Atkreipiame dėmesį - net ir ekologiškuose produktuose, kurie laikomi sveikatos šaltiniu, dabar dedama daugybė pridėtinio cukraus. O cukrus – įvairiausių gyvybei pavojingų ligų šaltinis.
Patikrinkime, kiek gi cukraus yra šiuose vaikų mėgstamuose bei ekologiškais pažymėtuose produktuose. Tai javainiai, duona, saldus gazuotas gėrimas, pieno produktai. Dietologai perspėja, kad Pasaulio sveikatos organizacijos nustatyta dienos cukraus norma vaikui yra 10 g. Suaugusiajam ši riba – dvigubai didesnė – apie 25 gramus. Ir kalbama apie visą cukrų, gaunamą iš vaisių, sulčių ir kito maisto. Jei cukraus suvalgote daugiau, kyla pavojingų ligų rizika.
Pagal tai, ką ant etikečių deklaruoja gamintojai, pažiūrėkime, kiek gi šiose pakuotėse slypi cukraus.
Taigi suvalgęs vos vieną šį indelį, vaikas iškart cukraus gauna net dviejų parų normą.
O kad maistą be pridėtinio cukraus vaikai gali valgyti ir nemiršta badu, įrodo šis darželis Vilniuje. Šiame privačiame darželyje siekiama, kad vaikai valgytų ekologišką, ūkininkų užaugintą maistą ir be pridėtinio cukraus. Dabar pietums jie kaip tik srebia burokėlių sriubą, o antras patiekalas – daržovių troškinys su ryžiais.
Sveikatos apsaugos ministras viliasi, kad jei švietimas nepadės, didesni mokesčiai cukrui lietuvius privers mažiau vartoti cukraus. Jo įsitikinimu, gamintojai masiškai saldina maistą tik tam, kad žmonės jį daugiau pirktų, mat žmonėms cukrus tapo tarsi narkotikas. Ministras viliasi, kad bent dalis gamintojų patys sutiks į maistą dėti mažiau cukraus.
Pasak ministro, yra rengiamas net susitarimais su maisto gamintojais, kad šie savanoriškai sumažintų ne tik cukraus, bet ir druskos kiekį maiste.
Plačiau apie tai TV3 reportaže