Restorano vertus vėlyvuosius pusryčius susikurkite namuose: profesionalus virtuvės šefas dalijasi paslaptimis

Šiltėjant orams į TV3 ekranus grįžta vasaros kulinarinė laida „Skaniai ir paprastai“. Jos vedėjas, skanų maistą dievinantis profesionalus virtuvės šefas Gediminas Endriukaitis, kviečia savaitgalio rytus praleisti kartu ir pasisemti naujų idėjų patiekalams ne tik virtuvėje, bet ir lauke, naudojant grilį.

4

Kadangi laida grįžta gegužę, prieš pat Motinos dieną, receptus naujo sezono pirmajai laidai padiktavo būtent ši graži šventė.

Gediminas pateiks idėją, kaip jau nuo pat ryto nustebinti mamą su nepaprastais pusryčiais – virtu turkišku kiaušiniu Cilbir su česnakiniu jogurtu, pagardintu žolelių ir čili padažais. Taip pat virtuvės šefas palengvins kasdienybę ir išmokys, kaip susikurti restorano vertus, madingus vėlyvuosius savaitgalio pusryčius tiesiog namuose. Žinomas vyras parodys, kaip lengvai išsivirti kiaušinį be lukšto.

(4 nuotr.)
FOTOGALERIJA. Restorano vertus vėlyvuosius pusryčius susikurkite namuose

Ne ką mažiau gardus patiekalas laukia ir grilyje. Čia Gediminas keps pikantišką trapios tešlos pyragą su Viduržemio jūros regiono skoniais, kuris puikiai tiks tiek pietums, tiek kaip užkandis.

Turkiškas kiaušinis Cilbir

 

Žolelių padažui reikės:

Saujelės šviežių krapų; saujelės šviežios kalendros; ½ stiklinės tyro alyvuogių aliejaus; žiupsnelio rupios jūros druskos

Česnakiniam jogurtui reikės:

1 stiklinės riebaus 10-12% jogurto; 1-2 skiltelių šviežio česnako; žiupsnelio rupios jūros druskos

Aštriam padažui reikės:

2-3 šaukštų sviesto; šaukštelio aitriosios paprikos dribsnių; šaukštelio saldžios paprikos miltelių

Virtam kiaušiniui reikės:

Šviežių kiaušinių; citrinos sulčių; žiupsnelio druskos į vandenį virimui; šviežios duonos patiekiant

Šviežią kalendrą ir nesumedėjusias krapų šakeles sutrinkite iki pastos konsistencijos su žiupsneliu rupios druskos ir keliais šaukštais tyro alyvuogių aliejaus. Vėliau įpilkite dar keletą šaukštų alyvuogių aliejaus ir išmaišykite.

Į jogurtą įdėkite trintą arba smulkiai tarkuotą šviežią česnaką ir gerai išmaišykite.

Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir kaitinkite, kol pradės „burbuliuoti“. Tuomet įdėkite aitriosios paprikos dribsnių ir saldžiosios paprikos miltelių, išmaišykite ir nuimkite nuo kaitros.

REKLAMA

Kad paruoštumėte tobulą, be lukšto virtą kiaušinį, pirmiausia į prikaistuvį įpilkite vandens – turėtų būtų apsemti maždaug 4-5 centimetrai. Tuomet įdėkite truputį druskos ir užkaiskite iki virimo, bet kad vanduo nekunkuliuotų. Tuo tarpu paimkite kiaušinį iš šaldytuvo (taip taip, šaldytuvo!), kad baltymas būtų šaltas. Įmuškite kiaušinį į nedidelį sietelį.

Šaltame kiaušinyje baltymas tampa standesnis, atsiskiria jame esantis vanduo ir lengvai nuteka per sietelį. Kiaušinį atsargiai perkelkite į puodelį, įpilkite šaukštą citrinos sulčių ir atsargiai pamaišykite – citrinos sultyse esanti rūgštis padės stabilizuoti, sutvirtinti baltymą. Taip paruoštą kiaušinį atsargiai įdėkite į karštą vandenį ir virkite 2-3 minutes, kol sutvirtės baltymas.

Šis patiekalas turi būti valgomas tik su šiltu, minkšto trynio kiaušiniu. Lėkštėje paskleiskite du šaukštus česnakinio jogurto, pašlakstykite žolelių padažo bei čili sviesto, ant viršaus dėkite ką tik iš vandens ištrauktą kiaušinį ir skanaukite su gabalėliu šviežios duonos.

Pyragas su Viduržemio jūros regiono skoniais

 

Tešlai reikės:

2 ½ stiklinės (315g) kvietinių miltų; 1 šaukštelio druskos; 6 šaukštų (90g) šalto sviesto; ¾ stiklinės (148g) šaltų taukų; ½ stiklinės (120ml) šalto vandens

Įdarui reikės:

100 g marinuotų artišokų šerdžių; 100 g saulėje džiovintų pomidorų; 100 g žaliųjų alyvuogių; 100 g alyvuogių ir daržovių mišinio; 30 g krekerių; avių pieno sūrio; kiaušinio; vytinto kumpio

Iš vakaro arba keletą valandų prieš gaminant pasiruoškite tešlą, kad spėtų išbrinkti miltai, tešla atvėstų.

Į dubenį suberkite sijotus miltus, druską, sudėkite šaltus sviesto bei taukų gabaliukus (jeigu neturite ar nenorite naudoti taukų, pakeiskite juos sviestu) ir trinkite, kol susidarys trupiniai. Galite tai daryti su šakute, arba, jei turite galimybę, su elektriniu smulkintuvu. Tuomet į tešlą supilkite šaltą vandenį ir atsargiai ranka maišykite, kol susijungs trupiniai. Tuomet tiesiog stipriai suspauskite tešlą į vieną gabalą, suvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve. Jokiu būdu stipriai neminkykite tešlos, nes tešloje neliks sviesto ir taukų intarpų, dėl kurių ir susidaro tešlos sluoksniai kepinyje.

REKLAMA

Įdarui skirtas marinuotas daržoves nusausinkite ir stambiai pakapokite. Pyrago kokybei labai kenkia perteklinė drėgmė, todėl į įdarą įdėkite smulkintų krekerių, kurie sugers visą išsiskyrusią drėgmę iš įdaro ir įgaus jo skonį. Valgydami jų net nepastebėsite.

Paruoštą ir atvėsintą tešlą padalinkite į dvi dalis (iškepę vieną pyragą, iškart gaminsite ir antrą...). Vieną dalį tešlos iškočiokite į ~20-22 centimetrų skersmens apskritimą. Ant tešlos tolygiai paskleiskite paruoštą marinuotų daržovių įdarą, palikdami maždaug 2-3 centimetrų kraštelius. Ant viršaus padėliokite stambiai laužytą avių pieno sūrį. Paliktus kraštelius atsargiai užlankstykite link pyrago centro apie 8-10 kartų, kad kiekvienas užlenkimas iš dalies uždengtų kitą. Kraštus patepkite kiaušinio plakiniu.

Gaminant lauke visuomet labai svarbu iš anksto pasirūpinti griliu!

Įkaitinkite kepsninę iki 120°C ir ant nerūdijančio plieno grotelių uždėkite kepimo akmenį. Tuomet įkaitinkite kepsninę iki  200-210°C.

Paruoštą kepimui pyragą dėkite ant įkaitusio kepimo akmens ir kepkite ~30 minučių, kol gražiai apskrus ir iškeps padas. Iškeptą pyragą truputį atvėsinkite, uždėkite vytinto kumpio ir ragaukite. SKANAUS!

Šventiška nuotaika ir daug naudingų patarimų – TV3 laidoje „Skaniai ir paprastai“ jau šį šeštadienį 9.30 val!


Rašyti komentarą...
SKAITYTI KOMENTARUS (0)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų