Spurgos, kurioms neįmanoma atsispirti: pikantiškas jų variantas nustebins neatrastais skoniais

Kas gali būti geriau už namines, purias, minkštas ir dar šiltas spurgas? Vaikai pripažins – tikriausiai nieko. Turbūt nė vieno vaikystė nepraėjo be šių skanėstų. TV3 laidos „Gardu Gardu“ vedėjai Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas siūlo nušauti du zuikius vienu šūviu ir pritaikyti vieną mielinę tešlą tiek pikantiškoms, tiek saldžioms spurgoms.

Šefas Gian Luca siūlo tobulą pikantiškų su itališku kumpiu bei rūkytu mocarelos sūriu spurgų receptą. Valgyti dar šiltas – tikras malonumas. O profesionalus konditeris Ali siūlo labai paprastą būdą, kaip tuo pačiu išsikepti ir saldžių, minkštutėlių bei purių spurgų. Iškepus jas pakanka apvolioti cukruje ir saldus gabalėlis dangaus jau jūsų rankose. O jei šalia dar bus šokolado padažo, tai spurgos dings akimirksniu. Gaminkite bet kokiai progai – gimtadieniams, piknikams ar tiesiog savaitgalio pasilepinimui.

Spurgos su kumpiu ir mocarelos sūriu

Tešlai reikės:

600 g miltų; 3 kiaušinių; 200 ml šilto pieno; 100 g sviesto; 1 valg.š. cukraus; 15 g šviežių mielių

Įdarui reikės:

50 g parmezano sūrio; 70-80 g rūkytos mocarelos; 3-4 griežinėlių virto kumpio; persilade prieskonių

Mieles ištirpinti šiltame piene su cukrumi. Jos turi aktyvuotis ir pradėti putoti.

Miltus supilti į didelį dubenį arba katiliuką, jei minkysite mikseriu. Maišant po truputį pilti pieną su mielėmis ir šiek tiek perplaktus kiaušinius. Galiausiai pilti lydytą sviestą ir minkyti, kol nelips prie rankų. Iš tešlos suformuoti kamuoliuką, dėti į indą, uždengti maistine plėvele ar drėgnu rankšluosčiu ir kildinti kambario temperatūroje 2 valandas. Galima kildinti šaldytuve, taip tešla bus dar elastingesnė. Tokiu atveju reiktų palikti bent 4 valandoms arba geriausia – per naktį.

Pakildintą tešlą iškočioti iki maždaug 0,5 cm storio.

Tuomet supjaustyti 5 cm pločio ir maždaug 10-12 cm ilgio juostelėmis.

Rūkytą mocarelą ir virtą kumpį supjaustyti smulkiais kubeliais. Tarkuotą parmezano sūrį sumaišyti su žiupsneliu Persilade prieskonių.

Ant tešlos juostelės dėti visus ingredientus. Jų reikia tiek, kad galima būtų tešlą perlenkti pusiau išilgai ir užspausti. Sūris su kumpiu turi būti viduje. Tuomet sujungti kraštus ir gerai užspausti. Turi pavykti apvali spurga. Kad būtų patogiau, prieš dedant įdarą, tešlą galima pakočioti į plotį.

REKLAMA

Paruoštas spurgas dėti ant kepimo popieriumi padengtos skardos ir pakildinti šiltoje vietoje apie 30 min.

Spurgas kepti karštame aliejuje, bet ne verdančiame. Kepti maždaug po 2 min kiekvieną pusę, kol įgaus auksinę spalvą.

Saldžios spurgos su šokolado kremu

Tešlai reikės:

600 g miltų; 3 kiaušinių; 200 ml šilto pieno; 100 g sviesto; 1 valg.š. cukraus; 15 g šviežių mielių

Apvoliojimui reikės:

Apie 200 g cukraus

Šokoladiniam kremui reikės:

200 g grietinėlės; 250 g juodo šokolado; 150 g pieniško šokolado

Mieles ištirpinti šiltame piene su cukrumi. Jos turi aktyvuotis ir pradėti putoti.

Miltus supilti į didelį dubenį arba katiliuką, jei rinksitės mikserį. Maišant po truputį pilti pieną su mielėmis ir šiek tiek perplaktus kiaušinius. Galiausiai pilti lydytą sviestą ir minkyti, kol nelips prie rankų. Iš tešlos suformuoti kamuoliuką, dėti į indą, uždengti maistine plėvele ar drėgnu rankšluosčiu ir kildinti kambario temperatūroje 2 valandas. Galima kildinti šaldytuve – taip tešla bus dar elastingesnė. Tokiu atveju reiktų palikti bent 4 valandoms arba geriausia – per naktį.

Tešlą iškočioti iki  1-1,5 cm storio. Su maždaug 8 cm skersmens žiedu ar paprasčiausiai stikline išspausti iš tešlos rutulius. Juos dėti ant kepimo popieriumi padengtos skardos ir pakildinti šiltoje vietoje apie 30 min.

Prieš kepant į didesnį indą įpilti cukraus, kuriame reikės apvolioti tik ką iškeptas spurgas.

Spurgas kepti karštame aliejuje, bet ne verdančiame. Kepti maždaug po 2-3 min kiekvieną pusę, kol įgaus tamsesnę auksinę spalvą. Iš aliejaus traukti su kiaurasamčiu, iš karto dėti į cukrų ir gerai apvolioti, kad cukraus priliptų pakankamai.

Kol spurgos vėsta, labai greitai pasiruošite šokoladinį kremą. Tereikia pakaitinti grietinėlę iki virimo, nukėlus nuo kaitros supilti visą šokoladą ir gerai išmaišyti, kol šokoladas ištirps ir kremas taps vientisas ir blizgus.

Ir viskas. Imate spurgą, dažote į šokoladinį kremą ir ragaujate.

Skanaus!

Visas gaminimo procesas ir naudingi patarimai „Gardu Gardu“ laidoje – šeštadienį 9.00 val. per žiūrimiausią televiziją TV3!


Rašyti komentarą...
SKAITYTI KOMENTARUS (0)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų