REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar „WikiLeaks“ paviešintų slaptų dokumentų nauja porcija nepaliko abejingų pasaulyje. Didžioji dalis pasaulio lyderių buvo minimi slaptuose JAV ambasadorių laiškuose, kurie buvo siunčiami į Vašingtoną, į viešumą išlindo daug faktų, kurių neturėjo sužinoti plati pasaulio visuomenė.

REKLAMA
REKLAMA

882-uose WikiLeaks paviešintuose dokumentuose buvo minimas ir Lietuvos vardas. Amerikos dienraštis „The New York Times“ antradienį išplatino straipsnį „JAV derėjosi dėl kalinių priėmimo“, kuriame minimas ir Lietuvos vardas.

REKLAMA

Pagal dokumentus, 2009 metų rudenį naujai išrinkta Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė atsisakė priimti Gvatanamo kalinį. Tuo metu per visą šalį nuskambėjo pranešimai apie slaptus CŽV kalėjimus, įkurtus Lietuvoje. Tuo tarpu Lietuvos Respublikos Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas privačiai atsiprašė ir pasiūlė naudoti bendrus sąjungininkus ir spaudimą, kad paveiktų prezidentės sprendimą.

Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Arvydo Anušausko pavardė šaltinyje neminima.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje kilus skandalui dėl slapta neva veikusio CŽV kalėjimo, anksčiau priimto sprendimo priimti vieną Gvantanamo kalinį buvo atsisakyta. „WikiLeaks“ paviešintuose dokumentuose teigiama, kad Lietuvos Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas šiuo klausimu bandė daryti spaudimą.

JAV prezidentas Barackas Obama prašė daugybės valstybių priimti Gvantanmo kalinių, kurie šiuo metu kali prieštaringai vertinamame kalėjime. JAV prezidentas davė pažadą kalėjimą kuo greičiau uždaryti, tačiau šis procesas stringa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Anušauskas: tai iškreipianti realią padėtį informacija

Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Arvydo Anušausko vertinimu, „WikiLeaks“ paskelbta informacija yra netiksli ir iškreipianti realią padėtį.

„Šiaip jau neturėčiau vogtos informacijos išvis komentuoti, nes niekas nežino, kokia tai informacija, kas ją parengė, žinome tik, kad išplatinta. Viena, vertinu ją kaip mažiausiai netikslią, kita vertus, iškreipiančią realią padėtį“, – antradienį žurnalistams sakė A. Anušauskas.

REKLAMA

Jo teigimu, šioje informacijoje yra neįvardintų diplomatų asmeninės nuomonės, apibūdinimai ir asmeniniai įspūdžiai.

„Yra daug kažkokių neįvardintų diplomatų asmeninės nuomonės ir asmeninių įspūdžių. Daugiau aš nieko negaliu pasakyti, nes pačio dokumento nemačiau“, – sakė A. Anušauskas.

„WikiLeaks“: Kinijos valdžia sankcionavo kibernetines atakas

Indija nesijaudina dėl „WikiLeaks“ paskelbtų slaptų dokumentų

Nauji slapti „WikiLeaks“ dokumentai

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų