio - ar keptos mėsos, žuvies, daržovių“.

Ossama įsitikinęs, kad rapsų aliejus atitinka sveikos mitybos kriterijus dėl jame esančių Omega 3 ir 6 riebalų rūgščių. Jam kaip profesionalui gerai žinomos šio maisto produkto skonio savybės, o taip pat ir jame esančių riebalų rūgščių nauda organizmui.

„Svarbu mokėti derinti maisto produktus, juos jausti, numanyti kaip skleisis jų skoniai. Neabejoju, kad maistas gali būti ne tik skanus, bet ir sveikas“, - įsitikinęs garsiausias Lietuvos libanietis Ossama Charafeddine.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų