REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
29
Drabužiai  (nuotr. 123rf.com)

Kartais nuotaiką gadina tokios smulkmenos, kaip stringantis džinsų užtrauktukas, dėmė ant marškinių, ar po skalbimo išblukęs ar susitraukęs megztinis. Tačiau yra būdų, kaip atnaujinti senus drabužius, kad jie vėl atrodytų lyg nauji!

29

Kartais nuotaiką gadina tokios smulkmenos, kaip stringantis džinsų užtrauktukas, dėmė ant marškinių, ar po skalbimo išblukęs ar susitraukęs megztinis. Tačiau yra būdų, kaip atnaujinti senus drabužius, kad jie vėl atrodytų lyg nauji!

REKLAMA

14 patarimų, kaip prikelti senus drabužius naujam gyvenimui:

Nuvalyti nešvarumus nuo zomšinių batų. Dėmes ir po to visus batus, kad išliktų tolygi spalva, reikia nušveisti metaliniu šveistuku. Vandens perteklių paskui nuvalyti su virtuvine kempinėle.

Apsaugoti užtrauktuką nuo strigimo. Užtrauktukas nestrigs, patepus jį bespalviu nagų laku ar papurškus plaukų laku. Panaikinti nemalonų kvapą iš avalynės.

Nemalonų kvapą batuose sukelia pradėjusios daugintis bakterijos. Norint atsikratyti nemalonaus kvapo, batus reikia padėti į šaltą vietą, pavyzdžiui, balkone ar lauke. Taip pat galima įkišti juos į plastikinį maišelį ir padėti į šaldiklį. Ten laikyti avalynę 12 – 24 valandas.

REKLAMA
REKLAMA

Pašalinti baltas dezodoranto dėmes nuo juodų ir tamsių drabužių. Tokias dėmes galima pašalinti reguliariai pavalant tamsius drabužius drėgnomis servetėlėmis.

REKLAMA

Atnaujinti išblukusius drabužius. Sintetiniams drabužiams ryškiams spalvas padeda grąžinti actas, o natūraliems audiniams 2 – 3 šaukštai valgomosios druskos (pilti kartu su skalbimo milteliais).

Tinkamai prižiūrėti megztinius, kad negraužtų, neprarastų spalvos ir nepultų kandžiai. Sulankstyti megztinį, įdėti į plastikinį maišelį ir į šaldiklį, kad megztiniai mažiau burbuliuotųsi. Šaltyje taip pat sunaikinamos kandžių lervos. Norint, kad megztinis negraužtų, jį reikia sudrėkinti ir padėti į šaldiklį 10 val. Po to jį reikės atitirpinti šiltame vandenyje ir išdžiovinti.

REKLAMA
REKLAMA

Grąžinti akinančiai baltą spalvą apatiniams drabužėliams. Boro rūgštis padeda pašalinti pageltusias dėmes ir grąžinti baltą spalvą. 60 g boro rūgšties užpilti 4 l vandens labai purvinoms dėmėms, 20 g boro rūgšties užpilti 10 l vandens – vidutiniškai įsisenėjusioms dėmėms. Šiame tirpale drabužius pamirkyti 2 val.

Nerekomenduojama šio metodo taikyti labai dažnai.

Atsikratyti statinio krūvio drabužiuose, kad jie neliptų prie kūno. Elektros statinį krūvį galima panaikinti per drabužį perbraukus metaline pakaba ar kitu metaliniu daiktu. Taip pat galima į vidinę drabužio pusę įsegti metalinį žiogelį arba patrinti medžiagą metaliniu antpirščiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašalinti šviežių uogų dėmes. Ši gudrybė veikia tik, jei dėmė yra šviežia. Reikia ištempti audinį ir pilti verdantį vandenį tol, kol dėmė išnyks. Pašalinti uogų dėmes iš natūralių audinių, sunkiau negu iš sintetinių audinių.

Pašalinti degalų dėmes. Kėnių aliejus šalina benzino dėmes. Vieną medvilnės padelį padėti po dėme, o antru, išmirkytu kėnių aliejuje, patrinti pačią dėmę. Jei dėmė neišsivalo po pirmo bandymo, bandykite ir vėl. Po to skalbti drabužio nereikia.

Panaikinti pelėsio kvapą. Ilgą laiką spintoje kaboję drabužiai gali skleisti nemalonų kvapą. Pelėsio kvapą naikina tirpalas iš vandens ir alkoholio (santykiu 2 : 1). Juo reikėtų apipurkšti drabužius.

REKLAMA

Grąžinti normalią spalvą, netyčia išskalbus baltą drabužį kartu su spalvotais. Šiuo atveju gali padėti kalio permanganatas. Stiklinėje (240 ml) vandens reikia ištirpinti 4 – 5 kalio permanganato kristalus, kad būtų šviesiai rožinės spalvos. Tada tirpalą įpilti į 9 l karšto vandens su trečdaliu tarkuoto ūkiško muilo. Užmerkti nusidažiusius drabužius šiame vandenyje 50 min., po to išplauti kaip įprastai.

Atnaujinti susitraukusius megztus drabužius. Į šiltą vandenį įpilti šiek tiek šampūno ar kondicionieriaus. Galima įpilti ir šiek tiek skalbinių minkštiklio. Užmerkti šiame vandenyje susitraukusius megztus drabužius ir palaikyti bent 30 min.

Pašalinti lygintuvo nudeginimo žymes. Pažeistą audinio vietą reikia pavalyti arba palyginti su lygintuvu ant viršaus uždėjus vandenilio peroksidu suvilgytą medžiagos skiautelę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų