Tvarus ūkis nustebino Pobedonoscevą: kur keliauja prekybinių standartų neatitinkančios, keistos formos daržovės?

Ar kada nors esate susimąstę, kur ir kaip jūsų vartojami produktai buvo pasodinti, užauginti ir kokiu būdu jie galiausiai pasiekė prekybos vietas? O kokį poveikį jūsų mityba daro aplinkai? Apsilankęs tvariame ūkyje, Leonardas Pobedonoscevas į šiuos klausimus bandys atsakyti kartu su TV3 laidos „Tylūs geradariai. Tvarumo istorijos“ herojais.

Mes iš tiesų esame tai, ką valgome, tad jei norime gyventi ilgiau, ir jaustis geriau, svarbu atkreipti dėmesį į tai, ką dedame į burną. Pasauliui vis daugiau dėmesio skiriant klimato kaitos problematikai, biologinės įvairovės nykimo stabdymui, tvarumui ir sveikai gyvensenai, pamažu keičiasi ir mūsų ūkis. Todėl vis dažniau girdime apie tvarius ūkius, kuriuose stengiamasi švaistyti kuo mažiau neatsinaujinančių gamtos išteklių, ir kuo daugiau jų išsaugoti.

Leonardas apsilankė viename tokių ūkių, kurio pavyzdys galėtų įkvėpti pokyčiams ir kitus. „Kietaviškių gausos“ vadovas Mindaugas laidos vedėjui papasakojo, kaip per kelerius metus jų ūkis tapo itin draugiškas aplinkai ir kokią naudą jiems atneša tvarūs sprendimai, įdiegti šiltnamiuose.

Įmonė itin daug dėmesio skiria vandens tausojimui – renka kritulių vandenį, kuris vėliau sėkmingai panaudojamas daržovių auginimui. Ne mažiau įspūdinga bei moderni apšvietimo ir mikroklimato palaikymo sistema sudaro puikias sąlygas daržovėms augti ištisus metus. Dar viena įdomybė – ūkyje laikomos kamanės, kurios pomidorams užsimegzti padeda natūraliu būdu.

Kietaviškių ūkyje vadovaujamasi gyvenimo be šiukšlių principu, todėl šiltnamyje galima pamatyti specialią sėjimo mašiną, užtikrinančią aukštą daržovių sudygimo procentą. Tai reiškia, jog sėklos čia nešvaistomos – kiekviena jų panaudojama pagal paskirtį. Mindaugas pasakojo, jog šiltnamiuose užaugintos ne visai prekybinius standartus atitinkančios, galbūt keistos formos ar per daug sunokusios daržovės nėra išmetamos. Jos panaudojamos sulčių gamybai ar su „Maisto banko“ pagalba keliauja tiesiai į tiesioginių vartotojų rankas, kaip parama.

REKLAMA

Be jau minėtų tvarių sprendimų, įmonė visai neseniai įdiegė ir dar vieną naujovę – plastikines salotų pakuotes pakeitė į draugiškesnes aplinkai, o taip pat atsisakė ir plastikinių vazonėlių.

Pasak Mindaugo, ūkio modernizacijos procese viskas iš pradžių gali pasirodyti labai sudėtinga ir sunkiai įgyvendinama, tačiau ėmusis veiksmų, greitai tampa aišku, jog viskas įmanoma – reikia tik labai norėti.

Kita laidos pašnekovė, SEB banko valdybos narė, Baltijos šalių tarnybos mažmeninės bankininkystės vadovė Sonata Gutauskaitė-Bubnelienė, džiaugėsi, kad tokių žemės ūkio veikla užsiimančių įmonių, ypatingą dėmesį skiriančių tvarumui, daugėja. Pasak jos, pastebimos tendencijos, jog ūkininkai vis dažniau linkę tikslingai investuoti į inovatyvius sprendimus, kurie leidžia taupyti sąnaudas, sąlyginai greitai atsiperka ir ženkliai sumažina daromą žalą aplinkai bei leidžia užtikrinti kokybišką derlių.

Daugiau apie tvarius ūkius ir inovatyvius sprendimus – laidoje „Tylūs geradariai. Tvarumo istorijos“ šeštadienį 11.30 val. per TV3!


Rašyti komentarą...
SKAITYTI KOMENTARUS (0)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų