Taip pat nereikėtų pamiršti antioksidantų, kurie palaiko širdies sveikatą ir gali sumažinti vėžio riziką, rašo „VeryWell Health“.
Apskritai, pomidorai turi labai daug privalumų.
Širdies sveikatos palaikymas
Vienas vidutinio dydžio pomidoras turi maždaug tiek pat kalio, kiek ir bananas. Kalis ir natris – svarbiausi elektrolitai, būtini širdies veiklai. Jie užtikrina jos susitraukimą ir atsipalaidavimą, o kalis padeda atsipalaiduoti kraujagyslėms.
Daugumai žmonių, turinčių aukštą kraujospūdį, bus naudingas didelis pomidoruose esantis kalio, ląstelienos ir likopeno kiekis.
Nors visos šios maistinės medžiagos yra svarbios, būtent likopenas yra susijęs su mažesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika bei mirtingumu, rodo tyrimai.
Atsistatymas po fizinio krūvio
Pomidorų sudėtyje esantis kalis, natris, magnis ir fluoridas gali mažinti raumenų skausmą ir nuovargį po treniruočių.
Magnis yra ypač svarbus raumenų susitraukimui, todėl pomidorų vartojimas prieš ar po fizinio krūvio padės papildyti jo atsargas.
Didelis vandens kiekis vaisiuose taip pat padeda hidratuoti organizmą. Be to, vitaminas C turi priešuždegiminį poveikį ir gali padėti atsigauti po treniruočių.
Apsauga nuo demencijos
Vienas tyrimas parodė, kad žmonės, vartojantys daugiau kalio ir mažiau natrio, pasižymi geresnėmis kognityvinėmis funkcijomis.
Kitas tyrimas nagrinėjo karotinoidų – antioksidantų, suteikiančių daržovėms spalvą – poveikį smegenų sveikatai ilgalaikėje perspektyvoje.
Žmonės, kurių organizme buvo daugiau liuteino ir zeaksantino (abu šie junginiai yra virtuose pomidorose), rečiau sirgo demencija.
Cukraus kiekio kraujyje pusiausvyra
Pomidorai turi žemą glikemijos indeksą, todėl tinka kaip užkandis, nesukeliantis staigių cukraus kiekio kraujyje svyravimų. Ląsteliena padeda reguliuoti gliukozės kiekį ir normalizuoja žarnyno veiklą.
Naringeninas – citrusiniuose vaisiuose ir pomidoruose esantis polifenolis – taip pat gali turėti antidiabetinį poveikį.
Kol kas jo savybės buvo tiriamos daugiausia gyvūnais, tačiau mokslininkai tikisi, kad tolesni tyrimai atskleis pomidorų potencialą ir žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu.
Sveika oda, plaukai ir nagai
Pomidorai turi chlorogeninės rūgšties – junginio, skatinančio kolageno gamybą. Žaliuose pomidoruose esantys vitaminai C ir A padeda pagerinti odos išvaizdą, stiprina plaukus ir nagus.
Tačiau taip pat svarbu žinoti, kad kai kurie antioksidantai, tokie kaip likopenas, liuteinas ir zeaksantinas, geriau įsisavinami organizme po pomidorų terminio apdorojimo.
Antioksidantai padeda kovoti su laisvaisiais radikalais – nestabiliomis molekulėmis, kurios pažeidžia organizmo ląsteles ir skatina vėžio vystymąsi.
Žali pomidorai taip pat turi nedidelį kiekį fluoro, folio rūgšties, vitamino A, vitamino K ir beta-karotino.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!