Naminiai tarkuotų bulvių cepelinai: taip, kaip gaminti išmokė mama

Sekmadienį minime Cepelinų dieną, todėl visus mūsų skaitytojus kviečiame ta proga pasilepinti gardžiais naminiais didžkukuliais. 

Tešlai: 3,1 kg skustų bulvių; druskos.

Mėsos įdarui: 500 g maltos kiaulienos; 1 kiaušinis; druskos, juodųjų pipirų; 4 skiltelės česnako.

Spirgučiams: 300 g šoninės; 4 svogūnai.

Virimui: 1 svogūno; lauro lapų; juodųjų pipirų žirneliais.

Į maltą mėsą įmušame kiaušinį, įberiame druskos, pipirų, susmulkintas česnakų skilteles. Viską sumaišome ir paliekame pasimarinuoti. Į 6 l indą įpilame vandens, pasūdome ir pastatome ant ugnies, kad vanduo užvirtų.

Nuskustas ir išplautas bulves sutarkuojame ir į atskirą indą išspaudžiame iš jų nereikalingą skystį, čia svarbų neišspausti per daug, nes cepelinai bus kieti ir sausi ir na per mažai, kitaip jie nelaikys savo formos.

Reikia gauti tokios konsistencijos tešlą, kad galima būtų iš jos lipdyti cepelinus. Iš indo su išspaustų skysčiu atsargiai nupilame skystį, o ant dugno likusį krakmolą sudedame į išspaustą tešlą, pasūdome ir maišome, kad druska ir krakmolas pasiskirstytų.

Kai vanduo užverda įdedame lauro lapus, juodųjų pipirų ir visą svogūną. Formuojame cepelinus: ant delno paimame šaukštą su geru kaupu tešlos masės padarome blyną, į jo vidurį sudedame įdaro ir apvelkame mėsą tešlos mase, rankomis suformuojame pailgą formą ir lėtai paleidžiame į vandenį.

Taip suformuojame visus cepelinus, kai vanduo su cepelinais užvirs, verdame apie 40 min. Spirgučiams skirtą šoninę supjaustome kubeliais ir apkepame. Susmulkiname svogūnus ir juos apkepame aliejuje. Cepelinus patiekiame su spirgučiais, ir/ar grietine.

Šaltinis: tinklaraštis Baltoje lėkštėje 


Rašyti komentarą...
D
Danute
2021-02-07 15:06:11
Pranešti apie netinkamą komentarą
Kodel be virtu bulviu, bus labai kieti cepelinai...
Atsakyti
-5

R
Rasa
2021-02-08 11:07:54
Pranešti apie netinkamą komentarą
+kam druska į masę geriau į pasūdytą vandenį ir į mėsą nedėti kiaušinio+ faršą prieš dedant į bulvių masę ,pakaitinus keptuv ėję maziauy laiko virš(tik 20 min),beje į tarke itarkuoju svogūną,kad cepelynai nejuoduotu
Atsakyti
0

E
Elena
2021-02-09 10:02:23
Pranešti apie netinkamą komentarą
Tarkuotų bulvių cepelinai gaminami be papildomo krakmolo. Jis atsiranda skyščiuose kurį išspaudžiame, jo pakankamai būna jeigu bulvės yra krapmolingos. Tai senovės ( senoviški ) cepelinai. Ankščiau virtų bulvių ir krakmolo cepelinų niekas negamino. O virtų bulvių cepelinus su krakmolu gaminti pradėjo tik greitam paruošimui. Tik męs į puodą nededame nei jokių papildomų prieskonių, svogūnų. Tik į vandenį įberiame druskos. Kadangi cepelinams gaminame padažą su prieskoniams. O lauro lapeliai ne labai dera prie šio patiekalo. Skanaus, tai tikras cepelinų skonis, tarkuotų bulvių su spirgučiais, jeigu kas valgo gyvulinės kilmės mėsą. Kitu atveju tokius pačius cepelinus galima gaminti ir su savo norimu įdaru ir padažu.
Atsakyti
0

SKAITYTI KOMENTARUS (20)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų