Rasa Pekarskienė, LRT radijo laida „Sveikata“, LRT.lt
Organizmą rūgština ne tik mėsos gaminiai, žuvis, greitas maistas, gazuoti gėrimai, bandelės ar saldumynai, bet ir stresas bei neigiamos emocijos: pavydas, melas, pyktis. Taip teigia Sveikatos mokymų ir ligų prevencijos centro Metodinės pagalbos ir strategijos formavimo skyriaus vedėja Rūta Babravičienė.
„Minčių tyrumas, sugebėjimas džiaugtis kiekviena akimirka, meilė, atjauta vienas kitam, dvasinė ramybė, harmonija yra esminės geros sveikatos sąlygos. Šie dalykai organizmą veikia šarminančiai“, – tvirtina sveikatos specialistė.
Kas yra pH?
Netinkamas maistas ir gyvenimo būdas padidina rūgščių kiekį organizme, ir inkstai jų nebesugeba pašalinti. Rūgščių perteklių taip pat sukelia dėl netinkamos dietos ar badavimo pakitusi medžiagų apykaita. Sparčiau skaidantis riebalinėms sankaupoms, susidaro rūgštūs medžiagų apykaitos produktai, kurių organizmas nespėja neutralizuoti, todėl imame negaluoti.
Ką turėtume žinoti apie rūgštingumo arba šarmingumą parodantį pH? Sveikatos mokymų ir ligų prevencijos centro darbuotoja R. Babravičienė aiškina, kad tai yra vandenilio jonų koncentracijos charakteristika, o pH skalė yra nuo 0 iki 14. „0–7 yra rūgšti terpė, lygiai 7 – neultrali, 7–14 – šarminė terpė. Kad žmogus jaustųsi gerai, būtų sveikas, [...] kraujo plazmos terpė turi būti nuo 7,35 iki 7,45. Vidurkis – 7,4“, – teigia specialistė.
Jei žmogaus šarminė–rūgštinė pusiausvyra linksta rūgštinės link arba yra rūgštinė, gresia ligos. Tačiau mūsų kraujo ir audinių pH gali nustatyti tik medikai. „Dažnai ir kalbame apie tai, kad sutriko rūgščių šarmų balansas, parūgštėjo organizmo terpė. Kai tas balansas sutrinka, organizme pradeda kauptis įvairios druskos, rūgštys. Organizmas pradeda senti ir žmogus ima sirgti įvairiomis ligomis. Tai – osteoporozė, cukrinis debetas, kraujagyslių ligos“, – vardija R. Babravičienė.
Jos teigimu, dažniausiai šios ligos esą netinkamo gyvenimo būdo ir mitybos pasekmė. Sveikatos specialistė atkreipia dėmesį, kad šarminančių produktų sąrašas yra labai nedidelis: švieži vaisiai, daržovės, salotos, bulvės ir negazuotas vanduo. Tuo metu organizmą rūgštinančių produktų yra išties nemažai.
„Tai mėsa ir jos gaminiai, produktai iš baltų miltų. Visi vartoja labai daug kavos, ji taip pat rūgština organizmą, kaip ir visi greito maisto gaminiai. Organizmą rūgština žuvis ir jūros produktai, duona, bandelės, saldumynai, kiaušiniai, įvairūs gazuoti gėrimai. [...] Tai, ką mes iš tikrųjų mėgstame ir valgome, ir yra rūgštinantys organizmą produktai“, – pastebi R. Babravičienė ir prie „juodojo“ sąrašo priduria alkoholį bei rūkalus. Be to, organizmą rūgština skubėjimas, stresas ir nejudrumas.
„Jei labiausiai organizmą rūgština stresas, neigiamas emocijos, pavydas, melas, pyktis, egoizmas, veidmainiavimas, tai minčių tyrumas, sugebėjimas džiaugtis kiekviena akimirka, meilė, atjauta vienas kitam, dvasinė ramybė, harmonija, yra esminės geros sveikatos sąlygos. Šie dalykai organizmą veikia būtent šarminančiai“, – pabrėžia R. Babravičienė.