• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prasidėjusi vasara ir atšilę orai visus masina išvykti į gamtą, maudytis bei degintis, o pats puikiausias įrankis atsivėsinimui tokiomis karštomis – saldus vasaros desertas – ledai. Vis tik ar tikrai šis desertas yra toks nekaltas, kaip gali atrodyti?

Prasidėjusi vasara ir atšilę orai visus masina išvykti į gamtą, maudytis bei degintis, o pats puikiausias įrankis atsivėsinimui tokiomis karštomis – saldus vasaros desertas – ledai. Vis tik ar tikrai šis desertas yra toks nekaltas, kaip gali atrodyti?

REKLAMA

Šia tema naujienų portalui tv3.lt sutiko papasakoti mitybos specialistas Paulius Paulauskas. Jis atskleidė, kad iš tiesų vos pažvelgus į ledų pardavimus, šie vasarą šokteli, o gatvėse vis daugiau žmonių mėgina atsigaivinti saldžiu desertu.

Vis tik taip pat pašnekovas atskleidė, ar valgyti ledus yra sveika bei pasidalijo savo patarimais, kaip atpažinti sveikesnius ledus parduotuvėse.

REKLAMA
REKLAMA

Ar sveika valgyti ledus?

P. Paulauskas pokalbio metu aiškino, kad lietuvių pamilti tradiciniai ledai iš pieno ar grietinėlės – pakankamai kaloringi.

REKLAMA

Pasak jo, vien pažvelgus į ledų sudėtį galima matyti, kad kalorijų juose neretai yra tiek, kiek įprastame patiekale.

„Jeigu kalbame apie tradicinius ledus, tai pažvelgus į jų sudėtį galima matyti, kad tai tikrai nėra sveikas maistas.

Manau, kad dauguma žvelgdami į ledus mato nedidelę jų porciją ir mano, kad čia nieko tokio. Tą patį pastebiu ir su sūreliais, kuomet žmonės mano, kad dėl savo nedidelio dydžio jie bus mažiau kenksmingi.

REKLAMA
REKLAMA

Vis tik tiek sūreliai, tiek ledai yra pakankamai kaloringi, o ypač jeigu kalbame ne apie šerbetus, vaisinius ledus, o apie iš pieno, grietinėlės, cukraus pagamintus ledus.

Kartais ledai gali būti riebus desertas, o imant tuos su įdarais, riešutais, tokia viena porcija gali atitikti viso patiekalo kalorijų normą“, – aiškino specialistas.

Nepaisant to, P. Paulauskas greitai pridėjo, kad nors ledai pakankamai kaloringi, vis tik tokio deserto nereikėtų atsisakyti visiškai. Anot jo, svarbiausia yra normuoti ledus ir nevalgyti jų be saiko kasdien.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tuo pačiu noriu pridurti, kad jų nereikia visiškai bijoti. Iš tiesų, svarbiausia, kad tai nebūtų kasdieniniu dalyku.

Sakyčiau, kad keletą kartų per savaitę vasarą pasimėgauti ledais galima, tačiau tai neturėtų tapti įpročiu“, – ramino jis.

Kaip atskirti sveikus ledus nuo nesveikų?

Pasiteiravus mitybos specialisto apie tai, kaip atskirti sveikus ledus nuo nesveikų, jis pasakojo, kad nesveikiausi yra mūsų tradiciniai ledai.

REKLAMA

Vis tik, anot jo, tuo įsitikinti reikėtų pažvelgus į pačias pirmąsias produkto sudedamąsias dalis ant etiketės.

„Skaitant etiketes, pirmosios sudedamosios dalys bus pienas, grietinėlė, cukrus, riebalai. Tad reikėtų skaityti pirmąsias tris sudedamąsias dalis.

Dar reiktų atkreipti dėmesį į tai, kiek riebalų yra leduose, nes jeigu jų 100 gramų yra 20 ir daugiau – šie ledai nėra sveiki.

REKLAMA

Cukraus, lyginant su įprastais desertais, ten nebus tragiškai daug, kaip bandelėse ar šokoladukuose. Vis tik, jeigu mes dažnai juos valgome, tuomet susidaro gana nemažas kiekis“, – atskleidė jis.

O pasiteiravus apie sveikesnes ledų alternatyvas, P. Paulauskas pasidalijo keliomis iš jų. Pasak jo, karštą dieną jos gali tapti skanesniu ir sveikesniu pasirinkimu.

Pirmiausia P. Paulauskas prabilo apie šerbetus ir vaisinius ledus. Anot jo, toks pasirinkimas turės mažiau cukraus, grietinėlės ir riebalų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kalorijų atžvilgiu, sveikatai palankesni būtų vaisiniai ledai, šerbetai, kur būtų mažiau riebalų, cukraus.

Dar kita kategorija yra visokie ledai, kuriuose yra daug proteinų. Visgi, nors jie sveikesni, tačiau  peržvelgus sudėtį galima matyti, kad negausime mes daug naudingų medžiagų iš jų.

Taip pat reiktų pasižiūrėti sveikesnių ledų, kurie pagaminti tik iš vaisių, kuriuose mažai cukraus. Jų galima įsigyti didesniuose prekybos centruose. Iš esmės, ten yra užšaldyti vaisiai, o vienoje porcijoje tėra 30-40 kalorijų. Jie būtų idealiausi, bet reiktų gerai paieškoti“, – patarimais dalijosi jis.

REKLAMA

P. Paulauskas aiškino, kad taip pat neretai renkasi ledus, kuriuose cukrus yra pakeistas saldikliais. Anot jo, tokiu būdu galima „sutaupyti“ cukraus.

Visgi, geriausia alternatyva yra ledų gaminimas namuose. Anot mitybos specialisto, tai padaryti visai nesunku, o tuo pačiu galima gauti naudingųjų medžiagų.

„Mes galime namuose užšaldyti bananus, tada susimalti jį trintuve, įsidėti kokių norime priedų – kakavos, uogų, cinamono. Tai paprasta, saldu, bet taip pat reiktų nepersivalgyti.

Taip pačiai galime užšaldyti jogurtą, į kurį galime prisidėti priedų ir pasidaryti gardų desertą“, – sveikiausia opcija pasidalijo pašnekovas.

REKLAMA
Kada iš Lietuvos išplauks tas durnių laivas su visis specialistais?
priviso visokiu pseudo specialistu,kalba bele kalbet,po pusmecio viska apvercia ir vel kalba,pox kad sau priestarauja,kaip jus uzpisot,uzsiimkit kazkuo naudyngu,gana cia pletkinti
Atsigaivinate ALUMI?
Atsigaivinate ALUMI?
Blaivinikas turi jums gerų žinių: einate teisingu keliu.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų