Skamba kiek netikėtai, tačiau psichologai ir skonio tyrinėtojai tvirtina, kad tai, kokius ledus renkamės, gali suteikti informacijos apie žmonių charakterį, rašoma pranešime spaudai.
Ledai suaktyvina smegenų dalį atsakingą už emocijas
Anot neurologų, ledai yra ypatingas desertas, mat riebalų, saldumo, švelnios tekstūros ir šalčio derinys suaktyvina smegenų dalį, atsakingą už prisiminimus, emocijas bei motyvaciją ir labai dažnai būtent emocinės asociacijos lemia prisirišimą prie konkretaus skonio ledų.
Pavyzdžiui, vanilės skonio ledų pasirinkimas dažnai rodo atsargumą, polinkį į tradicijas ir vidinės ramybės poreikį.
„Reiškia, šie bruožai būdingi didžiajai daliai tautiečių nes vanilės skonio ledai yra absoliutus pirkėjų favoritas.
Antri mėgstamiausi yra šokoladinio skonio ledai, o trečioje vietoje rikiuojasi karameliniai“, – pirkėjų įpročius analizuoja Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė.
Ji priduria, kad pirkėjai mėgsta riebius ledus, tad tarp įsigytų porcijų bei dėžučių liūto dalį sudaro plombyras.
Išperka milijonus porcijų
Prasidėjus birželiui, startuoja tikrasis ledų sezonas – minėto prekybos tinklo duomenimis, per tris vasaros mėnesius nuperkama pusė visų per metus parduodamų ledų.
Pernai per vasarą pirkėjai iš minėto prekybos tinklo parduotuvių išsinešė beveik 8 milijonus porcijų ledų puodeliuose, dar apie 5 milijonus porcijų ledų ant pagaliuko – tai pačios populiariausios ledų formos, kurias patogu valgyti tiesiog lauke.
„Pirkėjai neatsispiria ir ledų desertams namuose – šeimyninių ledų pakuočių pardavimai vasarą patrigubėja“, – kalba I. Trakimaitė-Šeškuvienė.
Verta žinoti, jog perkant valgomųjų ledų „Klasika“ porcijomis galima prisidėti prie vaikų, kuriems to išties reikia, savijautos gerinimo – šiemet jau aštuntą vasarą iš eilės į lietuviško prekybos tinklo parduotuves sugrįžo socialinė akcija „Tau ledai, o jiems delfinų pagalba“, suteikianti delfinų terapiją Lietuvos jūrų muziejaus Delfinų terapijos centre vaikams su negalia.
Ledų skonis kaip asmenybės testas
Psichologai ir skonio tyrinėtojai nė kiek nesistebi, kad ledai yra vienas mėgstamiausių visų laikų skanėstų – dar vaikystėje tapę malonių akimirkų ir palepinimo simboliu, ledai kelia tokias pačias emocinio komforto asociacijas ir suaugus.
Šis desertas akimirksniu pakeičia nuotaiką, ramina, džiugina, suteikia malonumo pojūtį, o dar įdomiau tai, kad, skonio tyrėjų įsitikinimu, ledų pasirinkimas gali padėti susidaryti įspūdį apie smaguriautojų charakterio savybes.
Vanilė – ramybės ir stabilumo ieškotojai
Vanilinių ledų gerbėjai vertina saugumą, jaukumą ir yra linkę į idealizmą – šis pasirinkimas dažnai rodo atsargumą, polinkį į tradicijas ir vidinės ramybės poreikį.
Vanilė yra švarus, klasikinis skonis, todėl jis glaudžiai siejasi su tokiais asmenybės bruožais kaip patikimumas, nuoseklumas ir pastovumas.
Tai skonis, kuris nekelia chaoso, priešingai – jis suteikia ramybės ar emocinę atramą.
Šokoladas – stipresnių pojūčių mėgėjai
Šokoladinių ar kakavinių ledų mėgėjai dažnai yra intensyvūs, gyvybingi, charizmatiški. Jie linkę siekti stipresnių pojūčių, dažnai yra impulsyvūs ir emocionalūs.
Šokoladinius ledus mėgstantys smaližiai linkę noriai prisiimti riziką – tiek santykiuose, tiek karjeroje.
Karamelė – elegantiškas kontrastų balansas
Karamelinius ledus dažnai renkasi subtilūs, elegantiški ir emociškai brandūs žmonės, mėgstantys mėgautis malonumais be skubos – jie vertina kokybę, detales ir gilius pojūčius, paprastai nepraranda savitvardos net ir įtemptose situacijose.
Sūdyta karamelė, kuri šiuo metu yra vienas populiariausių „suaugusiųjų“ skonių, traukia tuos, kurie nebijo kontrastų: sūrumo ir saldumo, jausmų ir racionalumo.
Jie moka valdyti savo emocijas ir tuo pat metu nebijo jomis mėgautis. Šis skonis atspindi savivertę, pasitikėjimą savimi ir gebėjimą patirti gyvenimo malonumus be kaltės jausmo.
Braškiniai ledai – vaikiška šiluma ir švelnumas
Braškinių, kaip ir kitų uogų skonių ledų mėgėjai dažnai būna introvertiški, švelnūs, ieškantys paprastų malonumų.
Tai asmenybės tipas, linkęs prisirišti prie pozityvių prisiminimų, ypač susijusių su vaikyste ir šeima.
Braškių skonis kulinarijoje dažnai suvokiamas kaip nostalgiškas, todėl jo pasirinkimas gali būti pasąmoningas emocinės šilumos ieškojimas.
Pistacijos – estetiškas analitikas
Iki Dubajaus saldumynų bumo, pistacijų skonio ledai buvo laikomi nišiniu pasirinkimu, bylojančiu apie išlavintą skonį. Jų mėgėjai dažnai yra intelektualūs, smalsūs, estetiką vertinantys žmonės, kurie vengia mąstymo šablonų.
Jie vertina niuansus ir renkasi kokybę, ne kiekybę. Psichologai šį pasirinkimą sieja su savirefleksija ir originalumu.
Šerbetas – racionalūs kritikai
Šerbetas atrodo lengvas ir neįpareigojantis desertas, tačiau jo mėgėjai tikrai nėra lengvabūdiški – dažnai pasižymi analitiniu mąstymu, ryžtingumu, o kartu ir polinkiu į pesimizmą.
Šerbeto mėgėjai dažnai yra mąstantys, racionalūs ir linkę kruopščiai analizuoti situacijas. Jie gali būti kritiški, tačiau tai kyla iš noro siekti geriausio rezultato ir išvengti klaidų.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!