REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konstituciniam teismui pradėjus nagrinėti bylą dėl dvigubos pilietybės, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos seniūnas Ramūnas Karbauskis mano, kad spręsti šį klausimą reikėtų nevienadieniu referendumu.

Konstituciniam teismui pradėjus nagrinėti bylą dėl dvigubos pilietybės, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos seniūnas Ramūnas Karbauskis mano, kad spręsti šį klausimą reikėtų nevienadieniu referendumu.

REKLAMA

Seimo prašymu Konstitucinis teismas antradienį sprendžią, ar įstatymu galima įtvirtinti teisę turėti dvigubą pilietybę po nepriklausomybės atkūrimo į Europos Sąjungos ir NATO šalis išvykusiems Lietuvos piliečiams.

Konstitucijoje rašoma, kad išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės pilietis.

Reiks ypatingo referendumo

Dar šių metų pavasarį valstiečiai paskleidė žinią, kad palaiko dvigubos pilietybės įteisinimą ir siūlo sprendimą priimti rengiant referendumą, kuris sutaptų su prezidento rinkimais 2019 m. Tačiau dabar R. Karbauskis, nors ir neatmeta galimybės įteisinti dvigubą pilietybę, nebesiūlo jos susieti su prezidento rinkimais.

„Mūsų nuomonė yra teigiama, mes už dvigubos pilietybės suteikimą. Tikriausiai kito kelio nėra, tik referendumas. Apie tai buvo šnekėta. Bet aš, kaip suprantu, Konstitucinis teismas dar pasisakys tuo klausimu. Jeigu referendumas vyktų ne vieną dieną, jeigu mes dėtume daug pastangų, jis taptų realiu. Bet jis neturi būti tipiškas, neturi būti vienos dienos ir sutapatinamas su kažkokiais rinkimais. Jis turėtų būti, bet turėtų būti ilgesnis. 50 proc. visų Lietuvos gyventojų surinkti į rinkimus yra nepaprasta“, - tv3.lt kalbėjo R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu premjeras Saulius Skvernelis taip pat palaiko dvigubos pilietybės įteisinimą referendumu, tačiau apie jokias ypatingas sąlygas neužsimena.

REKLAMA

„Sulauksime Konstitucinio teismo sprendimo ir, jeigu jis bus palankus, pripažinta, kad įstatymais galime tą sureguliuoti, tai bus vienas sprendimas. Jeigu jis laikysis pozicijos ir bus įvertinta pasikeitus aplinkybėms, kad galimas tiktai referendumas, tai reikės susitelkti ir organizuoti referendumą“, - tv3.lt sakė S. Skvernelis.

Premjero teigimu, dviguba pilietybė svarbi daugeliui lietuvių, nes didelei daliai tautiečių emigravus, svarbu palaikyti su jais ryšį.

„Tokią nuomonę turi nemaža dalis mūsų šalies gyventojų. Praktiškai kiekvienoje šeimoje yra tokių žmonių, kurie emigravo, išvažiavo ir mūsų tikslas yra išlaikyti tuos tamprius, glaudžius ryšius su mūsų piliečiais“, - teigė S. Skvernelis.

Naujienų agentūros BNS užsakymu rinkos tyrimų kompanijos RAIT balandį atlikta apklausa parodė, kad 60 proc. Lietuvos gyventojų pritaria, jog naujosios kartos emigrantams būtų leidžiama turėti dvigubą pilietybę.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų