Ar žinote restoranėlį “Po saule“, įsikūrusį Vilniaus Labdarių gatvėje? Kas ten dažniau lankosi, paprasčiausiai sako, kad eina valgyti “pas prancūzą“. Išties maloni vieta. Žinoma, ne per pietų pertrauką, kai trūksta laisvų staliukų, o padavėjos nespėja suktis.
Kita vertus, nepamirškite, jog grūstis - geriausias patvirtinimas, kad virtuvė verta dėmesio. Iš prancūzo patiekalų mano skoniui bene patraukliausias - veršienos antrekotas su žalių pipirų padažu. Skanu, bet gali būti skaniau. Štai mano draugas Jonas gamina kažką labai panašaus, tik jo receptas kažkoks įdomesnis, subtilesnis, rafinuotesnis. Norite išmėginti? Žinoma, siekiant rezultato, ypač svarbi mėsos kokybė. Gal net teks pasivaikščioti po turgų, ieškant švelnios, minkštos veršienos nugaros išpjovos.
Pradėti gaminti reikia nuo padažo, nes mėsa iškepa labai greitai. Kaip jau supratote iš recepto pavadinimo, padažui reikės žalių pipirų sūrime (“Iki“ arba “Maximos“ parduotuvių lentynose pasidairę rasite mažytį užsukamą stiklainiuką su užrašu “poivre vert”). Dar pasitikrinkite, ar nepritrūksite brendžio (reikės dosnaus šlakelio), nusipirkite balto vyno ir grietinėlės. Na, o mėsos buljono kubelį turbūt rasite savo šaldytuve. Taip pat reikės vieno valgomojo šaukšto garstyčių. Ir trupučio sviesto. Visus šiuos ingredientus patogu išsidėlioti ant staliuko prie plytelės, kad būtų po ranka.
Kaip gaminti skanųjį padažą? Užvirinkite maždaug stiklinę vandens ir įmeskite į jį kubiuką buljono. Kai buljonas ištirps, sudėkite grūstuvėje pagrūstus pipirus. Pavirkite 3-5 minutes ant nelabai stiprios ugnies, paskui supilkite pusę stiklinės balto vyno ir kliustelėkite brendžio. Virkite pamaišydami apie 10 minučių. Po to sudėkite į padažą garstyčias ir šakute jas išplakite. Pagaliau supilkite grietinėlę, tada viską pakaitinkite, bet neleiskite užvirti.
Maišydami ištirpinkite sviestą. Padažas paruoštas. Galite kepti mėsą. Filė supjaustykite “ūkiškomis“, piršto storio riekėmis ir dėkite ant įkaitintos keptuvės, vos suvilgytos aliejumi. Kepimo laikas priklauso nuo jūsų skonio. Jei mėsa tikrai gera, užteks kelių minučių. Mėsai apkepus, padažą pilkite ant jos, o paskui iš keptuvės dėliodami mėsos gabalėlius į lėkštes gausiai laistykite padažu. Valgykite su bandelėmis arba “chalva”, kurios kąsnelius smagu ir skanu dažyti į padažą, nors tradicinis “geras tonas“ to ir nerekomenduoja. Kokį gėrimą siūlyti prie šio patiekalo? Savaime suprantama, raudoną vyną.