Rašyti komentarą...
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Kauniečio Mariaus ūkis – vienintelis toks Lietuvoje

Kauniečio Mariaus Krutulio sukurtas vertikalus ūkis „Daržulis“ – vienintelis toks Lietuvoje. Unikalus ūkininkavimo būdas vyrui leidžia ne tik ištisus metus auginti įvairias prieskonines žoleles ar daržoves, tačiau ir maksimaliai sumažina patiriamus nuostolius. Šį sekmadienį apie tai daugiau išgirsti galės ir visi TV3 laidos „La maistas“ žiūrovai.

8

Kauniečio Mariaus Krutulio sukurtas vertikalus ūkis „Daržulis“ – vienintelis toks Lietuvoje. Unikalus ūkininkavimo būdas vyrui leidžia ne tik ištisus metus auginti įvairias prieskonines žoleles ar daržoves, tačiau ir maksimaliai sumažina patiriamus nuostolius. Šį sekmadienį apie tai daugiau išgirsti galės ir visi TV3 laidos „La maistas“ žiūrovai.

REKLAMA

Jaunas kaunietis baigęs mokyklą nusprendė siekti maisto technologo specialybės. Pasak Mariaus, nuo pat vaikystės po mokyklos dienas namuose tekdavo leisti vienam, nes tėvai dirbdavo. Kadangi būdamas namuose alkti nenorėjo, turėjo iš pradžių išmokti kaip pasišildyti maistą, o vėliau – kaip pačiam pasigaminti.

„Jau vėliau, kai grįždavau iš mokyklos, pats ir kotletą mokėdavau išsikepti. Aišku, pirmi kartai buvo sudėtingi ir yra sudegintas ne vienas puodas ar keptuvė, bet galų gale viskas pavyko. Kai paaugau, vasaromis važiuodavau į pajūrio restoranus, kavines ir viešbučius uždarbiauti“, – pasakoja Marius ir priduria, kad taip jo gyvenimas pamažu sukosi aplink maistą.

REKLAMA

Tačiau net ir baigęs mokyklą vyras nenorėjo nutolti nuo maisto gamybos, tad ir pasirinko maisto technologo studijas.

Dėstytojas supažindino su želmenų auginimu

Po bakalauro studijų Marius išvyko į Italiją įgyti magistro laipsnio Milano universitete. Gyvenimas Italijoje ir sužadino jo norą domėtis daržovių auginimu ir išbandyti tai pačiam:

REKLAMA
REKLAMA

„Kambariokai italai mane pripratino prie itališkos maisto kultūros (juokiasi) Lietuviai vis daugiau daržovių atranda, bet palyginus mūsų suvartojama daržovių racioną su italais, jis yra pakankamai skurdus.

Berašant magistrą man dėstytojas atsiuntė straipsnių. Keli iš jų buvo apie želmenis. Man taip įstrigo mintis apie jų auginimą, todėl žadėjau grįžęs į Lietuvą būtinai tuo užsiimti. Aišku, buvo tokių, kurie tuo užsiėmė jau anksčiau, bet aš vis tiek padariau“, – sako jis.

Vyras neslepia, kad bandymų kelias nebuvo rožėmis klotas, o kartais bejėgiškai nusvirdavo rankos. Tačiau nepaisant visų nesklandumų, Marius nusprendė nepasiduoti ir bandyti toliau. Šis užsispyrimas jį ir atvedė ten, kur yra dabar.

„Dabar dirbame sėkmingai. Pasirinkau vertikalų daržovių auginimą, nes mano matyti želmenys irgi taip buvo auginami. Viskas susiklostė taip, kad 2015-2016 metais viena garsi korėjiečių firma sukūrė labai efektyvų LED apšvietimą.

Mes pradėjome su jais kontaktuoti ir jie mus sukūrė prototipines auginimui skirtas lempas. Kadangi jos buvo labai efektyvios ir sunaudojo mažai energijos, mes supratome, kad gali neblogai pavykti auginti daržoves vertikaliu būdu. Aišku, vėliau sekė visa matematika, kaip investuoti kuo mažiau resursų, kad užaugintume tą patį baziliką ištisus metus“, – pasakoja Marius.

REKLAMA
REKLAMA

Prisideda visa šeima

Mariau įkurtas „Daržulis“ oficialiai atidarytas 2016 metais, tačiau dar prieš tai buvo atliekami bandomieji darbai – auginimai daržovių, technologijų ieškojimai. Pasak vyro, ne visi žmonės tokias naujoves priima pozityviai:

„Vieni žmonės priima kaip naujovę, inovatyvumą, kiti priima kaip plastikinių daržovių gaminimą, nors tas augalas užauginimas be jokių pesticidų ar herbicidų. Tie žmonės, kurie skeptiškai žiūri dažniausiai nesupranta, kaip viskas vyksta. Pas mus lankėsi daug žmonių, kurie sakydavo, kad mes darome ne taip ir turi būti daroma kitaip. Tuomet aš paprasčiausiai paklausiu, o kiek jie daržovių yra užauginę. Taip viskas ir pasibaigia“, – šypsosi jis.

Iki šiol visas daržoves, kurias Marius bandė užauginti, užaugino: „Nebandėme auginti pomidorų. Agurkai, prieskoninės žolelės, salotos puikiai augo. Čili pipirai labai mėgsta daug šviesos, tad paprasčiausiai fiziškai negalėjome jų auginti, nes neturėjome pakankamai vietos. Auginame ir braškes, tačiau mus reikia šiek tiek koreguoti savo sistemą, tada augintume braškes ištisus metus“.

REKLAMA
REKLAMA

Išskirtinį lietuvišką ūkį turintis Marius pasakoja, kad nuostolių būna, nes daržovės yra gyvastis, kuriai ir mėnulio fazė gali turėti įtakos. Tačiau, jeigu jo taikomą auginimo būdą lyginsime su auginimu įprastuose šiltnamiuose ar laukuose, nuostolių čia beveik nebūna.

„Vertikalaus daržovių auginimo būdas yra paremtas tuo, kad būtų kuo mažiau nuostolių, leidžiami yra vos keli procentai. Jeigu patiriami didesni nuostoliai tai reiškia, kad kažkas blogai daroma“, – paaiškina jis.

Tačiau puikūs ūkio rezultatai reikalauja daugybės darbo – Marius kiekvieną dieną nuo 7 valandos ryto iki 18 valandos leidžia ūkyje, įskaitant ir savaitgalius. Visa tai jau netrukus išvys ir TV3 žiūrovai – laidos „La maistas“ filmavimo komanda taip pat neseniai apsilankė pas Marių.

„Laisvalaikiui laiko nelabai ir lieka dabar, bet prisideda visa šeima – žmona, mama, tėtis, o ypač brolis. Dabar turime 300 kvadratinių metrų gamyklinio ploto, tačiau turime minčių artimiausiu metu pasistatyti 5000 kvadratinių metrų angarą ir jame praplėstume gamybinius pajėgumus“, – ateities planus atskleidžia ūkininkas.

Daugiau apie Marių ir jo ūkio subtilybes pamatysite jau šį sekmadienį, laidoje „La maistas“, 9.30 val. per TV3 televiziją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų