REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie Mažvydo Sverdiolo ir jo sužadėtinės Urtės 3D spausdintuvu vaikams dovanojamas rankas Lietuvoje jau turbūt yra girdėjęs ne vienas. Šiandien vilniečiai skuba į pagalbą medikams ir siūlo nemokamai atspausdinti apsauginius veido skydelius.

Apie Mažvydo Sverdiolo ir jo sužadėtinės Urtės 3D spausdintuvu vaikams dovanojamas rankas Lietuvoje jau turbūt yra girdėjęs ne vienas. Šiandien vilniečiai skuba į pagalbą medikams ir siūlo nemokamai atspausdinti apsauginius veido skydelius.

REKLAMA

tv3.lt portalas susisiekė su Mažvydu, kuris savo pasiūlymą padėti medikams išplatino feisbuke. Nors vaikinas buvo visą parą nemiegojęs, užsivertęs darbais, jis sutiko trumpai pasikalbėti ir papasakoti apie šią iniciatyvą.

„Nuo pat šio viruso atsiradimo tie, kurie turi 3D spausdintuvus, norėjo sugalvoti kokį nors dizainą kaukei ar respiratoriui, kad būtų galima atspausdinti ir taip apsaugoti žmones nuo užsikrėtimo. Bet kol kas šia spausdinimo technologija kaukės ar respiratoriai nėra paprastai padaromi ir jie negalėtų iš tikrųjų padėti“, – pasakoja M. Sverdiolas.

Surado kitą variantą

Tačiau Mažvydas neslepia, kad visi, turintys 3D spausdintuvus, norėjo kaip nors padėti ir vis ieškojo galimų alternatyvų.

REKLAMA
REKLAMA

„Turbūt geriausia alternatyva šiandienai su tokiomis technologijomis yra apsauginių skydų darymas. Jis kažkiek apsaugo nuo to tiesioginio skystinio kontakto ir yra geriau negu jokios apsaugos. Jei, pavyzdžiui, kas nors nusičiaudi, tai yra bent jau šioks toks barjeras. Kiek jis padės? Aš tikiuosi, kad bent kažkiek“, – viliasi Mažvydas.

REKLAMA

Šiuo metu jis iš savo lėšų yra nusipirkęs visas reikalingas medžiagas ir netrukus pradės apsauginių skydų spausdinimą mobiliesiems punktams. Į jį kreipėsi ir daugiau žmonių, tačiau skydų gamybą riboja keli niuansai.

„Aš negaliu jų daug prigaminti, nes turime tik vieną spausdintuvą namuose. Taip pat galiu labai ribotą kiekį daryti ir vien dėl to, kad užtrunka, kol atsispausdina. Maždaug nuo 3 iki 5 valandų gali užtrukti vieno skydo rėmo spausdinimas, tada dar reikia keleto minučių jį surinkti. Aš žinau, kad tai nėra daug pagal tai kiek jų iš viso reikia, bet tai geriau negu nieko“, – sako vilnietis.

REKLAMA
REKLAMA

Nori suburti ir kitus

Mažvydas pasakoja, kad tie, kurie rėmus pjausto lazeriu, gali pagaminti kur kas didesnį kiekį apsauginių skydų.

„Jie per labai trumpą laiką, gal kelias paras, padarė pora tūkstančių tokių vienetų. Mūsų apimtys yra kur kas mažesnės – gal 6 vienetai į parą, tai net nepalyginami skaičiai, bet bandom padėti, kaip tik galim. Daugiausia pagalbos reikia spausdinant rėmus, surinkti galim ir mes patys, nes turim visas reikalingas medžiagas“, – dėsto vaikinas.

Mažvydas žino, kad Lietuvoje yra ir daugiau žmonių, kurie namuose turi 3D spausdintuvus. Todėl jis kreipsis į juos ir bandys suburti kuo daugiau žmonių, kad būtų galima padaryti kuo daugiau apsauginių veido skydų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viską daro nemokamai

Visas reikalingas medžiagas Mažvydas perka iš savo lėšų. Taip pat jis pats ieško būdų, kaip apsauginius veido skydus būtų galima pristatyti į kitus miestus, blogiausiu atveju – atvežtų juos pats. Tačiau M. Sverdiolas nemano, kad atlieka žygdarbį.

„Yra žmonių, kurie daro daugiau, kurie inicijuoja daugiau, aš esu tik labai mažiukas. Tiesiog bandau kažkaip padėti ir daryti tai, ką galiu. Turime spausdintuvą, tuoj turėsim lakštų, gumyčių ir bandysim kažkaip komplektuoti“, – pasakoja vilnietis.

Jis sako, kad nežino, kiek laiko gamins apsauginius veido skydus, tačiau jį su sužadėtine sustabdyti gali tik keli dalykai.

REKLAMA

„Mes darysim tol, kol arba baigsis medžiagos, arba baigsis pinigai, arba baigsis virusas – vienas iš trijų. Aš nežinau, tai truks savaitę ar mėnesį. Bet spausdinsim visą parą, užsistatysiu žadintuvą kas kelias valandas, kad paleisčiau kitą skydo rėmą spausdinti“, – su užsidegimu pasakoja Mažvydas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų