REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors ir pastebimos kintančios tendencijos, vis dėlto vyrai vis dar miršta anksčiau, nei moterys. Kodėl taip yra?

Nors ir pastebimos kintančios tendencijos, vis dėlto vyrai vis dar miršta anksčiau, nei moterys. Kodėl taip yra?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lemiamą vaidmenį žinoma atlieka skirtingas vyrų ir moterų rūpinimasis savo sveikata. Vyrai į gydytojus kreipiasi rečiau nei moterys. Tyrimai rodo, kad pas medikus vyrus dažniausiai nuvaro tik kritiniai atvejai.

REKLAMA

Tačiau netgi jei jaučiatės visiškai sveikas, savo sveikatos stebėjimas tikrai nepamaišys. Žemiau pateiksime pagrindines ligas, kurios dažniausiai sukelia grėsmę stipriajai lyčiai.

Širdies ir kraujagyslių ligos

Medikai šią ligą vadina ateroskleroze – arterijų sukietėjimu. Širdies ligos ir insultas yra dažniausiai pasitaikanti mirties priežastis tiek vyrų, tiek moterų tarpe. Tai viso pasaulio problema. Liga vystosi tuomet, kai cholesterolio plokštelės pradeda blokuoti širdies ir galvos smegenų arterijas. Rezultatas – širdies priepuoliai arba insultas.

REKLAMA
REKLAMA

Kodėl vyrams aterosklerozė vystosi anksčiau nei moterims niekas nežino. Vidutinis mirusių nuo širdies ir kraujagyslių ligų vyrų amžius yra 63-68 metai. Moterims ši problema aktualiausia 6 metais vėliau. Netgi vaikystėje mergaičių arterijos yra geresnės būklės nei berniukų. Ekspertai mano, kad moterų kraujyje yra didesnis gerojo cholesterolio kiekis, o jis tiesiogiai veikia širdies ir kraujagyslių sistemos būklę.

Plaučių vėžys

Plaučių vėžys – baisi, labai agresyvi ir negailestinga liga, kuri dažniausiai išplinta ir į kitus organus. Iki tol, kol pasirodo pirmieji plaučių vėžio simptomai arba kol jis aptinkamas rentgeno pagalba, praeina nemažai laiko. Liga tyliai progresuoja, o kai galiausiai pasirodo, pakeisti ką nors dažniausiai būna per vėlu. Daugiau nei pusei plaučių vėžiu sergančių žmonių gyventi lieka ne ilgiau nei vieneri metai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

90 procentų kaltės dėl plaučių vėžio galima suversti tabako dūmams. Visi, kurie priklauso plaučių vėžio rizikos grupei (rūkantieji, dažnai būnantys prirukytoje patalpoje, turintys giminaičių, kurie mirė nuo šios vėžio formos) turėtų reguliariai tikrintis rentgeno pagalba.

Prostatos vėžys

Tai dažniausia vėžio forma, pasitaikanti vyrams, tačiau modernių šiuolaikinių diagnozavimo priemonių dėka liga sėkmingai aptinkama ankstyvose stadijose ir efektyviai gydoma.

Statistika paprasta: 1 iš 6 vyrų suserga prostatos vėžiu, tačiau po diagnozės miršta tik 1 iš 35. Pakankamai neblogi rezultatai, žinant, kokia klastinga liga yra vėžys. Išsitirti visiškai nesunku. Tereikia priduoti kraują, kuriame bus nustatomas prostatos antigeno kiekis. Jei rezultatai viršija normą, atliekami išsamūs tyrimai ligai nustatyti.

REKLAMA

Jei šeimoje yra vyrų, kuriems buvo išsivystęs prostatos vėžys, reguliariai tikrintis reikėtų kiekvienais metais nuo 40 metų amžiaus. Jei genetinio paveldimumo nėra – nuo 45 metų.

Depresija ir savižudybės

Depresija – tai ne tik bloga nuotaika ar laikinas juodasis periodas. Tai emocinis sutrikimas, paveikiantis visą kūną ir bendrą sveikatą. Cheminės medžiagos, kurias gamina smegenys ir streso hormonai sutrinka, taigi pablogėja apetitas, sutrinka miegas, apima apatija ir nesinori nieko daryti. Tyrimai rodo, kad depresijos sukelti sutrikimai tiesiogiai įtakoja širdies ir kraujagyslių darbą, taigi kyla ir insulto bei širdies priepuolių tikimybė.

REKLAMA

Seniau buvo manoma, kad depresija – moterų liga. Tačiau mokslininkai įrodė – vyrai paprasčiausiai kruopščiau slepia savo jausmus ir nesikreipia pagalbos. Ilgai slepiama depresija palaužia žmogų emociškai, todėl ji dažniausiai baigiasi savižudybe.

Diabetas

Diabetas paprastai prasideda tyliai, be jokių simptomų. Laikui bėgant cukraus kiekis kraujyje vis didėja, kol galiausiai patenka net į šlapimą. Rezultatas – dažnas šlapinimasis ir troškulys. Būtent šie du simptomai dažniausiai priverčia vyrus kreiptis į medikus.

Gliukozės perteklius veikia kaip lėti kraujagyslių ir nervų nuodai, Širdies priepuoliai, insultai, aklumas, inkstų nepakankamumas, kojų ir rankų nevaldymas – tai diabeto darbas.

Ką daryti? Nuolatos rūpintis sveika mityba, sportu ir savo svoriu. Kaip ir visais atvejais, kai norite užkirsti kelią ligoms.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų