REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dauguma universitetų siūlo mokytis dalykus, kurie nėra privalomi pagal studijų programą ir taip rekomenduoja studentams plėsti akiratį, sužinoti dalykų iš kitų mokslo sričių. Deja, bet toks pasirinkimas antradienį apkarto ne vienam Vilniaus universiteto (VU) studentui nepavykus prisijungti prie sistemos. Tuo metu Vilniaus universiteto atstovai sako, kad šiuo metu planuojamas naujos sistemos pirkimas, kuri atlaikys didelį studentų srautą.

Dauguma universitetų siūlo mokytis dalykus, kurie nėra privalomi pagal studijų programą ir taip rekomenduoja studentams plėsti akiratį, sužinoti dalykų iš kitų mokslo sričių. Deja, bet toks pasirinkimas antradienį apkarto ne vienam Vilniaus universiteto (VU) studentui nepavykus prisijungti prie sistemos. Tuo metu Vilniaus universiteto atstovai sako, kad šiuo metu planuojamas naujos sistemos pirkimas, kuri atlaikys didelį studentų srautą.

REKLAMA

Kaip ir kiekvieno semestro pabaigoje, Vilniaus universitete ateina laikas rinktis bendruosius universitetinius dalykus (BUS) ateinančiam semestrui. Tai yra dalykai, kuriuos studentai gali pasirinkti norimame universiteto fakultete, nepriklausomai nuo pagrindinių savo studijų.

Studentų teigimu BUS dalykus rinktis reikia VU informacinėje sistemoje (VU IS) ir kiekvieno semestro metu registracija atidaroma visam universitetui tuo pačiu metu – apie 10 valandą. Nepasirinkusiems dalyko per nustatytą laiko tarpą įrašoma skola.

REKLAMA
REKLAMA

„Kadangi jau prieš tai du kartus turėjau blogą patirtį, bandant prisijungt prie sistemos, šį kartą sistemą buvau įjungęs iš anksto ir kai atėjo 10 valanda, iškart spaudžiau BUS registracija, tačiau puslapis užlūžo ir automatiškai atjungė nuo sistemos“, – savo patirtimi dalinasi studentas Jonas.

REKLAMA

Dėl stringančios sistemos vaikinas buvo užregistruotas į du dalykus iš karto, nors studento teigimu taip atsitikti neturėjo. Jis dabar bijo atsisakyti to dalyko, kurio nenori, nes galimai atsisakius vieno, dėl stringančios informacinės sistemos, bus išmestas iš abiejų dalykų.

Pasirinkimą palygino su trupiniais, kurių niekas nenori

Stringančia universiteto sistema nusivylusi liko ir kita studentė:

„Prie sistemos prisijungiau 10 valandą, tačiau užlūžus VU IS puslapiui, apie valandą negalėjau patekti į svetainę, kol tuo tarpu kiti studentai, kuriems labiau sekasi, galėjo rinktis tai, ką nori. Patekusi į sistemą neberadau vietos į nei vieną iš 5 išsirinktų dalykų, tad teko rinktis iš tų „trupinių“, kurie liko tiems, kurie į sistemą patekti paprasčiausiai negalėjo. Mokėdama už studijas noriu iš jų daug ir pasiimti, o ne gauti tuos „trupinius", kurių niekas nenorėjo“ , – pasakoja studentė Ieva.

REKLAMA
REKLAMA

Panašiai mąsto ir daugiau studentų, kurie bandė norimą dalyką gauti prisijungimui prie sistemos naudodami skirtingus įrenginius ar interneto tinklus.

Socialiniame tinkle „Facebook“ studentai grupėje dalinasi ir atsiliepimais apie universiteto siūlomus dalykus, todėl iš lūpų į lūpas einanti informacija lemia, kad studentai siekia pasirinkti populiarius, daugeliui anksčiau patikusius dalykus, o tam tikrų modulių vengia. Taip atsiranda Ievos paminėti „trupiniai“

Kritikuoja registracijos paleidimą visiems vienu metu

Portalo kalbinti studentai pripažįsta, jog modulių pasirinkimas yra tobulintinas, ypač tai, kaip atidaroma registracija. Ši prasidėjusi lygiai 10 valandą privertė studentus, norinčius gauti pasirinktą dalyką, atsitraukti nuo darbo ar studijų:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kelis kartus bandžiau spausti mygtuką, kuris prideda prie modulio, bet man vis neužkraudavo, nulūždavo puslapis. Tik po kokių keturių bandymų pavyko pasirinkti ir tą, jau nelabai norimą modulį. Buvau labai pikta, nes ne tik iššvaisčiau beveik valandą savo darbo dienos laiko, bet ir likau be išsirinkto dalyko vien dėl to, kad sistema neatlaikė perkrovos“, – nemalonia patirtimi dalinasi studentė Greta.

Gretai pritaria ir VU pirmakursė Smiltė. Mergina svarsto, kodėl pasirinktas toks neįprastas laikas: „Tuo metu vyksta paskaitos, seminarai. Tuo metu ir man vyko paskaita, todėl pusės jos ir neteko išgirsti. Buvau girdėjusi, kad reikia greitai prisijungt prie VU IS, bet negalvojau, kad TAIP greitai (juokiasi).

REKLAMA

Vilniaus universiteto viešosios komunikacijos vadovės Rimos Juciutės atsakymas į portalo tv3.lt užklausą:

VU studijų informacinė sistema neatlaiko tokio skaičiaus vienu metu prisijungiančiųjų ir BUS pasirenkančių asmenų krūvio. Anksčiau buvo planuotas naujos informacinės sistemos pirkimas, tačiau jis neįvyko, nes tam nebuvo skirtos lėšos. Šiuo metu lėšos yra paskirstytos, todėl rengiama naujos informacinės sistemos techninė specifikacija ir planuojamas jos pirkimas.

Kiekvienas studijų dalykas (modulis) universitete turi nustatytą viršutinę kvotą, kurią nustato dėstytojas su Studijų programos komitetu. Tokia kvota yra nustatoma siekiant užtikrinti kokybišką mokymą ir mokymąsi. Dalyje dalykų kvotos jau buvo šiek tiek padidintos ir užpildytos, tačiau didžioji dalis BUS modulių negali būti didinami  būtent dėl jų kokybės užtikrinimo.

REKLAMA

Vilniaus universiteto Senato sudaryta BUS komisija nuolatos vertina BUS modulių kokybę ir siūlo organizuoti naujus, keisti ar koreguoti esamus bei išregistruoja kokybės kartelės neatitinkančius BUS modulius. Kiekvieną semestrą yra atliekamos BUS analizės, yra įgyvendinama reguliari BUS peržiūra bei kokybės stebėsena. Tokiu būdu yra užtikrinama, kad BUS moduliai būtų tik kokybiškiausi.

O studentų pasirinkimas yra jų teisė, kurią įvertinusi, BUS komisija reguliariai teikia rekomendacijas kamieniniams akademiniams padaliniams, taip stengiantis užtikrinti tinkamą kvotų paskirstymą. Vis dėlto, natūralu, kad studentų preferencijos kasmet gali kisti, todėl pasitaiko, kad skirtingais metais kinta ir populiariais laikomi BUS moduliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų