REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pakeitę gyvenimo būdą bei pakeisdami mitybą, išvengsite rizikos, susijusios su aukštu cholesterolio kiekiu. Šie penki pusryčių paįvairinimai sumažins gresiančią riziką.

Pakeitę gyvenimo būdą bei pakeisdami mitybą, išvengsite rizikos, susijusios su aukštu cholesterolio kiekiu. Šie penki pusryčių paįvairinimai sumažins gresiančią riziką.

REKLAMA

Nuo aukšto cholesterolio kenčia apie 39 procentai JK suaugusiųjų, nors daugelis žmonių nesuvokia, kad jie serga šia liga dėl akivaizdžių simptomų nebuvimo. Pasak NHS, vienas iš geriausių būdų sumažinti aukšto cholesterolio kiekio riziką yra pakeisti savo mitybą.

Pusryčiai yra puiki vieta pradėti ‒ jie dažnai laikoma „svarbiausiu dienos valgymu“. Štai penki paprasti pusryčių pakeitimai, padėsiantys sumažinti cholesterolio kiekio padidėjimo riziką, rašo mirror.co.uk

Saldžius dribsnius pakeiskite avižomis

Daugelyje pusryčių dribsnių gali būti daug cukraus, net jei jie ir neatrodo ypač saldūs, o tai gali klaidinti žmones. Vienas paprastas būdas ‒ vietoj dribsnių rinkitės avižas. Galite išsivirti košę ar paruošti jas iš vakaro. Avižose gausu maistinių skaidulų, kurios gali padėti iš organizmo pašalinti blogąjį MTL cholesterolį. Tirpus pluoštas prisijungia prie MTL cholesterolio ir padeda pašalinti riebalinę medžiagą dar jai nespėjus įsitvirtinti.

REKLAMA
REKLAMA

Įprastinį pieną pakeiskite migdolų pienu

Migdolų piene yra daug vitaminų, taip pat sveikųjų riebalų ir skaidulų. Migdoluose, iš kurių gaminamas veganiškas pienas, gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių ir jos gali padėti sumažinti cholesterolio riziką. NHS rekomenduoja į savo racioną įtraukti daugiau riešutų, o migdolų pienas yra lengvas žingsnis teisinga linkme.

REKLAMA

Duoną tepkite ne sviestu, o avokadu

Sviestas ant paskrudintos duonos yra skanus būdas pradėti dieną, tačiau kai kuriuose sviestuose gali būti daug sočiųjų ir trans-riebalų, todėl laikui bėgant gali padidėti blogojo cholesterolio kiekis kraujyje. Vienas iš būdų šiai rizikai sumažinti yra ieškoti alternatyvos. Pastaraisiais metais išpopuliarėjo skrebučiai su avokadu, o jie sveikatai yra labai naudingi.

2015 metais atliktame tyrime Amerikos širdies asociacija padarė išvadą, kad vienas avokadas per dieną gali sumažinti MTL, blogojo cholesterolio, lygį žmonėms, kurie turi antsvorio ar yra nutukę. Taip pat nustatyta, kad avokadai skatina didesnį gerojo, DTL cholesterolio kiekį. Kaip ir migdolai, juose gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių, kurios gali sumažinti širdies ligų ir insulto riziką.

REKLAMA
REKLAMA

Kiaušinienę kepkite be trynio

Kiaušinienė pusryčiams nebūtinai yra nesveika, tačiau yra būdas ją pakeisti sveikesniu variantu. Kiaušinių tryniuose iš tikrųjų yra daug cholesterolio.

Jei kiaušinius pusryčiams valgote dažniau nei kartą per savaitę, apsvarstykite galimybę išimti trynį ir suplakti tik baltymus. Įdėkite šiek tiek prieskonių, pavyzdžiui, česnako ar ciberžolės, jei norite kitokio  skonio.

Pusryčiams išgerkite stiklinę sulčių

Apelsinų sultys paprastai būna praturtintos vitaminais, tačiau kai kurių rūšių vaisių sultys taip pat gali sumažinti MTL cholesterolio kiekį. Gerkite augaliniais steroliais, kurie mažina blogąjį cholesterolį, praturtintas sultis.

Pasak Jungtinės Karalystės dietologų asociacijos, augalų stanoliai ir steroliai mažina cholesterolio absorbciją žarnyne ir pašalina jį iš organizmo. Klinikiniais tyrimais patvirtinta, kad jų kasdien suvartojant 1,5–2,4 g, cholesterolio kiekis gali sumažėti nuo nuo septynių iki dešimties procentų.

is kur svieste transriebalai?Ir beje,neseniai skaiciau straipsni,kad ryte gerti apelsinu sultis yra nesveika.Tai kuo tiketi?
Jau seniai yrodyta, kad trynys, nėra blogai.
Kvailysrės
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų