Apie penktadalis Lietuvos gyventojų nevalgo pusryčių. Didžioji dalis (70 proc.) nepusryčiaujančiųjų yra moterys. Kaip pagrindinė priežastis, kodėl nevalgomi pusryčiai, nurodomas apetito arba laiko trūkumas, atskleidė tyrimų agentūros „Data Serviss“ apklausa, vykdyta kampanijos „Suvalgyk sulčių“ metu.
Pusryčiai yra svarbi dienos dalis, kuri paruošia organizmą dienos fizinei ir protinei veiklai, aprūpina energija. Todėl „Sulčių taryba“ rekomenduoja tiems, kurie nespėja arba nenori pusryčiauti, taupant laiką ir nugalint apetito trūkumą išgerti bent jau stiklinę sulčių.
„Sulčių tarybos“ narė dietologė Aušra Jauniškytė teigia: „Visame pasaulyje sultys laikomos sudėtine sveiko gyvenimo būdo dalimi, nes jos yra turtingiausias žmogaus organizmui būtinų medžiagų šaltinis. Dėl savo savybių sultys yra maistas, jas galima vartoti per pietus ar vakarienę su kitais patiekalais. Sultys taip pat gali būti nedidelis atskiras patiekalas, ypač tais atvejais, kai dėl dinamiško gyvenimo būdo kažkuriam valgymui nelieka laiko arba jėgų“.
Įdomu tai, kad daugiausia nepusryčiauja jauni žmonės (amžiaus grupė – nuo 15 iki 24 metų), o taip pat tarp mažas ir vidutines pajamas turintys žmonės. 15 proc. nepusryčiaujančių žmonių gyvena sostinėje. Apklausoje dalyvavo daugiau kaip 900 Lietuvos gyventojų.
Sultys – alternatyva pusryčiams
Pusryčių nevalgymas gali pakenkti sveikatai, nes nesuvalgius reikalingos pusryčių porcijos, organizmas negauna energijos, kuri reikalinga tiek rytiniam pabudimui, tiek visai dienai. Sultys turi ne tik gėrimui, bet ir maistui būdingų savybių. Todėl jos gali būti tiek papildomai vartojamos kartu su kitu maistu, tiek kaip atskiras, nedidelis, sveikas užkandis.
Tyrimai rodo, kad sultys pakuotėse gali būti prilyginamos tokiems svarbiems subalansuotiems maisto produktams kaip mėsa, duona, pieno produktai ir t.t. Kaip skirtingus produktus, taip ir skirtingas sultis galime vartoti, norėdami gauti skirtingų maisto medžiagų. Todėl pasirinkdami kiekvieną rytą kitokias sultis, galime įsisavinti daugiau kalcio, kalio, geležies ir kitų maisto medžiagų. Atlikti tyrimai parodė, kad ananasų sultyse yra keturis kartus daugiau kalio negu kiaulienoje; pomidorų sultyse yra tiek pat kalio, kiek ir ruginėje duonoje; vynuogių sultyse yra keturis kartus daugiau angliavandenių negu jogurte ir t.t. Daugiau informacijos apie atliktus tyrimus galima rasti oficialiame kampanijos tinklalapyje www.suvalgyksulciu.lt.