Visi namuose turi vietą, kur visada laiko bulves – vieni jas laiko kokioje nors spintelėje virtuvėje, kur tamsu ir vėsu, kiti deda į šaldytuvą.
Nelaikykite bulvių šaldytuve
Receptų kūrėja ir svetainės „Watch Learn Eat“ įkūrėja Addison LaBonte patarė nelaikyti bulvių šaldytuve.
Ji sakė: „Bulvių laikymas šaldytuve gali padidinti jose esančio cukraus kiekį, dėl kurio jos įgauna saldų skonį, ir sukelti cheminę reakciją, dėl kurios padidėja kancerogeninės medžiagos, vadinamos akrilamidu, kiekis, kai bulvės kepamos, gruzdinamos ar skrudinamos aukštoje temperatūroje.
Tai yra pavojinga sveikatai, todėl rekomenduojama bulvių nelaikyti šaldytuve, jei tik tai įmanoma.“
Bulves visada reikėtų laikyti kambario temperatūroje, geriausia tamsioje ir vėsioje vietoje virtuvėje, kur tinkamai laikomos bulvės ilgiau išliks šviežios, rašo express.co.uk.
„Laikydami bulves kambario temperatūroje būtinai įdėkite jas į krepšį, popierinį maišelį, kartoninę dėžę ar kibirą, kad cirkuliuotų oras. Tinkamai laikomos kambario temperatūroje bulvės gali išsilaikyti šviežios iki dviejų savaičių.
Perpjautos žalios bulvės išsilaiko apie 24 valandas. Pjaustytas žalias bulves reikėtų sudėti į dubenį su šaltu vandeniu, kad bulves būtų pilnai apsemtos ir laikyti šaldytuve“, – patarė Addison.
Patarė, kaip bulves ilgiau išlaikyti šviežias
Norint, kad bulvės kuo ilgiau išliktų šviežios, svarbiausia jas saugoti nuo drėgmės, karščio ir šviesos, tai reiškia, kad geriausia jas laikyti didesnėje, erdvesnėje taroje, pavyzdžiui, tinkliniame maiše ar krepšyje.
Įsitikinkite, kad bulvės laikomos tinkamai – padėtos atokiau nuo viryklės, orkaitės ar kitų karštį skleidžiančių virtuvės prietaisų, pavyzdžiui, karšto oro gruzdintuvės, nes dėl karščio jos gali pradėti pūti.
Bulves taip pat geriausia laikyti atskirai nuo kitų daržovių, nes jos gamina augimo hormoną, vadinamą etileno dujomis, kuris gali pagreitinti puvimą, jei daug produktų laikoma vienoje vietoje.
Viena blogiausių daržovių laikyti šalia bulvių yra svogūnai, nes jie taip pat išskiria etileno dujas ir daržovės pradeda pūti.
„Nelaikykite bulvių šalia svogūnų! Jie nėra geri kaimynai ir tarp jų vyksta cheminės reakcijos, dėl kurių abi daržovės greičiau genda“, – įspėjo Addison.
Tačiau vienas geriausių bulvių laikymo patarimų – laikyti bulves neplautas ir reguliariai patikrinti, nes suminkštėjančios ir pūvančios bulvės gali sugadinti kitas.
Addison sakė: „Jei jūsų bulvės skleidžia stiprų, nemalonų, pelėsio, rūgšties ar puvimo kvapą, tiesiog išmeskite jas ir nerizikuokite galimu pavojumi sveikatai.
Nepamirškite nuplauti bulvių prieš gamindami maistą, nesvarbu, kur ir kaip jas laikysite. Būtinai pašalinkite bet kokius nešvarumus ar šiukšles.“
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!