• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiaušinių trynyje yra tiek daug cholesterolio, kad mitybos specialistai kiaušinius vadina cholesterolio bombomis. Tačiau jos nebus baisios, jei kiaušinius valgysime su produktais, kuriuose daug skaidulų ir lecitino.

REKLAMA
REKLAMA

Seleno šaltinis

Pasak mitybos specialistų, kiaušinis yra labai vertingas produktas. Jame daug baltymų ir vitaminų A, D, E. Taip pat yra vitaminų B1, B2, B6, B12, folio rūgšties, niacino, magnio, fosforo, kalio, kalcio, truputis geležies, nemažai seleno. „Šio mikroelemento labai trūksta mūsų mityboje, nes Lietuvos dirvožemyje – taigi ir maisto produktuose – jo labai nedaug. Selenas yra vienas geriausių antioksidantų“, – tvirtino mitybos specialistas Almantas Kranauskas. Selenas mažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių, onkologinėmis ligomis, lėtina senėjimo procesą. „Kiaušinyje yra apie 20 mikrogramų jodo, kurio lietuvių mityboje taip pat stinga“, – pranašumus vardijo pašnekovas. Kai organizmui nors šiek tiek trūksta jodo, atsiranda nuovargis, sumažėja darbingumas, didėja jautrumas, nervingumas.



Trynyje tūno cholesterolis

REKLAMA

Baltymas sudaro du trečdalius kiaušinio masės, jame daug baltymų, bet nėra vitaminų. Visi vitaminai ir mikroelementai – kiaušinio trynyje. Šiame yra dar vienos medžiagos, kurios neturi kiaušinio baltymas. Tai prieštaringai vertinamas cholesterolis. Viename trynyje yra per 400 mg cholesterolio, o šios medžiagos paros norma – 300 mg.

Kaip žinia, cholesterolis – gyvybiškai reikalingas, nes dalyvauja ląstelių, lytinių hormonų gamyboje, taip pat tulžies rūgšties, vitamino D sintezėje.

REKLAMA
REKLAMA

Kita vertus, jei kraujyje padidėja vadinamojo blogojo cholesterolio, jis oksiduojasi ir kaupiasi ant kraujagyslių sienelių. Kai jos pažeidžiamos, vystosi aterosklerozė, ji sukelia insultą, infarktus.

„Bet nereikia išsigąsti, – ramina pašnekovas. – Blogojo cholesterolio kiaušinyje yra beveik tiek pat, kiek ir vadinamojo gerojo.“ Anot jo, ta pusiausvyra nesuirs, jei per savaitę suvalgysime ne daugiau nei tris kiaušinius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po kiaušinių – košės

Ką daryti, jei norisi kiaušinių, bet baiminamasi cholesterolio? Išeitis yra. Mitybos specialistai pataria kiaušinius valgyti su tais maisto produktais, kuriuose yra lecitino. Šios į riebalus panašios medžiagos geba mažinti blogojo ir didinti gerojo cholesterolio kiekį kraujyje, neleisti kauptis riebalų pertekliui. „Lecitinas turi savybę nubraukti šviežiai ant kraujagyslių nugulusį cholesterolį, jį nunešti į kepenis, per tulžį išmesti į žarnyną ir pašalinti“, – išsamiau paaiškino A.Kranauskas. Daug lecitino yra liesoje varškėje, grikių kruopose, rugių gaminiuose, ankštinėse daržovėse, žuvyje.

REKLAMA

Tačiau cholesterolio, iš maisto patekusio į kraują, ne taip paprasta atsikratyti. „Dalį jo lecitinas pašalina į žarnyną. Tačiau jeigu tuo metu žarnyne nėra skaidulinių medžiagų, cholesterolis per žarnų sieneles vėl patenka į kraują ir vėl gali nugulti ant kraujagyslių sienelių“, – pasakojo mitybos specialistas. Štai kodėl kiaušinius reikia valgyti su skaidulingu maistu – kuo rupesne duona, salotomis, mišrainėmis, daržovėmis. Jei pavyksta – tą dieną reikia valgyti daugiau košių, ypač naudinga avižinė arba su sėlenomis. Daug skaidulų yra obuoliuose.

REKLAMA

Ką daryti per Velykas? „Per šventes galima leisti sau nuodėmę kiaušinių suvalgyti daugiau nei įprasta. Bet nereikėtų pamiršti, kad cholesterolis švenčių nepripažįsta, todėl geriau valgykite protingai“, – patarė specialistas.

Naudingi patarimai

• Virtus kiaušinius kambaryje galima laikyti ne ilgiau kaip dvi tris dienas, o šaldytuve – iki 5 parų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

• Pirkti rudus ar baltus kiaušinius? Jokio skirtumo: jų maistinė vertė vienoda. Tiesiog rudame lukšte daugiau pigmentų.

• Nepatariama gerti žalių kiaušinių – didžiulė rizika susirgti salmonelioze. Todėl mitybos specialistai rekomenduoja kiaušinius valgyti virtus. Pasak jų, naudingesnis ir lengviau suvirškinamas minkštai (apie 3–4 minutes) virtas kiaušinis. Tiesa, jie pripažįsta, kad būtų tobula gauti neapdorotą nuo salmonelių apsaugotą kiaušinio baltymą.

REKLAMA

• Kiaušinius plaukite tik prieš vartodami, nes nuplovę pirktus kiaušinius labai sutrumpinsite galiojimo terminą (kiaušinių galiojimo laikas – 28 dienos). Svarbu gerai nusiplauti rankas, jei lietėte neplautus kiaušinius – išvengsite salmoneliozės pavojaus.

REKLAMA

• Įskilusius kiaušinius reikia virti ilgiau (iki 7 min.). Mat į juos galėjo patekti įvairių mikrobų.

• Ant kiaušinių, parduodamų prekybos centruose, turi būti žymuo – skaičių ir raidžių seka. Pirmasis skaičius nurodo vištų dedeklių laikymo būdą, žymimą kodu 1, 2, 3 arba 0 (1 – vištos laikomos laisvai, t. y. gali vaikščioti lauke; 2 – paukštynuose, fermose laisvai vaikščiojančios vištos; 3 – vištos laikomos narveliuose; 0 – vištų auginamos ekologiškai). Raidės S, M, L, XL rodo kiaušinių dydį: S – maži, M – vidutiniai, L – dideli, XL – labai dideli kiaušiniai.

Lina Juškaitienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų