REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dažnas mamyčių galvos skausmas yra kūdikių atpylinėjimas – kuomet pavalgęs mažylis dalį maisto per burną atpila. Kartais kūdikiai atpylinėja mažai ir retai arba išvis to nedaro, tačiau kartais – po kiekvieno valgymo, kas kelia rūpestį tėvams. VUL Santaros klinikų Neonatologijos centro vadovas Arūnas Liubšys tv3.lt papasakojo, kada dėl atpylimų verta sunerimti ir įvardino pavojaus signalus.

Dažnas mamyčių galvos skausmas yra kūdikių atpylinėjimas – kuomet pavalgęs mažylis dalį maisto per burną atpila. Kartais kūdikiai atpylinėja mažai ir retai arba išvis to nedaro, tačiau kartais – po kiekvieno valgymo, kas kelia rūpestį tėvams. VUL Santaros klinikų Neonatologijos centro vadovas Arūnas Liubšys tv3.lt papasakojo, kada dėl atpylimų verta sunerimti ir įvardino pavojaus signalus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kalbant apie naujagimius ir kūdikius, tas atpylinėjimas iš dalies yra normalus dalykas. Naujagimiai turi tokį taip vadinamą nebrandų rauką – žiedas, skiriantis skrandį ir stemplę, pas naujagimius yra ne visą laiką uždarytas. Jis periodiškai atsirado ir tokiu būdu naujagimis gali atpilti.

REKLAMA

Naujagimiai ir kūdikiai atpylinėja dažniau, nes jie guli horizontalioje padėtyje ir taip maistui yra lengviau išbėgti atgal. Tad naujagimis per parą gali atpilti keletą kartų. Jei atpila vieną ar du kartus, tai nieko baisaus“, – kalbėjo A. Liubšys.

Kaip sustabdyti

Pasak jo, tėvai turi atkreipti dėmesį, ar vaiko atpylinėjimas nesutrikdo jo mitybos ir augimo. Jeigu vaikas atpila kelis kartus per parą, tačiau normaliai auga, priauga svorio, kalba specialistas, į atpylinėjimą galima nekreipti dėmesio.

REKLAMA
REKLAMA

„Dažnai būna, kad kūdikiai atpylinėja iki metų. Būna, tik pavalgo ir fontanu atpila. Tai kad taip neatsitiktų, kad kūdikis neatpylinėtų, mama, pamaitinusi kūdikį, turi palaikyti jį vertikaliai – duoti jam atsirūgti, kad iš skrandžio išeitų dujos. Tada atpylimo tikimybė mažesnė.

Taip pat kūdikiai rečiau atpylinėja, kai jis paguldomas į tam tikrą padėtį. Pavyzdžiui, jeigu kūdikį, – po to, kai jis atsirūgo – trumpam paguldysim ant pilvo arba ant kairio šono, tuomet jis atpylinės žymiai rečiau. Kita vertus, gulint ant nugaros atpilama dažniausiai. Tačiau atkreipiu dėmesį, kad miegoti vaikas ant pilvo negali, nes guldant ant pilvo dažniau būna netikėtos ir staigios mirties sindromas “, – kalba gydytojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atpylimo turinys

A. Liubšys taip pat sako, kad reikia atkreipti dėmesį, ką vaikas atpila. Nuo to priklauso, ar vaikas gali sirgti rimta liga, ar jam viskas gerai.

„Jeigu kūdikis atpila sutrauktą pieną, gali turėti trupučiuką gelsvo atspalvio – kas reiškia, kad yra tulžies – tada viskas tvarkoje. Bet jeigu tame turinyje yra kraujo arba jeigu jis yra tamsiai žalios spalvos, tai gali būti tam tikros beprasidedančios ligos požymis, į ką tėvai turi labai rimtai atkreipti dėmes“, – sako A. Liubšys.

Tinkamas žindymas

Specialistas taip pat pažymi, kad labai dažnai nutinka taip, kad kraujas vaiko atpylimuose atsiranda dėl to, jog moters krūties spenelis įtrūksta. O įtrūksta, kalba A. Liubšys, dėl to, kad mamos nemoka taisyklingai maitinti kūdikio – neduoda apžioti pakankamai krūties.

REKLAMA

„Dažnai kūdikiai valgo godžiai ir prisiryja oro, kas skatina atpylimus. Tad, jeigu vaikas valgo iš buteliuko, reikia pasižiūrėti, kad nebūtų per didelė skylė, nes kuo didesnė skylė, tuo daugiau vaikas prisiryja oro, o kuo daugiau jis prisiryja oro, tuo didesnė tikimybė, kad jis atpils arba išvems.

Jeigu jis žindo iš krūties, labai svarbu, kad kūdikis apžiotų krūtį teisingai – apžiotų ne tik spenelį, bet ir areolę (tamsesnę odos dalį prie krūties spenelio – red.). Kuo geriau jis krūtį paima, tuo jis prisiryja mažiau oro. Jeigu krūtį apima neteisingai, kūdikis prisiryja daugiau oro , tada jis daugiau atpylinėja. Jeigu tu viską darai teisingai, tikimybė, kad vaikas atpylinės yra maža“, – kalba A. Liubšys.

REKLAMA

Kiti požymiai

Visgi tėvai, pastebi A. Liubšys, turėtų atkreipti dėmesį ir į kitus požymius, ne tik į atpylimą.

„Jeigu vaikas atpila, o po to jaučiasi gerai, lyg niekur nieko, tai nerodo jokios ligos. Visgi jeigu kūdikiui pučia pilvą, jis neramus, jo išvaizda – kenčianti ir dar jis atpylinėja, o atpylimo turinys yra su pataloginėmis priemaišomis, tada reikia kreiptis į gydytoją.

Jeigu kitų požymių nėra, tiesiog vaikas labai dažnai atpylinėja, tai gali būti tokios ligos prievarčio (tos dalies, kur skrandis pereina į dvylikapirštę žarną) stenozės ženklas. Ši liga išryškėja maždaug pirmojo mėnesio pabaigoje. Tuomet kūdikis vemia po kiekvieno valgymo ir vemia gausiai, gali išvemti fontanu – tokiu atveju reikia skubiai važiuoti į ligoninę“, – kalba gydytojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat, pažymi specialistas, reikia atkreipti dėmesį, ar atpildamas kūdikis nepraranda svorio. Jeigu praranda, kalba gydytojas, tai yra negeras ženklas.

„Jeigu atpila vieną-du kartus per parą arba atpila nedaug, dažniausiai tai nėra jokios ligos požiūris, tačiau, jeigu kūdikis apylinėja dažnai arba daug, arba yra patologinių priemaišų – kraujo, tulžies – tada reikėtų, kad mamos neužsiimtų saviveikla, o važiuoti pas gydytojus“, – sako A. Liubšys.

Gydytojas sako, kad, jeigu kūdikio atpylimas nesignalizuoja ligos, jo išvardintos priemonės – vertikalus jo palaikymas, leidimas atsirūgti, tinkamas žindymas, dažniausiai suveikia ir atpylimai baigiasi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų