• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekonomikos konsultantas Egidijus Kabašinskas perspėja, kad nepriklausomos energetinės sistemos nekurianti Lietuva gyvena iliuzijomis ir tikisi pasipelnyti iš prekybos elektra.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuva be žiedo

– Ką reikia daryti, kad ta nepriklausoma sistema atsirastų? – „Balsas.lt savaitė“ teiravosi E. Kabašinsko.

REKLAMA

– Pagrindinis dalykas, kurį reikia įsidėmėti – vienas nepriklausomos energetinės sistemos bruožų – jos tinklų sujungiamas į žiedą. Šiandien Lietuva energetiškai yra sovietinis pereinamasis kiemas Rusijai pakeliui į Kaliningradą.

Taip jų ir esame vertinami. Nes realiai šiandien priklausome žiedui, kuris vadinamas BRELL: Baltarusija, Rusija, Estija, Lietuva, Latvija.

REKLAMA
REKLAMA

– Ką Lietuvai duotų žiedo atsiradimas?

– Atsijungę nuo svetimų sistemų, kad ir kas nutiktų, galėtume savarankiškai apsirūpinti elektra, pagaminta mūsų jėgainėse. Taip dingtų viena Lietuvos energetinio ir politinio šantažo priemonių.

Svarbu turėti tokią galimybę. Šiandien 330 kilovoltų linijos yra atvirais galais – nueina į Latviją, į Baltarusiją arba į Kaliningradą. Lygiai taip pat, jei kalbėsime apie atsiskaitymus ir elektros kainas. Kad ir kaip suktumėmės, viskas yra koordinuojama Maskvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Kodėl žiedas toks svarbus?

– Pradėkime nuo to, kad Lietuvoje atkūrus nepriklausomybę visomis priemonėmis stengiamasi, kad jo nebūtų. Energetikai seniai nustatė, kad žiedui sukurti iš pradžių reikalingos 3 jungtys. Reikalinga linija Nėris–Vilnius, nes vienas Vilniaus galas šiandien pajungtas į Baltarusiją, kitas – į Elektrėnus.

REKLAMA

Taip pat Klaipėdos krašto energetinis sujungimas su Lietuva, nes šiandien jos vienas galas eina į Latviją, kitas – į Kaliningradą. Įdomiausias dalykas yra stulpas Bitėnuose.

Per jį ateina elektra, kairiąja stulpo puse pasisuka ir keliauja į Kaliningradą, o iš ten, per tą patį stulpą, grįžta ir keliauja į Klaipėdą. Tiesa, energetikos ministras įsipareigojo, kad 2011 metais bus jungtis Bitėnuose. Ar bus – klausimas?

REKLAMA

– Kad ir kaip norėtume, ištikus energijos stygiui negalėsime aprūpinti kad ir Klaipėdos?

– Lietuva viešai deklaruoja, kad nori prisijungti prie Europinės energetikos sistemos UCTE, kuri dirba kitokiu režimu nei sovietinė (jai dabar priklausome). Aiškinama, kad jungsimės, bet lenkai lyg nenori. Be to, pernai staiga sužinojome apie dar vieną elementą šioje jungtyje, t. y. elektros keitiklį, kuris vadinamas „back to back“. Jis bus statomas Alytuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei visas tinklų sujungimas su Lenkija kainuos apie 260 milijonų eurų, tai jungtis, stovėsianti Alytuje, kainuos apie 105 mln. Lietuvai priklausančių eurų. Tai iš esmės yra viena pastotė, į kurią ateina kintama srovė. Čia ji keičiama į pastovią ir vėl į kintamą, bet jau tinkamą UTCE tinklui. Tas keitiklis yra tarsi energetinė siena tarp sovietinės ir europinės sistemos. Kodėl Vyriausybė palaimino jo statybą Alytuje, o ne Visagine, šalia tikrosios Europos Sąjungos sienos?!

REKLAMA

Prekiauti nepavyks

– Kaip dėl naujos atominės elektrinės?

– Dėl naujos atominės elektrinės, kuri numatoma labai galinga, kai kas nutylima. Elektra paprastai pasaulyje prekiaujama tik tokiu mastu, kuris nesukelia problemų nepriklausomos valstybės energetinei sistemai. Maksimaliai prisigaminti elektros eksportuoti valstybės nesižavi, nes prekyba reikalauja galios rezervavimo, t. y. reikia turėti paruošus antra tiek „nenaudojamos“ galios (jei naudojamos staiga nustotų tiekti elektrą).

REKLAMA

Mėginama įtikinti, kad galėsime prekiauti elektra. Deja, Lietuvai numatomi atominiai reaktoriai bus per galingi. Iškilus galios rezervavimo problemai teks jungtis prie Rusijos sistemos ir Ignalinos atominės elektrinės (IAE) – bus tik dar viena elektrinė Rusijos sistemoje.

Kaip komercinis projektas planuojama elektrinė ateities neturi, nes per tą patį laiką rusai ir baltarusiai prie to paties žiedo pajungs dar keturis reaktorius ir visada galės pasiūlyti pigesnę elektrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Tai iš rusų uždirbti nepavyks?

– Prekiaujant elektra – niekada. Skiriasi pikinės ir nepikinės elektros kainos, skiriasi kaina nuo vietos ir laiko, kuriuo ji parduodama. BRELL žiedas turi jungtis su visa Rusijos energetine sistema. Rusijai užtenka permesti tą elektrą, kurią ant sienos parduodame kaip pigią į kitą laiko zoną ir ji taps brangi. O laiko zonų Rusijoje, rodos, yra 11 (9 - redakcijos past.).

REKLAMA

Taigi rusai visada galės pigiai nupirkti iš mūsų elektrą ir, permetę ją per vieną laiko zoną, pardavinėti brangiai. Lygiai taip pat gali mums savo pigią elektrą pardavinėti mums kaip brangią. Be to, rusai mūsų elektrą gali ramiai prasukti savo žiedu per Peterburgą į Suomiją, ką jau seniai darė su pigiąja senosios IAE elektra.

Lietuvos nenoras sukurti žiedą rodo, kad būsime priklausomi nuo rusų, turėsime praleisti jų elektrą, taip pat ir iš tų naujų atominių elektrinių, jei tokių pastatys Kaliningrade.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų